Marina BrkićOsobni Album
StoryEditor
Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću AMZD

Arheološki muzej Zadar u predsezoni bilježi uistinu izvrsne rezultate

Interesi posjetitelja su zaista različiti, no u Muzeju mogu vidjeti iznimno bogatu i vrijednu arheološku građu te puno saznati o povijesti našega grada

Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar, sa zadovoljstvom nam je ispričala o odličnim rezultatima koje Muzej bilježi u predsezoni, otkrila odakle su najčešće gosti, kao što ih posebno oduševljava.

Istaknula je posebnu ponudu muzejske suvenirnice te najavila nadolazeće događaje.

Bježeći od kiše zaplovili u povijest

Naime, Arheološki muzej Zadar u predsezoni bilježi uistinu izvrsne rezultate.

image

Kip cara

Luka Jeličić
- Znatan je rast broja posjetitelja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebne gužve u Muzeju i crkvi sv. Donata osjetile su se za vrijeme ovih kišnih dana kada smo znali imati gužve kao da smo u špici sezone, započinje Brkić.

A s obzirom na najave i prema svim dosadašnjim pokazateljima, vjeruju kako će turistička sezona biti izvrsna i da će Muzej ostvariti odlične rezultate.

Najčešće posjetitelji dolaze iz europskih zemalja, prednjače Nijemci, Poljaci, Francuzi, Englezi, no napominje Brkić, osjeti se povratak posjetitelja iz zemalja Dalekog istoka - sve je više posjetitelja iz Kine, Koreje, Japana.

- Predsezona je obično rezervirana za grupne posjete bilo da se radi o školskoj djeci, posjetiteljima s kruzera ili organiziranim agencijskim grupama. Nas posebno veseli značajan povrat grupnih posjeta s kruzera koji su za vrijeme pandemije gotovo pa potpuno izostali. Također, osjeti se porast školskih ekskurzija i grupnih posjeta iz raznih dijelova Hrvatske, govori Brkić i dodaje da Muzej Zadrani posjećuju za vrijeme posebnih programa ili izložbi koje organiziraju, ali i da imaju velik broj domaćih posjetitelja iz drugih gradova Hrvatske koji ih obično posjećuju vikendom.

Obogaćena ponuda suvenira

Interesi posjetitelja su zaista različiti, no u Muzeju mogu vidjeti iznimno bogatu i vrijednu arheološku građu te puno saznati o povijesti našega grada.

- Ali još uvijek možemo reći kako najveće oduševljenje kod posjetitelja izaziva stalni postav rimske Antike i ninska carska skupina. Posjetitelji su također jako zadovoljni načinom prezentacije i količinom izloženih eksponata, kaže nam Brkić koju posebno vesele iznimno pozitivni osvrti zadovoljnih posjetitelja koje nakon razgledavanja upisuju u knjigu utisaka.

Još od 1962. godine u Arheološkom muzeju Zadar počinju se izrađivati odljevi i kopije arheoloških predmeta, odnosno suveniri za prodaju.

image

Primjerci suvenira u muzeju

Luka Jeličić
- Ta tradicija izrade suvenira nastavljena je do danas, a izrađuje ih naš muzejski tehničar Frane Šunić. Tako se u ponudi muzejske suvenirnice danas može pronaći preko sto različitih vrsta ručno izrađenih suvenira. Ponudu suvenira smo dodatno obogatili kada smo u suradnji s poznatim hrvatskim brendom luksuznog zlatnog i srebrnog nakita, tvrtkom ZAKS izradili replike dvaju tipova naušnica iz 8. st. koje su pronađene u Ninu i Visočanima. Za ove naušnice dugo su postojale liste čekanja i možemo reći kako su još uvijek najtraženijI suvenir u našoj ponudi. U ponudi imamo i majice iz ekskluzivne kolekcije suvenira Elfs za Arheološki muzej Zadar, a uskoro se očekuje i nova kolekcija, najavljuje Brkić.

Uskoro nas očekuje otvorenje jedne zanimljive izložbe, a riječ je o Izložbi Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

- Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba. Otvorenje izložbe planira se početkom lipnja 2023. godina, kaže Brkić.

29.05.2023., 13:34h
25. travanj 2024 05:27