<p>Radeta: Mali iznajmljivači nisu konkurencija hotelima i obrnuto</p>
Radeta: Mali iznajmljivači nisu konkurencija hotelima i obrnutoDino Stanin/pixsell
StoryEditor
EU uvodi red

Broj apartmana za turizam stalno raste - hoće li teret “uvođenja reda” pasti na iznajmljivače?

Platforme za iznajmljivanje su one koje trebaju preuzeti teret porezne obveze. One nemaju sjedište u Hrvatskoj te ne podliježu obvezama plaćanja poreza, a zarada koju ubiru je iznimno visoka

U posljednjih nekoliko godina broj privatnih smještajnih jedinica eksponencijalno raste. Internetske booking platforme zabilježile su više od 300 milijuna noćenja u smještajnim objektima za kratkotrajni boravak u 2023. godini. Zbog povećane potražnje, sve je više profesionalnih iznajmljivača koji su kratkotrajni najam pretvorili u posao. Kako bi regulirala tržište i smanjila negativan utjecaj kratkotrajnog iznajmljivanja na lokalne zajednice, Europska unija je uvela nova pravila koja zahtijevaju veću transparentnost, što bi dugoročno moglo utjecati i na broj privatnih iznajmljivača.

Udruga iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, u posljednjih osam godina, aktivno pruža podršku iznajmljivačima, a jedan od ciljeva je ostvariti bolju komunikaciju s lokalnim institucijama i sudjelovati u kreiranju strateškog plana, u svrhu jačanja kvalitete turističke djelatnosti na području grada Zadra i Zadarske županije. Nova EU pravila bila su povod za razgovor s predsjednikom Uduge Danielom Radetom.

Nova EU pravila za iznajmljivače

Može li nova EU regulativa riješiti probleme koji se javljaju kao posljedica prevelikog broja iznajmljivača?

- Platforme za iznajmljivanje su one koje trebaju preuzeti teret porezne obveze. One nemaju sjedište u Hrvatskoj te ne podliježu obvezama plaćanja poreza, a zarada koju ubiru je iznimno visoka. Još jedan od problema je nedovoljna informiranost iznajmljivača koji ne mogu dobiti pravovremene informacije o porezima i nametima koje trebaju plaćati. U tom smislu, važno je da se poboljša komunikacija između tijela uprave i malih iznajmljivača. Što se tiče iznosa paušalnog poreza koji iznajmljivači plaćaju lokalnim jedinicama, on je dovoljno visok s obzirom na usluge koje lokalne zajednice pružaju gostima. Istaknuo bih probleme infrastrukture, nedostatak parkinga, prometne gužve zbog radova na prometnicama u sezoni te manjak turističkog sadržaja. Iznajmljivači nisu protiv povećanja paušalnog poreza, no u tom slučaju treba osigurati održiv turizam i zračni promet kroz cijelu godinu.

HUP zahtijeva povećanje poreza za iznajmljivače u korist smanjenja poreza na rad

HUP traži od Vlade da smanji porezno opterećenja plaća, a poveća poreze privatnim iznajmljivačima. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber je izjavila da se niskim oporezivanjem privatnih iznajmljivača šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi. Kako to komentirate?

- Prije određivanja politike poreza treba uvesti distinkciju između malih i profesionalnih iznajmljivača, pri čemu svatko tko iznajmljuje više od četiri stambene jedinice ne može biti mali iznajmljivač. Odnosno, ne smije se izjednačavati one koji imaju desetak apartmana i ostvaruju veliku zaradu s malim iznajmljivačima koji su stavili nekretninu u najam kako bi popravili svoju financijsku situaciju, kaže Radeta. Ovdje govorimo o pravnim osobama koje poreze plaćaju kao u drugim djelatnostima, prema razredima koje bi se u budućnosti možda trebalo i preciznije odrediti.

Turistička potražnja ne jenjava, a u medijima se već iznose brojke o novim rekordima u predsezoni. Kakvi su rezultati u Zadru?

- Ove je godine postignut ozbiljan pomak, jer je Zračna luka Zadar počela s radom već prvog ožujka i broj letova je gotovo utrostručen. To se najviše odrazilo na uži centar grada gdje odsjedaju avionski gosti. Unatoč pozitivnim pomacima, važno je dodatno osposobiti Zračnu luku Zadar. U procesu jest izgradnja dodatnih terminala, ali treba raditi i na širenju piste, pogotovo u onom dijelu koji se tiče slijetanja u zimskim periodima kada su potrebni posebni senzori za slijetanje po magli.

Pad cijene smještaja u Zadru kao posljedica rasta broja smještajnih jedinica

Uslijed povećane ponude niču i novi hotelski kapaciteti. Kako će to utjecati na tržište privatnog iznajmljivanja?

- Dosada nije bilo dovoljno kapaciteta, a onda smo kroz nekoliko godina dosegli vrhunac što se tiče broja smještajnih jedinica u samom gradu. Kao rezultat toga počela je padati cijena smještaja u Zadru, a ove godine ona je 30 posto manja u odnosu na prošlu godinu. To je stvar ponude i potražnje i sigurno je da će neki privatni iznajmljivači biti primorani odustati od posla, dakle tržište će spontano regulirati broj smještajnih jedinica. Kada govorimo o Zadru i okolici, prihod od iznajmljivanja uglavnom predstavlja dodatan prihod i ne radi se o pretjerano ozbiljnim pogonima iznajmljivanja. Imamo iznimno kvalitetnu ponudu smještaja, no svakako je treba obogatiti hotelima, a mali iznajmljivači nisu konkurencija hotelima i obrnuto. Konačan zajednički cilj je cjelogodišnji i održivi turizam, a to je moguće postići jedino ulaganjem u infrastrukturu. Povećani letovi u predsezoni i podsezoni ove godine već daju rezultata, no vrijeme je da Zračna luka napokon napravi iskorak i počne raditi cijelu godinu, zaključio je Radeta te još jednom istaknuo važnost suradnje turističkih zajednica i svih djelatnika u turizmu, uključujući i predstavnike iznajmljivača.

08.06.2024., 08:12h
MARIJA MARIČIĆ
27. srpanj 2024 04:21