<p>Pročelnik Darko Kasap o novim projektima</p>
Pročelnik Darko Kasap o novim projektimaTzgz/linda VidoviĆ
StoryEditor
Darko Kasap:

Nakon rekonstrukcije pruge i izmještanja kolodvora Zadar će dobiti tramvaj

Treća, posljednja faza bila bi, temeljem studija arhitekta Pere Marušića, formiranje jednog HUB-a ili sjecišta svih prometnih puteva u Gaženici, pomorskog, željezničkog i cestovnog

Nakon deset godina zapuštenosti, napokon se obnavlja pruga Zadar-Knin, a željeznički kolodvor premješta se iz središta grada Zadra u luku Gaženicu. Osim toga, luku i grad će povezivati tramvaj i električni brodovi te tako stvoriti integrirani prometni sustav.

Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, kazao nam je da su osigurana sredstva u iznosu od 90 milijuna eura za rekostrukciju pruge od Gaženice pa sve do Knina zahvaljujući Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i državnom tajniku Josipu Bilaveru.

- Riječ je o europskim sredstvima i uskoro će biti gotov projekt i kreće se u raspis natječaja za izvođača radova. Usporedno s tim, dakle osim rekonstrukcije same pruge, podizanja nosivosti svih dvadeset i dva objekta na toj dionici, radit će se i izmještanje pruge iz Bibinja. I treća, posljednja faza bila bi, temeljem studija arhitekta Pere Marušića, formiranje jednog HUB-a ili sjecišta svih prometnih puteva u Gaženici, pomorskog, željezničkog i cestovnog, što znači i planiranje izmještanja kolodvora prema Gaženici. Tada bi lakotrasni promet od Gaženice prema gradu vratio nazad sav putnički promet, govori Kasap i dodaje da je, što se tiče treće faze, studija tek napravljena i mora dobiti svoju podlogu u prostorno-planskoj dokumentaciji.

 
12.03.2024., 14:30h
07. svibanj 2024 19:58