Čista priroda nadomak gradske gužveLuka Jeličić
StoryEditor
OAZA PRIRODE NA KORAK DO GRADA

Park šuma Musapstan prikupila niz pohvala stranih gostiju

Na servisu Google Maps Musapstan je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom 4,5, a o njemu je svoje dojmove ostavilo 407 korisnika

Izletište šuma Musapstan, odmah iznad Zadra, dobar je primjer za ona izletišta do kojih se ne treba dugo truckatu u automobilu, naprotiv, može mu se pristupiti i biciklom, a oni u dobroj kondiciji i – pješice. Mjesto je to kakvim su obdareni tek poneki gradovi i gdje se unutar gradskih gabarita, s druge strane semafora na kojem se skreće za Crno, nalazi oaza prirode i mira. Musapstan je mjesto koje je doista svakome pri ruci.

Jedna od najbolje očuvanih borovih šuma

Ovdje se također radi se i o jednoj od najvećih, najstarijih i najbolje sačuvanih kultura borova (primarno pinije) na jadranskoj obali koja se rasprostire na 250 hektara, što je za mediteranski krš vrlo velika površina. Ovim značajnim šumskim kompleksom upravljaju Hrvatske šume - Šumarija Zadar.

Musapstan je već duže vrijeme bio omiljeno gradsko izletište koje su pohodile sve generacije Zadrana, no od 2021. godine je ovo područje bilo obuhvaćeno značajnim I opsežnim projektom uređenja.

Projekt uređenja

Tijekom 2021. godine započeli su radovi na uređenju poučne i trim staze s pratećim sadržajima. Financiranje je bilo omogućeno sredstvima iz EU fondova, mjera 852, a odnosilo se na uređenje poučne staze u duljini od 5,5 kilometara i trim staze od 1,5 kilometra u obliku šljunčano zemljanih staza širine 2,5 metra, duž kojih su postavljene klupe za odmor i koševi za otpad i drugi sadržaji. Osim toga uređeno je i dječje igralište, osmišljena svojevrsna “zelena učionica”, kao i vježbalište. Izvedeni projekt koji je završio u veljači 2022. godine bio je u vrijednosti nešto manjoj od 100 tisuća eura.

Pohvale stranih posjetitelja

image

Šumska koliba

Luka Jeličić

Osim toga, izletište šuma Musapstan zabilježena je i na servisu Google Maps na kojem je postigao visoku prosječnu ocjenu od 4,5, a k tome je svoja mišljenja i dojmove ostavilo 407 korisnika ove usluge.

“Pluća Zadra! Zanimljive pješačke staze i obilje kisika pomažu posjetitelju da se osjeti osvježeno i osnaženo. Svakako se preporuča,” napisala je tako Anastasia Kingsley, a Chriss Green poziva svih da “pobjegnu od gradskog stresa i uživaju u spokoju šume”. Također je pojasnio da je šuma dostupna iz više pravaca s obiljem mjesta za parkiranje.

Ling Yew hvali mogućnost za trčanje kao i predivne prizore zalaska Sunca koje je i sam ovjekovječio na fotografijama koje je priložio. “Teško je povjerovati da je glavna i prometna cesta tako blizu parku jer kad uđete u njega tu vlada potpuna tišina,” zabilježio je. S njim se slaže i Sergio Angulo koji ističe da je na Musapstanu mogao trčati u najmirnijem okruženju u zadnje 2,5 godine. Također se divi i lijepim i visokim stablima.

Cvijeće i smeće

Antonio Šarič hvali ljepotu parka šume, ali upozorava da i tu ima ljudi koji ostavljaju za sobom smeće, kako napisa, “dosta smeća.” Na problem smeća upozorio je također i korisnik Uwe Wunkler koji se na Musapstanu susreo i s kornjačom pa ju je ovjekovječio fotoaparatom.

Dosta korisnika je također pohvalilo ovo izletište kao odlično mjesto za šetanje četveronožnog ljubimca, a Jasmina Čeliković si je dala truda i objavila mini galeriju s više od pola tuceta fotografija šarenog poljskog cvijeća kakvo se može vidjeti u park šumi Musapstan, na prilazima našeg grada.

19.01.2024., 09:47h
IVAN STAGLIČIĆ
28. travanj 2024 09:29