36237
Concours Mondial de Bruxelles
StoryEditor
SVJETSKO VINSKO NATJECANJE

Concours Mondial de Bruxelles u srijedu stiže u Zadar

Naši vinari koji imaju rosé vina svoje su uzorke već poslali na ocjenjivanje

Concours Mondial de Bruxelles jedno od najvećih svjetskih vinskih nadmetanja koje prikupi preko 10.000 uzoraka vrhunskih svjetskih vina, da bi ih ocijenila elita stručnjaka, ove godine svoju proljetnu sesiju posvećenu ružičastim vinima, odnosno roséima održat će u Dalmaciji od 20. do 22. ožujka pri čemu su u Zadru najavljeni 20. ožujka. U karavani organizatora i vinskih sudaca (kušača i ocjenjivača) i novinara/vinskih publicista u Zadar stiže 70 osoba, a obići će između ostalog posjed Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino u Polači/Tinju te Kraljevske vinograde u Petrčanima, ali će ih tamo dočekati i vina svih kolega članova Udruge vinara Zadarske županije.

Naši vinari, oni koji imaju rosé vina svoje su uzorke već poslali na ocjenjivanje i s velikim interesom očekujemo ocjene svjetskih vinskih stručnjaka za vina koje ovdašnji ocjenjivači, ako smijemo tako kazati, drže “rezervnim”, “niti ženom niti ribom” i neskloni su im dati vrhunske ocijene. Istovremeno svjedočimo kako u posljednjih 15-tak godina ova vina od nekadašnjeg “čuđenja u svijetu” iznimno uvećavaju svoj udjel u ukupnoj vinskoj proizvodnji. Sada ćemo imati priliku usporediti ovdašnje dosege tih vina spram svijeta, a Zadrani svoje drže visokim i neopravdano zapostavljenim u Hrvatskoj, s obzirom da je Benkovački rosé bio davnašnji predvodnik ove proizvodnje i u bivšoj državi.

Dalmacija, skriveni dragulj u kruni Jadrana

Sami bruseljski organizatori ovako su naslovili poziv na ovo okupljanje: Dalmacija, skriveni dragulj u kruni Jadrana

Pa kažu: Vinska regija Dalmacija, smještena na hrvatskoj jadranskoj obali, odabrana je od strane Concours Mondial de Bruxelles za domaćina kušanja ružičastih vina. Degustacije će se održati od 20. do 22. ožujka u gradu Splitu.

Uz ostalo u pozivu je navedeno:

- Nekada sastavni dio Rimskog Carstva, Dalmacija se može pohvaliti jedinstvenim vinogradima definiranim svojim vapnenačkim tlom i idealnom izloženošću mediteranskom suncu.

Posebno su pozvani obratiti pažnju na autohtoni Plavac mali crni i Pošip. Ističe se i ovdašnji vinski turizam

- Regija je odavno postala pravi magnet za turiste, a vinarije u regiji to su iskoristile nudeći jedinstvena iskustva vinskog turizma gdje posjetitelji mogu kušati vrhunska vina dok uživaju u netaknutom pogledu na Jadransko more.

Vinska regija Dalmacija spoj je slikovitih vinograda, netaknutih sela i drevne vinogradarske tradicije, što je čini nezaobilaznom destinacijom za sve vinske entuzijaste željne autentičnosti i novih gurmanskih otkrića.

Tradicija duga 30 godina

Concours Mondial de Bruxelles međunarodno je natjecanje tijekom kojeg proizvođači predstavljaju gotovo 10.000 vina koja će kušati i ocjenjivati komisija vinskih stručnjaka. U 30-godišnjem iskustvu, natjecanje je danas jedno od najvažnijih međunarodnih događanja ove vrste, a istovremeno predstavlja i izlog najnovijih trendova u sortama, apelacijama i berbama grožđa.

Stvoreno pod vodstvom Louisa Havauxa, svjetsko natjecanje u Bruxellesu održano je po prvi put u travnju 1994. u Brugesu.

Od 2006. globalno natjecanje odlučilo je potvrditi svoj međunarodni karakter održavanjem izvan svojih granica. Nakon iznimnog uspjeha ove inicijative, Natjecanje je odlučilo ustrajati na tom putu. Od tada natjecanje je proputovalo Europu. Od 2022. Concours Mondial de Bruxelles održava se u 4 različite sesije kako bi se ocijenila svaka vrsta vina prema njihovim specifičnostima.

O sesiji ružičastih vina

Sesija ružičastih vina održava se od 20. do 22.03.2024.

Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session otvoren je, bez diskriminacije, za sve vrste dakle i mirna, pjenušava i polupjenušava rosé vina, kao i za fortificirana rosé vina, dakle ona “ojačana” destilatima. Uz tradicionalne zlatne i srebrne medalje, bit će dodijeljen i poseban pehar u kategorijama: Mirno ružičasto vino, Pjenušavo ružičasto vino, ​Polusuho ružičasto vino, Slatko rosé vino, Organsko ružičasto vino.

Inače rok za prijavu vina bio je do 29, veljače a slanje je organizirano 3. ožujka. Testiranje će se odraditi od 20. do 23. ožujka kod nas a rezultate ćemo saznati 28. ožujka.

Prema našim saznanjima desetak ovdašnjih roséa poslano je, a navodno će za boravka dijela sudaca na našem području neformalno i neslužbeno već druželjubivo kušavati i ocjenjivati i ostala vina ovdašnjih vinara.

Posjet i boravak u Zadarskoj županiji podrškom i sredstvima podupiru i osiguravaju uz vinare i Zadarske županija, TZ Zadarske županije i TZG Zadra. Nakon boravka u spomenutim vinarijama za goste je planirana večera u nekom od zadarskih restorana gdje će im biti i predstavljena ovdašnja vinska regija i vina.

19.03.2024., 13:00h
 DAMIR MARIČIĆ
27. travanj 2024 14:15