<p>Božena Bratović Smolić, talentirana zadarska modna dizajnerica</p>
Božena Bratović Smolić, talentirana zadarska modna dizajnericaOsobni Album
StoryEditor
BOŽENA BRATOVIĆ SMOLIĆ

Becha dizajn se s deset couture kreacija predstavila na Milan Fashion Weeku

Od ležernih dnevnih kombinacija do impozantnih večernjih haljina i bajkovitih vjenčanica, Becha dizajn sinonim je za zadarski glamur. Božena voli crno, perje, čipku, saten, kašmir, dobru rastezljivu likru i finu umjetnu kožu

Becha, brend pod vodstvom talentirane zadarske modne dizajnerice Božene Bratović Smolić, predstavlja spoj elegancije i sofisticiranosti. Od ležernih dnevnih kombinacija do impozantnih večernjih haljina i bajkovitih vjenčanica, Becha dizajn sinonim je za zadarski glamur. Svojim modnim kreacijama odražava raznolikost stila, unoseći u svoje kreacije izražajnu notu koja čini njezin dizajn jedinstvenim.

Od osnovne škole znala je što želi

Od malih nogu Božena je gajila ljubav prema modi, a taj rani interes postao je temelj za njezinu kasniju predanost i uspjeh u modnoj industriji.

- Već u četvrtom razredu osnovne škole samoinicijativno sam obojila kosu u vatrenocrvenu boju jer mi je odgovarala uz crni outfit za jedan dječji rođendan ha-ha, prisjetila se Božena.

Već tijekom osnovnoškolskog obrazovanja imala je jasan uvid u svoje buduće obrazovne ciljeve, postavljajući temelje za ostvarenje svojih profesionalnih snova.

- Nakon završene osnovne upisala sam školu Primijenjene umjetnosti, smjer Dizajner odjeće, a nakon toga sam završila za Stilista i Dizajnera interijera, tako da se moda i dizajn provlače kroz cijeli moj život, kazala je Božena.

Nakon uspješno završenog obrazovanja i stečenog iskustva u modnoj industriji, shvatila je da je spremna za samostalni izraz u modnom svijetu. Odlučila se na korak poduzetništva, lansirajući svoj vlastiti brend koji odražava njezinu autentičnost i umjetnički izraz.

- Shvatila sam da se želim pozabaviti vrhunskom konstrukcijom koju sam i za sebe priželjkivala. Uspjela sam u svom naumu, a moja priča već godinama traje i s vremenom postaje sve bolja i veća, istaknula je Božena.

Najbitnije je uskladiti dobar kroj s materijalom

Iako ne izdvaja određene uzore u modnoj industriji, iskazuje iznimno poštovanje prema svim dizajnerima, cijeneći raznolikost i kreativnost koju donose u modni svijet.

- Divim se svim velikim, kao i onim malim dizajnerima, jer zaista velik trud, rad i kreativnost stoje iza svake dizajnerske priče, naglasila je Božena.

Kvaliteta je za nju neupitna, a proces biranja materijala predstavlja inspirativnu avanturu u kojoj svaki detalj ima svoje mjesto u stvaranju besprijekornih kreacija.

- Puno vremena i truda ulažem u pažnju i odabir materijala s kojima radim - na tome se nipošto ne štedi. Oni su mi od presudne važnosti za kreaciju; u pravilu najbitnije je uskladiti dobar kroj s materijalom, objasnila je Božena.

Svaki dan vidi kao novu priliku za stvaralačke izazove, a kreativni proces oblikovanja inovativnih odjevnih komada izaziva u njoj posebnu radost.

- Prvo zamislim kreaciju, zatim izaberem materijal, pa testiram kako bi sve u konačnici izgledalo. Cijeli proces skiciranja, dizajniranja i stvaranja osobno mi je najljepši dio ovoga posla, onaj dio u kojem se možeš odmaknuti od stvarnosti i udubiti u stvaranje nečeg novog, kazala je Božena.

Mala crna haljina sinonim je za stil

Prikazivanje svojih modnih kreacija u Italiji, gdje moda dobiva poseban značaj, predstavlja jedno od njezinih najvećih postignuća u dizajnerskom svijetu.

- Najviše mi je priraslo srcu deset couture kreacija s kojima sam se predstavila na Milan Fashion Weeku, a neke od njih osvanule su čak u Vogueu, ali i ostalim prestižnim modnim magazinima, istaknula je Božena.

Male crne haljine već su tri godine neizostavan element Becha dizajna, postavši omiljeni komad među svim njezinim klijenticama.

- Bezvremenske i elegantne, male crne haljine uvijek se mogu jako dobro iskombinirati. Inače volim crno, perje, čipku, saten, kašmir, dobru rastezljivu likru i finu umjetnu kožu, naglasila je Božena.

Za Boženu postizanje balansa između kreativnosti i komercijalnosti predstavlja izazov koji je uspješno savladala, ali srce njezinog rada uvijek kuca u ritmu kreativnosti.

- Imam velike planove za budućnost, ali još Vam neću otkriti o čemu se točno radi dok mi se dojmovi ne slegnu u potpunosti. Ono što Vam mogu reći jest da će moja samostalna revija uskoro ugledati svjetlo dana, zaključila je Božena.

23.11.2023., 13:31h
ANDREA KRŠLOVIĆ
29. travanj 2024 10:48