Prosvjed ”Sigurnost žene je odgovornost države” na Narodnom trguLinda Vidović
StoryEditor
Akcija Sigurnost žena je odgovornost države

Na Narodnom trgu prosvjed protiv nasilja nad ženama: Hrvatska treća u Europi po broju femicida

Ad hoc inicijativa žena Zadar i ujedinjene žene Hrvatske sjećaju se svih ubijenih žena, svih pretučenih žena, svih zlostavljanih žena, svih zastrašenih žena. Sve su one prisutne sada i zauvijek u našim životima i zahtjevima prema državi. Nijedna žrtva više, nijedna žena manje. Sigurnost žena je odgovornost države, poručili su organizatori prosvjeda

U BiH prije deset dana ubijena je žena, Nezima Hećimović, a dok ovaj tekst nastaje u susjedstvu traje još jedna istraga zbog  novog femicida, ubijena je  Tahira Čamdžić. Prema podatcima MUP-a  samo danas u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 33 slučaja obiteljskog nasilja, od toga su 4 kaznena djela, a 29 ih se smatra prekršajima. U Hrvatskoj je 2022. godine ubijeno 13 žena, što našu zemlju stavlja na visoko treće mjesto u Europi. 

To su samo neki podatci izneseni na današnjem prosvjedu „Sigurnost žena je odgovornost  države“ koji se održao u 19 hrvatskih gradova iz solidarnosti sa ženama u BiH zbog ubojstva Nezime Hećimović. Prosvjed je u Zadru organizirala Ad hoc ženska inicijativa Zadar, a proglas u ime organizatora pročitala je profesorica sa zadarskog Sveučilišta Valerija Barada. 

U proglasu su jasno naglašeni zahtjevi kojima se od države traži da preuzme odgovornost i zaštiti žene od femicida i svih oblika nasilja. 

image

Prosvjed "Sigurnost žene je odgovornost države" na Narodnom trgu

Linda Vidović

- Od države tražimo hitno osnivanje radne skupine koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida. Tražimo definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu RH. Tražimo donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu, a ne prekršajnu sferu. I zadnje, tražimo donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu, jasni su bili organizatori. 

U proglasu organizatora podsjetilo se i na to da Hrvatska svakog 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na rei ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu. 

- Koliko još žena treba umrijeti da Republika Hrvatska implementira sustav i mjere zaštite žena? Koliko još kćeri i sinova treba ostati bez svojih majki? Ad hoc inicijativa žena Zadar i ujedinjene žene Hrvatske sjećaju se svih ubijenih žena, svih pretučenih žena, svih zlostavljanih žena, svih zastrašenih žena. Sve su one prisutne sada i zauvijek u našim životima i zahtjevima prema državi. Nijedna žrtva više, nijedna žena manje. Sigurnost žena je odgovornost države, poručili su.

image

Prosvjed "Sigurnost žene je odgovornost države" na Narodnom trgu

Linda Vidović

Prosvjed je okupio nekoliko desetaka građana, a među sudionicima najzamjećeniji su svakako bili glumci Tihana Lazović i Slavko Sobin. Lazović i Sobin snimili su i film „Samo  kad se smijem“ koji se bavi upravo temom nasilja nad ženama, a regionalnu premijeru filma koja se odvila na Sarajevo Film Festivalu posvetili su upravo ubijenoj Nezimi Hećimović. 

Nakon prosvjeda oboje su poručili kako je nasilje nad ženama društveni problem koji se tiče svakoga od nas. Sobin smatra da bi se sinove trebalo odgajati da vole i poštuju žene, a osim toga rješenje problema vidi u pravovremenom reagiranju institucija. Lazović je pak poručila da se nasilje događa svuda oko nas te da je to problem koji se može i mora spriječiti. 

Među sudionicima su bili i predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, Danijela Vukoša iz županijskog SDP-a te Anadia Kožul i Adela Frank s Nezavisne liste Enija Meštrovića.

Nažalost nitko nije previše iznenađen malim odazivom građana, ali važna je poruka koja je  danas i iz našeg grada glasno poslana: Hrvatska može i mora bolje, sigurnost žena je odgovornost države!

image

Prosvjed "Sigurnost žene je odgovornost države" na Narodnom trgu

Linda Vidović
21.08.2023., 19:29h
04. svibanj 2024 15:03