<p>Gradonačelnik Branko Dukić</p>
Gradonačelnik Branko DukićSime Zelic/pixsell
StoryEditor
GRADONAČELNIK DUKIĆ

"Nije istina da se nedonošenjem proračuna građanima Zadra ništa ne mijenja!"

Ovaj prijedlog proračuna koji će se naći na sjednici sadrži sve njihove prijedloge. Taj sam prijedlog više puta obrazložio i nema potrebe sve opet ponavljati, kazao je Dukić

Gradonačelnik grada Zadra održao je danas Javni kolegij na kojem je govorio o Prijedlogu proračuna Grada Zadra za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2025. godinu, zatim o Prijedlogu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra, Prijedlogu Odluke o uključivanju Grada Zadra u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje, informirao o otvaranju Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade i objavi javnog poziva za iskaz interesa za korištenje prostora u Centru te drugim važnim temama.

Velika ograničenja

Gradonačelnik je započeo kazavši da uskoro slijedi sjednica Gradskog vijeća te kako zbog izostanka proračuna pred vijećnike dolazi i manje prijedloga za Dnevni red jer su proračunska sredstva blokirana i uz tehnički proračun Gradska uprava ima velika ograničenja.

- Zato čekamo sazivanje Gradskog vijeća kako bismo opet na Dnevni red uvrstili odluku o donošenju proračuna za ovu godinu. Isti prijedlog sa svim amandmanima koji su pristigli prošle godine. Ovaj prijedlog proračuna koji će se naći na sjednici sadrži sve njihove prijedloge. Taj sam prijedlog više puta obrazložio i nema potrebe sve opet ponavljati. Ali ću još jednom demantirati tvrdnju kako se s nedonošenjem proračuna građanima Zadra ništa ne mijenja. To jednostavno nije istina!, kazao je Dukić nabrojavši neke od projekata koji su poništeni, blokirani ili na čekanju: izgradnja grobnica na novom gradskom groblju, izgradnja vrtića Smiljevac, vrtića Crvene kuće; ugrožena je priprema i provedba projekata izgradnje i dogradnje OŠ Crvene Kuće, OŠ Krune Krstić, adaptacije OŠ Smiljevac…; provedba većine EU projekata u kojima grad sudjeluje sa vlastitim financiranjem ulazi u sve veće probleme sa provedbom i neizvjestan je ishod do kraja godine…

Program izgradnje stanova

Osim toga, na nadolazećoj sjednici Vijeća naći se i ponovljeni Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra.

- Ako ostanu dosljedni svojem stavu iz studenog prošle godine, ova odluka ne bi trebala biti sporna. Naime, većina vijećnika uvjetovala je njezino donošenje s početkom odlaganja otpada u Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Centar je počeo s probnim radom i prve količine komunalnog otpada su već u postupku mehaničko-biološke obrade. Zadar je ovim Centrom započeo s novim sustavom prikupljanja, obrade i odlaganja otpada. Imamo svu potrebnu opremu, problema ne bi trebalo biti, kazao je Dukić i dodao da sada slijedi trajno zatvaranje i početak sanacije odlagališta Diklo.

Nadalje, kako je i najavljeno, pokreće se novi program igradnje stanova po Programu drušveno poticane stanogradnje.

- Na ovom polju smo napravili više od svih drugih gradova u Hrvatskoj. Izgrađeno je preko 500 stanova. Na novoj lokaciji koja je spremna na Smiljevcu gradit će se preko 100 novih stanova, istaknuo je Dukić.

Centar za mlade

Dukić je, govoreći o Centru za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, rekao kako mu je žao što je propala njegova inicijativa o Radnoj skupini.

- Prošla su četiri mjeseca, kraj se nije ni nazirao, razumijem odluke svih o prestanku sudjelovanja u toj skupini. Ali Centar moramo dati na raspolaganje korisnicima. Moramo uspostaviti sustav održavanja i servisa budućim korisnicima. Već sam najavio, s obzirom na dosadašnja iskustva, ne očekujem nikakav doprinos Gradskog vijeća, a do nekog zdravog rješenja otvaramo vrata Centra mladima za njihov nesmetan rad u vrhunskim uvjetima obnovljene zgrade i okoliša. Konkretno, ovaj tjedan objavljujemo javni poziv za iskaz interesa za dijeljeno i terminsko korištenje prostora u Centru. S obzirom na programski profil, prioritet u iskazu interesa za korištenje prostora imaju udruge, ustanove i umjetničke organizacije, subjekti te pojedinci koji kreiraju aktivnosti i programe iz spektra rada s mladima i za mlade te iz kulturno-društvenog spektra, najavio je.

19.03.2024., 14:27h
29. travanj 2024 08:25