<p>Marko Vučetić o Centru za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade</p>
Marko Vučetić o Centru za suvremenu umjetnost, kulturu i mladeDoris Babić/linda Vidović
StoryEditor
Marko Vučetić

"Mladi su nevidljivi, a kultura i umjetnost zahvalni prosjak pred stranačkim vratima"

Realni rok je mjesec svibanj, a onda bi, ako se ne usvoji proračun, trebalo nužnim financiranjem predvidjeti da se u rashodima za treći kvartal nađu i sredstva za Centar za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade

Rasprava o budućnosti Centra za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade postaje sve intenzivnija, a izrada nacrta Statuta (p)ostala je ključni fokus Radne skupine, zadužene za oblikovanje identiteta i smjernica djelovanja Centra.

Međutim, istovremeno se javljaju pitanja o izmjenama osnivačkog akta i kako će to utjecati na otvaranje vrata Centra. Također, provjerili smo što je konkretno udruga CINAZ predložila te koji su bili argumenti Skupine za odbijanje tih prijedloga.

Uz sve navedeno, u široj se javnosti pojavila i zabrinutost u vezi s tzv. tehničkim proračunom Grada te kako bi to moglo utjecati na realizaciju planova Radne skupine.

O tim i sličnim temama razgovarali smo s Markom Vučetićem, koordinatorom Radne skupine, koji nam je pružio uvid u trenutačno stanje i perspektive ovog važnog kulturnog projekta.

Izmjena akta o osnivanju

Radna skupina Centra za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade predložila je da se v. d. ravnateljice izabere gđa. Šimić. Kako napreduje izrada nacrta Statuta?

- Radna skupina je krajem prošle godine, na prvom sastanku, jednoglasnom odlukom definirala djelatnosti koje se navode u aktu o osnivanju budućeg Centra za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade te je, na drugom sastanku, većinom glasova, što je razumljivo budući da su bile dvije kandidatkinje, predloženo da se za v. d. ravnateljice imenuje Maja Šimić. Ove dvije odluke bile su sasvim dovoljne da Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici u 2023. godini donese odluku o osnivanju Centra za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade. No, kako izvršna vlast, zbog sada već svoje poslovične destrukcije, nije pripremila točku za sjednicu, to se nije dogodilo.

Zašto je Radna skupina odlučila izmijeniti akt o osnivanju, što se time postiže i hoće li to dodatno odgoditi dugoiščekivano otvaranje vrata Centra?

- Neki članovi Radne skupine su, budući da je rok za osnivanje Centra produžen do konca ove godine, to odlučili, sasvim opravdano, iskoristiti da se u aktu o osnivanju pojačaju djelatnosti koje oni zagovaraju. To će, naravno, na nekoliko mjeseci, odgoditi konačnu odluku Gradskog vijeća koje Centru udahnjuje institucionalni život. Gradsko vijeće je, da se poslužim terminologijom bliskom gradonačelniku, rađaonica ovog Centra.

Članovi pronašli kompromis

Što je konkretno predložila udruga CINAZ i koji su bili argumenti Skupine za odbijanje?

- Udruga CINAZ predložila je da u akt o osnivanju uđu sljedeće djelatnosti: organizacija kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih, informiranje i savjetovanje mladih iz svih područja interesa mladih, uključivanje mladih u aktivnosti koje potiču održivi razvoj, razvoj poduzetničkih kompetencija mladih, podrška u stručnom osposobljavanju osoba za rad s mladima, provođenje programa neformalnog obrazovanja koje vode stjecanju relevantnih kompetencija, identificiranje potreba mladih različitim metodama i znanstvenim pristupima te poticanje kreativnog stvaralaštva mladih. Većina članova Skupine smatrala je da nije potrebno u aktu o osnivanju toliko detaljno definirati djelatnosti. Predložio sam da se ipak pronađe kompromis što je prihvaćeno.

Što Vi mislite, o obzirom na zadovoljavajuću kulturnu ponudu u gradu, je li ipak bilo potrebnije ostvariti što više programa i aktivnosti baš za mlade?

- Moja uloga u Radnoj skupini je da budem koordinator, netko i nešto izvanjsko, to i činim. Ne uplićem se u sadržajnu razinu, nego tražim proceduralnu formu za ono što Radna skupina odluči. Kao građanin smatram da Zadru nedostaju mnogi sadržaji, osobito sadržaji za mlade. Mladi su u ovom gradu nevidljivi, dok se kulturu i umjetnost pokušava pretvoriti u zahvalnog prosjaka pred stranačkim vratima. To je nedopustivo.

Gotovo mitski Centar

Hoće li tzv. tehnički proračun utjecati na realizaciju plana Skupine?

- Ne, riječ je o preuzetim obvezama, a osim toga, prelaskom Znanstvene knjižnice u sastav Sveučilišta što se dogodilo u pravo vrijeme jer nikada ne djelujem u vremenu bez značenja, točno dan nakon inauguracije novog rektora - da je na čelu Sveučilišta ostala bivša rektorica, Grad bi i dalje bio osnivač Znanstvene knjižnice - resoru kulture ostalo je na raspolaganju sasvim dovoljno sredstava za sve potrebe u kulturi. Što će gradonačelnik raditi, hoće li nužno financiranje pretvoriti u opravdavanje da dodatno destruira kulturni i institucionalni život, isključivo je u njegovoj domeni.

Može li se očekivati da će se ova problematika naći na Dnevnom redu iduće sjednice Vijeća?

- To više nije moguće, realni rok je mjesec svibanj, a onda bi, ako se ne usvoji proračun, trebalo nužnim financiranjem predvidjeti da se u rashodima za treći kvartal nađu i sredstva za taj, sada već gotovo mitski, toliko puta najavljeni i uvijek zbog nečega bojkotirani, Centar za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade.

26.02.2024., 11:14h
27. travanj 2024 12:46