Zajednička uspomena sa skupštine u Murvici
StoryEditor
ODIGRALI KLJUČNU ULOGU U DOMOVINSKOM RATU

ZADARSKI SPECIJALCI HRVATSKI POLICAJCI Poskoci - junaci u ratu, humanitarci u miru...

Udruga je u proteklom razdoblju nazočila obilježavanju svih obljetnica Domovinskog rata u Zadarskoj županiji i najznačajnijim u RH te brine o bolesnim i potrebitim članovima...

Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci Zadar u Murvici je održala redovitu, izvještajnu godišnju skupštinu. U nazočnosti tajnika Ivice Salame, dopredsjednika Ante Buljata, ostalih članova Upravnog odbora i članova Udruge skupštinom je predsjedao predsjednik Petar Strmota.

- Udruga je u proteklom jednogodišnjem razdoblju nazočila na obilježavanju svih najznačajnijih obljetnicama Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji i RH, a od iduće godine nazočit će i na obilježavanju Bljeska, kazao je Strmota, nakon odavanja počasti poginulim i preminulim članovima te nedavno prerano preminulom Mati Šestanu (52), koji je igrao u malonogometnoj momčadi Poskoci.

Začetnici postrojba specijalne policije

- Nažalost, imamo i bolesnih kao i potrebitih članova kojima trebamo pomoći. Posjetit ćemo i Veteranski centar u Šibeniku kako bismo na licu mjesta vidjeli mogućnosti smještaja ili boravka naših članova i njihovih užih obitelji u ovoj ustanovi, istaknuo je Strmota,

Podsjetimo, prije 32,5 godina, točnije 15. listopada 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj.

- Poskoci se smatraju začetnicima postrojba specijalne policije koje su osnivane po tadašnjim policijskim upravama, naglasio je Strmota.

Nažalost, imamo i bolesnih kao i potrebitih članova kojima trebamo pomoći. Posjetit ćemo i Veteranski centar u Šibeniku kako bismo na licu mjesta vidjeli mogućnosti smještaja ili boravka naših članova i njihovih užih obitelji u ovoj ustanovi, istaknuo je Petar Strmota, Podsjetimo, prije 32,5 godina, točnije 15. listopada 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u RH...

Jezgru Poskoka činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike. Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije PU zadarske. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan. Tijekom postojanja, dužnost zapovjednika Poskoka obnašali su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Ratna priča bila je teška

image

Gašpar Begonja i Petar Strmota

Tih dana osnivanja postrojbe, ali i ratnog puta, prisjetili su se nazočni, naročito prvih ratnih borbi na zadarskom području, od 9. do 12. rujna 1991. kad Poskoci vode nemilosrdnu borbu u zaustavljanju neprijateljskog kombiniranog tenkovsko-pješačkog napada uz potporu topništva i avijacije na mjesto Jasenice i na Maslenički most.

Doprinos Specijalnih postrojbi MUP-a u Domovinskom ratu velik je, a možda u javnosti i nije dovoljno predstavljen. Ratna priča Poskoka bila je teška. Uostalom, kao i sve ratne priče.

- Ratni put vodio je od Polače i pogibije Franka Lisice, prve žrtve Domovinskog rata na našem području, nastavio se preko Lišana Ostrovičkih, Kruševa, Pridrage, Jasenica sve do mitskog Velebita na kojem smo konačno izborili slobodu, poručio je Strmota.

Interventna jedinica policije slijednica Poskoka

U ratnim djelovanjima osim Franka Lisice poginuli su još četvorica pripadnika Poskoka: Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić.

- Kad je 2001. došlo do reorganizacije MUP-a, ugasila se i ova, jedna od najelitnijih postrojbi Specijalne policije MUP-a RH. Danas, kao slijednica Specijalne jedinice policije Poskoci egzistira Interventna jedinica policije PU Zadarske, zaključio je Petar Strmota.

image

Sadržajna, dostojanstvena i transparentna skupština

11.04.2023., 08:30h
VELIMIR BRKIĆ
20. travanj 2024 05:18