Tomislav GrbinLinda Vidović
StoryEditor
8. Međunarodna izložba karikatura

Naš karikaturist Tomislav Grbin, jedini iz Hrvatske, osvojio međunarodno priznanje

To mi je izuzetno drago u kontekstu mog povratka u svijet karikature, iz kojega sam izbivao dugih 20 godina. Nakon toliko godina, sada radim redovitu rubriku za naš Zadarski tjednik, a tijekom svog radnog vijeka radio sam za gotovo sve novine u Hrvatskoj, kazao je Grbin

U srcu Čakovca nedavno je zasjala 8. Međunarodna izložba karikatura posvećena temi Kontinentalni turizam, a ovaj značajan događaj organizirao je istaknuti međimurski karikaturist Damir Novak.

Na ovogodišnji natječaj u kategoriji odraslih pristiglo je 489 radova iz 52 države. Posebnu pažnju privukla je i dječja konkurencija, gdje je žiri ocjenjivao 148 radova mladih talenata do 16 godina, čiji su radovi pristigli iz sedam država.

Trenutna inspiracija i spontanost

image

Otuđenost i površnost

Tomislav Grbin

Stručni međunarodni žiri, sastavljen od uglednih stručnjaka u području karikature, uz organizatora Damira Novaka, činili su Antun Buzeti iz Slovenije, Krešimir Kveštek i Josip Toth iz Hrvatske te Klaus Pitter iz Austrije.

Na otvorenju izložbe dodijeljene su tri nagrade i šest priznanja. Između brojnih iznimnih radova, prva nagrada pripala je Huleu Hanušiću iz Austrije, drugo mjesto osvojio je talentirani Luka Lagator iz Crne Gore, dok je treću nagradu ponio Erdogan Basol iz Turske.

Od ukupno šest dodijeljenih prestižnih priznanja, jedno s ponosom pripada našem kolegi Tomislavu Grbinu, čineći ga jedinim nagrađenim hrvatskim autorom. Priznanja su pripala i Darku Drljeviću iz Crne Gore, Oleksiyu Kustovskom iz Ukrajine, Marcu de Angelisu iz Italije, Ivailu Tsvetkovu iz Bugarske, Miroslavu Hajnosu iz Poljske te Alekseju Kivokurtsevu iz Rusije.

Razgovarajući s Grbinom otkrili smo dublje slojeve njegove inspiracije i umjetničke vizije, otkrili smo što ga je potaknulo da ponovno stvara karikature i koji su to temeljni elementi koje je htio prenijeti putem svojih umjetničkih radova.

Na natječaj je poslao dvije karikature, a zanimljivo je da je pobjednički crtež bio onaj koji je, prema njegovim riječima, nastao na brzinu - uz trenutnu inspiraciju i spontanost.

- Kad me Damir Novak nazvao i rekao da je natječaj produžen za sedam dana, usput me zamolio da nacrtam još jednu karikaturu. Bacio sam se na posao i na kraju sam prikazao apartmanizaciju, kojoj nažalost više nikako ne možemo pobjeći. U pitanju nisu samo plaže koje obiluju apartmanima, nego i planine. Ljudi odlaze nekamo jer žele biti na osami, a upravo tamo na koncu nalazimo apartman s bazenom, naglasio je Grbin.

Problemi suvremenog doba

image

Karikatura koja je osvojila međunarodno priznanje

Tomislav Grbin

Putem svoje prve karikature htio je istaknuti probleme suvremenog svijeta, fokusirajući se na površnost i otuđenost.

- Htio sam prikazati današnju sliku svijeta u kojoj se mladež često “otkači” od onoga što je iskonski bitno. Mladić jede jabuku iz konzerve usred plantaže zdravih sezonskih jabuka. Ptičica je također u prvom planu, dok mladić ima slušalice i u potpunosti je u svom svijetu. Nosi i tamne naočale, iako je idiličan pejzaž okolo njega. Ovim sam putem htio kritizirati mladež koja je danas često površna, konstantnim scrollanjem samo prelaze po informacijama, ne idu u dubinu neke problematike. Nažalost, i kod odraslih, posebice u politici, također vlada površnost, objasnio je Grbin.

Njegovo umjetničko ostvarenje nije samo odjeknulo lokalno, već je više puta prepoznato na međunarodnoj razini, a ovo je priznanje došlo kao “šlag na torti”.

- To mi je izuzetno drago u kontekstu mog povratka u svijet karikature, iz kojega sam izbivao dugih 20 godina. Nakon toliko godina, sada radim redovitu rubriku za naš Zadarski tjednik, a tijekom svog radnog vijeka radio sam za gotovo sve novine u Hrvatskoj. U godinu dana povratka imao sam u trećem mjesecu samostalnu izložbu, uz to imam redovitu izložbu, i evo sada je stiglo i priznanje, istaknuo je Grbin.

Poticaj redovitom crtanju - odlazak u mirovinu

Uvijek je ostao vjeran svojoj strasti prema karikaturi, pa tako nikad nije odustao od članstva u Društvu karikaturista. Bez obzira na izazove, povremeno je odgovarao na molbe Društva crtajući i ilustrirajući plakate.

- To sam radio otprilike jednom godišnje, tek toliko da se pojavim. Tek od prije godinu i pol dana sam redovito aktivan u crtanju, i to zbog rubrike u Tjedniku. Kad imaš rok, to je ipak jedan skroz drugačiji rad. Kako novina u svom izvornom obliku nažalost polako nestaje, tako nestaje i tih karikatura, zaista nas je malo koji ih redovito crtamo, kazao je Grbin.

Na pitanje što ga je potaknulo da se nakon toliko godina izbivanja ipak vrati redovitom crtanju karikatura, rekao je šaljivo:

- Pa odlazak u mirovinu!

Čestitamo od srca našem dragom kolegi na iznimnom uspjehu koji je postigao na kraju ove godine ispunjene predivnom suradnjom. Želimo mu obilje uspjeha u daljnjem radu, da mu svaki korak bude prožet kreativnošću i inspiracijom. Neka još dugo godina svojim karikaturama donosi osmijeh na lice naših dragih čitatelja uveseljavajući ih svojom jedinstvenom perspektivom i duhovitim izrazom.

18.12.2023., 14:19h
ANDREA KRŠLOVIĆ
13. svibanj 2024 03:45