Mia Slafhauzer/pixsell/Doris Babić
StoryEditor
Razgovarali smo s Dinom Bušić

Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade otvara vrata početkom jeseni, napokon?

Kako bismo pripremili sve uvjete za neometano funkcioniranje zgrade i proveli procedure koje su potrebne, iskoristit ćemo ljetne mjesece, jer je u tom periodu rad potencijalnih korisnika minimalan ili nikakav, kaže Bušić

Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, koji je bio predmetom beskonačnih rasprava među vladajućima i oporbom, kao i prilika za skupljanje političkih poena, uskoro bi mogao, ako je vjerovati najavama, otvoriti svoja vrata brojim korisnicima koji su dočekali Godota.

O načinu funkcioniranja, planovima i aktivnostima razgovarali smo s Dinom Bušić, pročelnicom Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.

Impresivna brojka od gotovo 50 potencijalnih korisnika koji su se javili na Poziv za iskaz interesa za korištenje prostora Centra potvrđuje širok spektar interesa i mogućnosti, a obuhvaćena su sva planirana područja što uključuje mlade, podršku mladima, kulturu, tehničku kulturu, STEM, urbanu kulturu, izvannastavno obrazovanje te čak i urbane sportove.

Bušić govori i da Grad intenzivno radi na dokumentu koji će obuhvatiti sve specifičnosti prostora te stvoriti pravno uporište za raspisivanje natječaja i prijave za korištenje prostora. Kada je riječ o vremenskom okviru za otvaranje Centra, Bušić tumači složenost procesa koji uključuje kontrolu svih sustava u zgradi te čekanje rezultata natječaja za opremanje.

Centar će funkcionirati kao prostor za udruge i ostale zainteresirane neprofitne organizacije, s raspisanim natječajem za uredske prostore te terminskim korištenjem ostalih prostora, uz strogo reguliranje uvjeta korištenja kroz pravni okvir koji se trenutno razrađuje.

“Grad upravo radi na dokumentu koji će obuhvatiti sve specifičnosti prostora i sukladno kojemu ćemo imati pravno uporište za raspisivanja natječaja za korištenje uredskih prostora te prijave za terminsko korištenje dvorana u Centru”

Dina Bušić

Kontrola sustava u zgradi

Kad možemo očekivati otvaranje?

- S obzirom na to da je zgrada Centra gotova već dulje vrijeme, a nije bila u funkciji, nužno je paralelno s kreiranjem pravnog okvira, natječaja i prijave, napraviti kontrolu svih sustava u samoj zgradi koja je velika i kompleksna. Upravo na tome trenutno radimo, a sve kako bi budući korisnici imali potpunu sigurnost u objektu kad se Centar otvori. Osim toga, čekamo i rezultate natječaja koje smo prijavili. Onaj kojeg je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade omogućit će nam opremanje dijelom interijerske opreme. No, tek po zaprimanju informacije o rezultatima natječaja, pred nama je raspis javne nabave, a i to je procedura koja, kako znate, nije kratka.

U svakom slučaju, kako bismo pripremili sve uvjete za neometano funkcioniranje zgrade i proveli procedure koje su potrebne, a koje sam upravo navela, iskoristit ćemo ljetne mjesece, jer je u tom periodu rad potencijalnih korisnika minimalan ili nikakav. Naime, s obzirom na to da udruge uglavnom prate vremenik rada školske godine trenutno su svi pri završetku obveza, a nove počinju u ranu jesen, kada ćemo zasigurno biti spremni.

Na koji će način Centar funkcionirati?

- Možemo očekivati skori raspis natječaja za uredske prostore. Udruge će koristiti te prostore za svoje poslovanje. Ostale zainteresirane neprofitne organizacije s raspisanih područja terminski će koristiti ostale prostore za provedbu svojih aktivnosti, bilo kao stalni korisnici ili privremeni korisnici. Koordinacija termina zaključivat će se mjesečno, a uvjeti i način korištenja regulirat će se kroz pravni okvir koji pravne službe Grada upravo zaključuju.

Obuhvaća brojna područja

Koliko je prijava pristiglo na Poziv za iskaz interesa za korištenje prostora Centra?

- Na poziv za iskaz interesa javilo se gotovo 50 potencijalnih korisnika!

Jesu li obuhvaćena sva planirana područja?

- Da, sva područja koja smo raspisali kao ključna u Centru, a to su mladi, podrška mladima, kultura, tehnička kultura i STEM, urbana kultura, izvannastavno obrazovanje, čak i urbani sportovi!

Što je sljedeći korak?

- Grad upravo radi na dokumentu koji će obuhvatiti sve specifičnosti prostora i sukladno kojemu ćemo imati pravno uporište za raspisivanja natječaja za korištenje uredskih prostora te prijave za terminsko korištenje dvorana u Centru.

19.05.2024., 14:13h
27. srpanj 2024 05:41