Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije...Luka Jeličić
StoryEditor
CARITAS ZADARSKE NADBISKUPIJE

Mirjana Tadić: Hrane imamo dovoljno, nitko ne mora biti gladan!

Imamo dovoljno hrane, kao i ostalih potrebnih artikala higijenske namjene koje dobivaju najsiromašniji s područja cijele naše županije, kaže zamjenica ravnatelja Caritasa Mirjana Tadić, navodeći kako Caritas ima ugovore s brojnim trgovačkim lancima koji ih opskrbljuju s namirnicama...

Zima je pred vratima, a hladno vrijeme najteže će, kao i uvijek, pogoditi beskućnike, čiji svjetski dan je obilježen 10. listopada. Broj onih koji nemaju krov nad glavom raste u cijelom svijetu, pa tako i na zadarskom području, što nam potvrđuje i zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić, ujedno i voditeljica Caritasove Socijalne službe.

- S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u cijeloj Europi, koju osjećaju i hrvatski građani, raste nažalost broj osoba koje nemaju dom, kaže Mirjana Tadić i ističe da u Caritasovu prenoćištu za beskućnike Sv. Vinko Paulski trenutačno boravi deset korisnika, te još jedan korisnik kojega čeka smještaj kad se vrati s odsluženja zatvorske kazne.

Kapaciteti prenoćišta popunjeni

U prenoćištu, doznajemo dalje, ima dvanaest postelja i korisnicima su osigurana tri obroka dnevno – doručak po koji idu u obližnju Caritasovu Pučku kuhinju, te ručak i večera koji im se dostavljaju u prenoćište...

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u cijeloj Europi, koju osjećaju i hrvatski građani, raste nažalost broj osoba koje nemaju dom, kaže Mirjana Tadić i ističe da u Caritasovu prenoćištu za beskućnike Sv. Vinko Paulski trenutačno boravi deset korisnika, te još jedan korisnik kojega čeka smještaj kad se vrati s odsluženja zatvorske kazne...

- Boravak je korisnicima u prenoćištu osiguran već od 14.00 sati s obzirom na hladno i kišno vrijeme, a prenoćište moraju napustiti sutradan u 8.00 sati, kaže dalje Mirjana Tadić, naglašavajući da “Sv. Vinko Paulski” ima status prenoćišta, a ne prihvatilišta, no da u dogovoru s Gradom Zadrom idu prema toj mogućnosti. Naime, prihvatilište bi omogućavalo 24-satni boravak beskućnicima, no i ovako se nastoji omogućiti korisnicima što dulji boravak u zatvorenom, posebice u zimsko doba godine.

Prenoćište “Sv. Vinko Paulski” trenutačno nema kapaciteta za ženske korisnice. Jedno vrijeme imali su, doznajemo, posebnu prostoriju za žene, no kako je njih bilo jako malo, odlučeno je da se tim prostorom proširi kapacitet za muškarce, kako bi oni dobili veći komoditet, no u budućnosti se planira izgradnja novog prenoćišta/prihvatilišta za beskućnike sa zadarskog područja, za što postoji interes od strane Grada i Županije, a za čime su nažalost potrebe sve veće.

image

U prenoćištu za beskućnike pomaknuto vrijeme boravka zbog zimskog vremena

Luka Jeličić

Neki se srame tražiti pomoć

Iako u nekim dijelovima Hrvatske muku muče s donacijama i nedovoljnom količinom hrane za sve potrebite, Caritas ima dovoljno namirnica te, kako ističe Mirjana Tadić, nitko ne mora biti gladan.

Naime, ova pastoralna i karitativna ustanove Zadarske nadbiskupije već niz godina provodi projekt suzbijanja siromaštva u Zadarskoj županiji, a koji je financiran sredstavima Fonda europske pomoći za potrebite, čija se provodi već četvrta faza.

- Imamo dovoljno hrane, kao i ostalih potrebnih artikala higijenske namjene koje dobivaju najsiromašniji s područja cijele naše županije, kaže dalje zamjenica ravnatelja Caritasa Mirjana Tadić navodeći kako Caritas ima ugovore s brojnim trgovačkim lancima koji ih opskrbljuju s namirnicama koje se nisu prodale, a rok trajanja im je pri kraju ili je prošao, no zdravstveno su ispravne i neškodljive za konzumaciju. Tako dobivaju namirnice i ostale artikle od Konzuma, Kauflanda, Metroa, Interspara, Lidla, Mullera, KFC-a i drugih.

Sv. Vinko Paulski” ima status prenoćišta, no nastojat ćemo da Zadar dobije prihvatilište za beskućnike koje bi omogućavalo 24-satni boravak...

- Imamo rasporede odlaska u te trgovine po hranu koja je upotrebljiva, a koja bi završila u otpadu, primjerice kruh od dan prije, a ovako ga korisnici mogu uzeti u dovoljnim količinama i bez ograničenja. Imamo tzv. mliječni dan kada se odlazi po mliječne proizvode koji su svi kvalitetni i zdravi za konzumaciju, ističe dalje Mirjana Tadić, te naglašava da zbog tih donacija Caritas ne osjeća teret brige da neće imati što dati siromašnim građanima kada dođu po pomoć.

- Nitko ne mora kopati po smeću, za sve siromašne imamo dovoljno hrane. Ima, naravno, i ljudi koji se srame doći po pomoć, ne žele da ih netko vidi, ali mogu nas slobodno nazvati i mi ćemo im doći na njihovu adresu dostaviti potrebne namirnice, poziva Mirjana Tadić sve koji se ustručavaju zatražiti pomoć.

Humanitarne akcije

U Caritasovoj Pučkoj kuhinji, doznajemo dalje, kuha se 300 obroka dnevno, a u benkovačkoj do stotinjak. Evidentirano je do 450 korisnika, uz još 350 evidentiranih Ukrajinaca s područja Zadarske županije koji su korisnici Caritasove pomoći.

Osim velikih trgovačkih lanaca, Caritasu pomoć često nude i mali poljoprivrednici, uzgajivači voća i povrća, pa znaju nazvati da im je ostalo neprodane blitve, a djelatnici Caritasa odazivaju se svim pozivima, bez obzira o kolikoj je količini riječ.

Osim redovitih aktivnosti pomoći siromašnima i potrebitima, Caritas zajedno s partnerima organizira i niz humanitarnih akcija, a jedna od tradicionlanih održat će se, nakon stanke zbog korone, ove godine sredinom prosinca, a riječ o popularnoj fritulijadi.

Neće izostati ni tradicionalna Božićna akcije “Za tisuću radosti” koju Caritas provodi već mnogo godina na nacionalnoj razini i kojom se prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji.

image

Dnevno se u Pučkoj kuhinji priprema 300 obroka

Luka Jeličić
07.12.2022., 22:22h
23. travanj 2024 20:49