<p>Enio Meštrović o financiraju omladinskog pogona</p>
Enio Meštrović o financiraju omladinskog pogonaLinda Vidović
StoryEditor
Vijećnik Enio Meštrović (nezavisni)

NK Zadar - privatni klub s gostujućom upravom kojega financira Grad

Gradonačelnik kaže da se investitor obvezao i jest, ali s milijun eura, a mi smo se obvezali dati četiri i pol milijuna eura u 15 godina, kazao je Meštrović

Protiv potpisivanja sporazuma za privatizaciju nogometnog kluba HNK Zadar bili su vijećnici Akcije mladih i Nezavisna lista Enija Meštrovića, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić bio je suzdržan. Višemjesečni pregovori između investitora Marka Ivančića i Grada Zadra okončani su ugovorom kojim je Ivančić kupio klub.

Za milijun eura investitor dobiva 75 posto plus jednu dionicu, a Gradu Zadru ostaje 25 posto plus jedna dionica. Kao većinski vlasnik, investitor će prema ugovoru snositi sve troškove poslovanja, ali rad Omladinske škole financirat će Grad Zadar s 300 tisuća eura godišnje.

Tri puta veće ulaganje za tek 25 % vlasništva

Investitor je dobio i mogućnost formiranja većine u Skupštini HNK Zadar, a klub je dobio na upravljanje nogometni stadion Stanovi i igralište Bagat na rok od 15 godina. Prethodno je upravljanje trebalo biti na rok od 30 godina, ali nakon izrazito negativnih reakcija u javnosti vrijeme koncesije je prepolovljeno.

Grad Zadar obvezao se da do kraja lipnja 2024. godine započne rekonstrukciju igrališta Bagat, a nakon završetka obnove će HNK Zadar treninge omladinske škole održavati na tom igralištu, umjesto u Športskom centru Višnjik, koji je u vlasništvu Grada Zadra.

Enio Meštrović (nezavisni), koji je prethodno izjavio da je razgovarao s dvjema odvjetničkim tvrtkama iz Zagreba o ovoj privatizaciji, sada je na Aktualnom satu istaknuo da su nakon odluke o privatizaciji iz kluba otišli Iva Bokanović i Krešimir Santini koji su bili pokretači cijele priče.

- Ostao je privatni klub s gostujućom upravom. I sad ćemo mi financirati taj Klub, omladinski pogon s 300 000 eura svake godine. Gradonačelnik kaže da se investitor obvezao i jest, ali s milijun eura, a mi smo se obvezali dati četiri i pol milijuna eura u 15 godina. Što je s drugim zadarskim klubovima, čiji su oni i jesu li njihovi omladinski pogoni nedostojni iste takve financijske pomoći od Grada Zadra. Tražit ćemo u Proračunu financiranje za sve klubove u kojima treniraju zadarska djeca, neovisno u kojem su rangu, sve su to naša djeca, kazao je Meštrović dodavši da je ovako prednost dana klubu u kojem Grad ima tek 25 % na osnovu ulaganja koje je tri puta veće nego ulaganje odabranog investitora.

Drugi sportski klubovi u blokadi

Gradonačelnik Dukić odgovorio je da Grad pomaže svima i da djeca HNK Zadar igraju prvu ligu.

- Taj rang odgovara tim sredstvima. Ako ta djeca ispadnu i budu igrala, recimo, s Murvicom, sredstva će biti manja, odgovorio je gradonačelnik premda se nameće pitanje kako će se iznos korigirati ovisno o rangu natjecanja ako je potpisan ugovor na 15 godina.

Mi govorimo o financiranju doslovno privatnog kluba koji više nije u rukama Grada Zadra, zbog toga je Meštrović ponovio da ne razumije zašto je takav klub prioritet.

- Drugi klubovi plaćaju najam prostora i zbog toga su u blokadi. Ne mogu drugi sportski klubovi dobiti 3 000 eura, a NK Zadar 30 000 eura, to je nezamislivo, zaključio je Meštrović.

29.11.2023., 15:37h
04. svibanj 2024 11:25