<p>Ana Fiolić</p>
Ana FiolićOsobni Album
StoryEditor
Ana Fiolić:

Rad u ugostiteljstvu izrazito je stresan, naporan, zahtjevan i nimalo glamurozan

Prva godina bila je pravi izazov, trebalo je u jako kratkom vremenu pronaći radnike, organizirati poslovanje i usporedno s tim raditi na promociji i marketingu. Iako je bilo teško i iako sam se preispitivala je li mi to stvarno trebalo, osjećaj kad smo otvorili vrata Wine Gardena i sigurnost da radim nešto što jako volim, to je zaista bilo neprocjenjivo!, naglašava Ana

Ana Fiolić majka je dviju prekrasnih djevojčica, supruga, diplomirana turistička komunikologinja, poduzetnica, sommelier...

Uz čašu izvrsnog vina u Wine Gardenu porazgovarale smo o izazovima u karijeri, pronalasku ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, kao i važnosti ponude lokalnih proizvoda kao preduvjeta za razvoj autentične destinacije.

Ana je nakon jezične gimnazije završila Kulturu i turizam na Sveučilištu u Zadru, potom je radila deset godina u nautičkom turizmu i tada je otkrila silnu ljubav prema putovanjima. Nakon što je rodila, iz nautike je prešla u dentalnu kliniku u kojoj su velik dio klijenata stranci.

Izlazak iz komfor zone

- Suprug Dario je vinar i vlasnik obiteljske vinarije Fiolić, a posao s vinima je sve više rastao, pomagala sam suprugu usporedno s tim poslom i u vinariji, osobito na području marketinga i promocije, održavala vinske degustacije u našoj kušaonici u sklopu vinarije… Tada sam shvatila da sam i prava majstorica multitaskinga, govori Ana kroz smijeh i dodaje da je, kako bi bila što bolje upućena u svijet vina, pohađala tečaj za sommeliera te brojne edukacije za vinare i vinogradare.

Kada je napunila 40. godinu, počela je razmišljati o svom životu i o tome što još želi ostvariti.

- Shvatila sam da je vrijeme za promjenu, da se puno više mogu dati na nekim drugim područjima, da puno više trebam suprugu u vinariji nego na trenutnom poslu i da zajedno kao obitelj možemo započeti nešto što ćemo sutra ostaviti u nasljeđe svojoj djeci, kazuje Ana.

Nikada nije, priznaje nam, mislila da je stvorena za poduzetništvo, ali uz podršku ponajprije supruga Daria, pa obitelji i najužih prijatelja, odlučila se za taj iskorak, izlazak iz svoje komfor zone u nesigurni svijet poduzetništva.

Hrabro i entuzijastično uskočila je u vinski svijet i ugostiteljstvo. Sreća prati hrabre, pa je na ljeto 2022. godine, samo mjesec dana nakon što je napustila svoj dotadašnji posao, postala vlasnica vinskog bara u srcu Zadra.

- Prva godina bila je pravi izazov, trebalo je u jako kratkom vremenu pronaći radnike, organizirati poslovanje i usporedno s tim raditi na promociji i marketingu. Iako je bilo teško i iako sam se preispitivala je li mi to stvarno trebalo, osjećaj kad smo otvorili vrata Wine Gardena i sigurnost da radim nešto što jako volim, to je zaista bilo neprocjenjivo!, naglašava Ana.

Oaza autohtonosti

Na otvaranje vinskog vrta motiviralo ih je to što gradu nedostaje mjesto gdje bi turisti, ali i domaći posjetitelji, mogli dobiti autentičan doživljaj Zadra i zadarske regije; probati ono najbolje što Zadar ima, popiti čašu lokalnog vina uz dalmatinske zalogaje u prekrasnom ambijentu i to još u centru Zadra.

- U dvorištu nekadašnje crkvice sv. Roka na glavnoj zadarskoj tržnici otvorili smo pravu malu vinsku oazu u samom srcu Zadra koja priča svoju jedinstvenu priču pod sloganom “Pijte i jedite lokalno”. Budući da se radi o svojevrsnom spomeniku, baštini, nismo smjeli, a ni trebali previše intervenirati u prostor, jer je mjesto toliko lijepo i posebno i odiše dobrom energijom. Ukrasili smo ga stvarima koje simboliziraju nekadašnju Dalmaciju i kraj iz kojeg potječu ponuđena vina i lokalni zalogaji, a sve je dodatno začinjeno biljem i cvijećem koje je simbolično za naš kraj. Potrudili smo se okupiti gotovo sve zadarske vinare i proizvođače likera, rakija i ostalih alkoholnih pića karakterističnih za našu regiju, nismo niti u jednom trenutku htjeli nuditi samo svoja vina i likere, a kako se vino ne može piti bez dobrog zalogaja, uključili smo i proizvođače sira, pršuta, maslinovog ulja, morskih plodova, eko pekmeza itd., priča nam Ana i dodaje da u vinskom vrtu imaju i malu trgovinu kako bi svi oni koji kušaju domaće lokalne proizvode u baru mogli iste kupiti i ponijeti doma kao suvenir i uspomenu na Zadar.

Tijekom dana organiziraju degustacije vina uz dalmatinske zalogaje za manje i veće grupe ljudi, a navečer se vinski vrt pretvara u vinski bar u koji rado svraćaju i domaći ljudi na čemu je Ana silno zahvalna.

Ljeti organiziraju promocije lokalnih vinara uz nastupe domaćih izvođača, a važno je naglasiti da su baš svi proizvodi iz Zadarske županije.

- Tu nema kompromisa, sve mora biti lokalno i autohtono, Zadar ima toliko toga što može ponuditi da nema potrebe “uvoziti” ništa iz drugih krajeva Lijepe Naše i svijeta. Sretna sam i ponosna kada netko dođe u naš vinski vrt i želi naručiti Coca-Colu ili Aperol Spritz, a mi mu kažemo da nažalost to nemamo jer nudimo samo lokalno i da Zadar još nema svoju Coca-Colu, ali ima sok od maraške, a umjesto Aperol Spritza može probati našu lokalnu verziju Spritza s Fiolić likerom od maraške i pjenušcem ukrašenim sa svježe ubranom mentom iz našeg vrta. Na taj način mijenjamo svijest ne samo kod turista, nego i kod našeg domaćeg stanovništva da prednost daju lokalnom vinu, hrani lokalnih OPG-ovaca i koktelima s lokalnim sastojcima, govori Ana.

Najveći uspjeh - obitelj

Otvorili su treću sezonu i jako su zadovoljni napretkom, sve ih više turista otkriva i preporučuje, a domaći su pronašli svoju malu vinsku oazu među visokim zidovima, skrivenu od ljetnih gužvi i šušura.

No, naravno, iza svakog uspjeha stoji ogroman trud, mnogo odricanja i brige...

- Rad u ugostiteljstvu izrazito je stresan, naporan, zahtjevan i niti malo glamurozan. Posao je bez radnog vremena, u stalnom si strahu da nešto ne pođe po krivu i da zbog nečega gost ne bude zadovoljan. Zadovoljstvo gostiju najveći mi je izazov, ali i najveća nagrada. Svaki novi i zadovoljni gost daje mi motivaciju da nastavim dalje i da budem još bolja, još kreativnija u svom poslu i želim da, svaki put kad odu iz našeg bara, znaju da smo im uz dobru uslugu poklonili i jedan mali dio sebe, kaže Ana.

S druge strane, ovaj joj posao pruža slobodu, mogućnost da sama sebi kreira dan što naravno može biti i jako izazovno s obzirom na to da je majka i da stalno pokušava pronaći ravnotežu između poslovnog i privatnog.

- Moje najveće postignuće u životu nije posao, već moja obitelj, moj suprug i moje dvije djevojčice koje su promijenile moj pogled na život, potpuno sam ispunjena osoba. Zbog njih sam danas puno empatičnija i emotivnija, one su moj najveći uspjeh i nešto najljepše što mi se moglo dogoditi u životu, zaključuje Ana.

10.06.2024., 13:14h
26. srpanj 2024 21:45