<p>Kolegij gradonačelnika</p>
Kolegij gradonačelnikaAndrea Kršlović
StoryEditor
Odluka na snagu stupa 1.siječnja

Grad Zadar uvodi dvogodišnju zabranu zakupa javnih površina na Poluotoku

Moratorij će se odnositi na površinu Poluotoka tako da budući zakupci od 1. siječnja 2024. neće moći zakupiti javne površine za postavljanje ugostiteljskih objekata

U maloj vijećnici Grada Zadra danas je održan kolegij gradonačelnika na kojem se, između ostalog, raspravljalo dopunama Odluke o korištenju javnih prostora. Gradonačelnik Dukić najavio uvođenje dvogodišnjeg moratorija na sve nove ugovore o zakupu javnog prostora na Poluotoku. Osim dvogodišnjeg moratorija koji na snagu stupa 1. siječnja 2024. godine, Dukić je najavio podizanje cijena zakupa javnih površina na Poluotoku te označavanje granica svih ugostiteljskih objekata na Poluotoku. 

Pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona naglasio je da je ova odluka donesena u cilju zaštite javnog interesa, ali pritom neće oštetiti postojeće zakupce prostora.

- Moratorij će se odnositi na površinu Poluotoka tako da budući zakupci od 1. siječnja 2024. neće moći zakupiti javne površine za postavljanje ugostiteljskih objekata. Druga odluka je ta da će gradonačelnik na postojećim javnim površinama, moći umanjiti postotak,ako se radi o zaštiti javnog interesa ili zaštiti povijesne baštine. Svima koji su trenutno pod ugovorima dajemo olakšice u vidu da ćemo im produžiti zakup na maksimalno vrijeme od  tri godine te eće oni moći ulagati u svoje objekte i poslovanja.. Naravno, ako, prema ugovoru, uplata bude jednokratna, zakupci će dobiti određene popust,rekao je Korona. 

Maksimalno opterećenje javnih površina na Poluotoku

Najavio je da će nakon ove odluke urediti novi pravilnik o zakupu javne površine kojim će urediti nove zone i nove cijene. Na pitanje smatraju li odluku o moratoriju diskriminatornom prema novim zakupcima u odnosu na stare, Korona je naglasio da se do odluke došlo promišljeno  u dogovoru s udrugama i komorama koje predstavljaju zakupce, te da su istu donijeli svi zajedno s ciljem zaštite javnog interesa.

Dukić je rekao da je došlo do maksimalnog opterećenja javnog prostora te da je zajednički stav da opterećivanje javnog prostora na Poluotoku mora prestati. 

- Ako netko kroz narednih godinu dana odluči otvoriti neki objekt na javnoj površini Poluotoka, automatski će ga se obavijestiti da to nije moguće. Odluka nije diskriminatorna jer se odnosi samo na područje Poluotoka, dakle ne vrijedi za druge lokacije u gradu, rekao je. 

Korona je na kraju naglasio da  su javni interesi građana i povijesna baština ugroženi zbog uzurpacije javnih površina te da je odluka o zabrani zakupa privremena. 

- Odluka nije ultimativno pravedna, ali bitno je naglasiti da je privremena i da će trajati dvije godine. Nakon isteka te dvije godine, analizirat ćemo rezultate pa ćemo vidjeti što ćemo dobiti, poručio je. 

25.05.2023., 12:59h
25. travanj 2024 20:48