<p>Gradonačelnik Branko Dukić uoči sutrašnje sjednice Vijeća</p>
Gradonačelnik Branko Dukić uoči sutrašnje sjednice VijećaLinda Vidović
StoryEditor
Održan kolegij gradonačelnika

Dukić: Preoblikovanje HNK Zadar u skladu je sa Zakonom

Okolnost da je HNK Zadar započeo svoje poslovanje prije manje od pet godina nije ograničavajuća za provedbu postupka preoblikovanja jer takvo ograničenje nije utvrđeno Zakonom niti Pravilnikom te je predloženi sporazum u cijelosti utemeljen na pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima, rekao je Dukić

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić danas je održao kolegij zbog, kako je naveo, potrebe za objašnjenjem nekih od točaka Dnevnog reda na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, posebno tema sporazuma vezanog uz HNK Zadar i sporazuma o prijenosu osnivačkih prava nad Znanstvenom knjižnicom.

Započeo je kazavši da poštuje način i angažman vijećnika Nezavisne liste koji su ovim temama posvetili i vrijeme i brigu, no i da su s jednakim oprezom i oni pripremali Prijedlog Odluke o prihvaćanju sklapanja Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između Hrvatskog nogometnog kluba ZADAR, Investitora i Grada Zadra.

Sporazum usmjeren na razvoj nogometa

- Radi se o važnoj temi, razumljiv je oprez vijećnika koji o njima odlučuju. Zato sam u materijale za sedmu točku Dnevnog reda sutrašnje sjednice Vijeća dostavio dodatak obrazloženja. Zakon o sportu jasno definira kako sportsko dioničko društvo može nastati preoblikovanjem sportskog kluba i ne propisuje nikakav minimalni broj godina postojanja sportske udruge. Sportsko dioničko društvo može se osnovati i izvan postupka preoblikovanja, dakle, bez postojanja sportske udruge. Pravilnik o preoblikovanju sportskog kluba - udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo ne sadrži odredbu koja bi propisivala minimalno postojanje sportske udruge u trajanju od pet godina kao preduvjet za početak postupka preoblikovanja. Konkretno, okolnost da je Klub započeo svoje poslovanje unutar predviđenih pet godina nije ograničavajuća za provedbu postupka preoblikovanja jer takvo ograničenje nije utvrđeno Zakonom, a Pravilnikom određenih pet godina predstavlja tek jednu od okolnosti koja se treba sagledati u donošenju odluke o iznosu temeljnog kapitala te se ta odredba mora u ovom slučaju primijeniti na odgovarajući način, kazao je Dukić.

Osim toga, nastavio je gradonačelnik, Pravilnik utvrđuje minimum temeljnog kapitala tako da on predstavlja najmanje iznos od 25 % prosječnih godišnjih rashoda sportskog kluba - udruge za natjecanje u proteklih pet godina, pri čemu se ne računa ona godina u kojoj je rashod bio najmanji u tih pet godina kao ni ona godina u kojoj je rashod bio najveći.

- Ukoliko udruga postoji manje od pet godina, tada se jednostavno uzima stvarni broj godina postojanja. U ovom slučaju, predviđeni iznos temeljnog kapitala višestruko nadmašuje iznos koji bi bio određen kao minimum temeljem gore navedene odredbe pa u skladu s tim izračun 25 % prosječnih godišnjih rashoda nije ni relevantan za njegovo određivanje. Stoga okolnost da je HNK Zadar započeo svoje poslovanje prije manje od pet godina nije ograničavajuća za provedbu postupka preoblikovanja jer takvo ograničenje nije utvrđeno Zakonom niti Pravilnikom te je predloženi sporazum u cijelosti utemeljen na pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima i usmjeren je na razvoj nogometa na zadarskom području, rekao je Dukić te nastavio o korištenju sportske infrastrukture.

Korištenje sportske infrastrukture

U Prijedlogu sporazuma u Članku 5. Stavak 1. Grad Zadar se obvezuje povjeriti Klubu na upravljanje nogometna igrališta "Stanovi" i "Bagat" na rok od 15 godina. To je u skladu s Člankom 63. Zakona o sportu koji propisuje da se upravljanje javnom sportskom građevinom može ugovorom povjeriti sportskoj udruzi, sportskom savezu, sportskoj zajednici, obrtu, ustanovi i trgovačkom društvu registriranom za upravljanje sportskom građevinom.

- U predloženom sporazumu se kao obveza Grada Zadra navodi davanje nogometnih igrališta "Bagat" i "Stanovi" na upravljanje Klubu, a ne Investitoru. Također, Člankom 4., stavkom 1. Pravilnika o preoblikovanju, naveden je i sadržaj upravljanja javnom sportskom građevinom i to kao pravo igranja i korištenja, a ne kao pravo davanja u zakup. Nadalje, predloženim sporazumom udio Grada Zadra u budućem sportskom dioničkom društvu iznosi 25% + jedna dionica te se ugovara pravo prvokupa dionica, upravo radi zaštite cjelokupnog javnog interesa pa tako i u dijelu upravljanja sportskom infrastrukturom, obrazložio je Dukić dodavši da investitor ima i australsko i hrvatsko državljanstvo.

No, neovisno o tome, predloženim sporazumom strane sporazuma ugovaraju primjenu hrvatskog prava i nadležnost suda u Zadru.

- Vrijedi istaknuti da investitor, zajedno sa suradnicima, u Australiji već uspješno upravlja nogometnim i ragbi klubovima, dostavio je i dokaz svoje solventnosti, a iznos temeljnog kapitala je podatak koji je nebitan kao financijski pokazatelj uspješnosti poslovanja za razliku od iznosa ukupnog kapitala i njegovog odnosa s drugim bilančnim pozicijama, kazao je Dukić zaključivši kako je predloženi sporazum u cijelosti utemeljen na pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima i usmjeren na razvoj nogometa na zadarskom području.

Budući status Znanstvene knjižnice

Na kolegiju se govorilo i o budućem statusu Znanstvene knjižnice Zadar.

U prijedlogu Odluke o prijenosu osnivačkih prava nad ustanovom Znanstvena knjižnica Zadar na Sveučilište u Zadru, u članku 5., stoji da se promjenom osnivača nad Znanstvenom knjižnicom Zadar ne mijenja vlasnički status knjižnične građe Znanstvene knjižnice Zadar. Sva knjižnična građa Znanstvene knjižnice Zadar, koja je u vlasništvu Grada Zadra, ostaje u vlasništvu Grada Zadra, a s njom se postupa prema najvišim standardima knjižničarske struke u smislu obrade, preventivne zaštite, konzervacije i digitalizacije, davanja na korištenje te revizije i otpisa.

- I tijekom posljednje rasprave na Vijeću elaborirane su prednosti ovakvog prijedloga, poput toga da istodobno postojanje Sveučilišne i Znanstvene knjižnice onemogućuje ustroj i djelovanje matične službe u Zadru pa je tako cijela Zadarska županija u nadležnosti Matične službe za istraživanje i razvoj pri Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Pravnom i funkcionalnom integracijom knjižnih fondova Znanstvene knjižnice Zadar i Sveučilišne knjižnice, Znanstvena će knjižnica zadržati svoju pravnu osobnost prijenosom osnivačkih prva na Sveučilište u Zadru i time se neće prekinuti njezina tradicija duga više od 165 godina. Isto tako, zaštitit će se i identitet Znanstvene knjižnice Zadar kroz korištenje svih elemenata naziva uz dodatak koji navodi novog osnivača, kazao je gradonačelnik.

16.10.2023., 17:15h
04. svibanj 2024 10:24