<p>Krešimir Ćosić</p>
Krešimir ĆosićKk Zadar
StoryEditor
NESEBIČAN RAD ZA ZADAR

KK Zadar predložio Krešimira Ćosića za počasnog građanina grada Zadra

Postoji preko 100 priznanja koje je dobio tijekom života i posthumno, ali njegova ljudskost, pozitivan duh i neiscrpno davanje je ono što ga čini građaninom kakvim svi trebaju težiti

Košarkaški klub Zadar predložio je Odboru za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra proglašenje pok. Krešimira Ćosića počasnim građaninom grada Zadra.

Kako se ističe u prijedlogu, Krešimir Ćosić je u svojih 46 godina života zadužio Zadar i Hrvatsku svojim djelima i nesebičnim radom za dobrobit društva. Kroz svoju košarkašku igračku i trenersku karijeru promovirao je domovinu i grad Zadar te je kao ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Washington D.C.-u u svojim posljednjim godinama života crpio svu svoju energiju u uspostavu i održavanju diplomatskih odnosa Hrvatske i SAD-a. Za svoj rad u veleposlanstvu, Amerikanci su mu dodijelili Freedom award za doprinos u promicanju mira i pomirbe svih etničkih grupa u Hrvatskoj.

Ćosić je odbio unosne ugovore profesionalca u SAD-u u 70-im godinama prošlog stoljeća kako bi se vratio u KK Zadar i postavio klub na noge, nakon čega se nižu uspjesi te Zadar postaje gradom košarke. Ljubav prema svojem gradu je pokazao u brojnim navratima gdje je često odbijao ponude iz inozemstva za priliku da unaprijedi košarku u Zadru. Ujedno je najtrofejniji hrvatski košarkaš te prvi Hrvat i treći stranac koji je ušao u Američku košarkašku kuću slavnih. Posthumno je dobio priznanje FIBA-e kao jedan je od 50 najboljih igrača svih vremena, priznanja FIBA Order of Merit za razvoj košarke u Europi, Nagrada Grada Zadra za životno djelo, nagrade Franjo Bučar i ogrlice reda Kneza Branimira.

Postoji preko 100 priznanja koje je dobio tijekom života i posthumno, ali njegova ljudskost, pozitivan duh i neiscrpno davanje je ono što ga čini građaninom kakvim svi trebaju težiti. Dan danas na spomen imena i prezimena Krešimira Ćosića u Europi i u svijetu veže se uspjeh, dobrota i Zadar, navodi se u prijedlogu.

Ćosić bi u studenom ove godine proslavio svoj 75. rođendan, pa je i to prilika da mu se čestita skromnim činom proglašenja počasnim građaninom Grada Zadra.

06.10.2023., 09:36h
29. travanj 2024 16:41