Predsjednik vijeća Marko VučetićLinda Vidović
StoryEditor
POČETAK SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Politički boj oko Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar

Enio Meštrović je kao zamjenskog kandidata, odnosno kandidatkinju predložio bivšu ravnateljicu Znanstvene knjižnice Milenku Bukvić o čemu će se ipak naknadno raspravljati...

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra nastavio se boj oko Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar.

Točka je najprije dodana po žurnom postupku da bi nakon žustre rasprave bila skinuta s Dnevnog reda.

Raspravu je započeo Bruno Milin, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, koji je predstavnicima medijima priložio  pristigle životopise kandidata za članove Upravnog vijeća - Tatjane Aparac Jelušić, Marjane Botić i Ivana Matešića.

Premda je bilo vidljivo da su životopis i postignuća Aparac Jelušić znatno bogatiji i značajniji, Odbor za izbor i imenovanja nije ju prihvatio. No, to nije bio najveći kamen spoticanja, već to što vijećnici nisu dobili životopis Renata Petanija.

- Kako glasovati za nekoga o kome ne znamo ništa, naglašavao je Milin.

image

Bruno Milin (HDZ)

Linda Vidović

Također, dodao je kako je vijećnica Botić (AM) ranije bila protiv toga da vijećnici budu u upravnim vijećima te da je i Ivan Matešić bivši vijećnik iz redova SDP-a.

- Znanstvena knjižnica jest minorna tema u odnosu na druge teme grada Zadra, ali je bitna za ravoj demokracije, naglasio je Vučetić koji je podsjetio i na nepravilno raspisan natječaj za ravnatelja HNK Zadar.

Osim toga, Vučetić je ustvrdio da je  traženje životopisa Renata Petanija  jednako traženju životopisa generala Ante Gotovine čime je izazvao zgražanje i čuđenje dijela vijećnika.

image

Marjana Botić i Ante Rubeša (Akcija mladih)

Linda Vidović

Nakon stanke, Vučetić je predložio da se točka skine s Dnevnog reda budući da mu je Renato Petani javio da odustaje zbog "konteksta u koji se stavlja".

Enio Meštrović je kao zamjenskog kandidata, odnosno kandidatkinju predložio bivšu ravnateljicu Znanstvene knjižnice Milenku Bukvić o čemu će se ipak naknadno raspravljati.

Ante Rubeša (AM) istaknuo je da je pitanje Znanstvene knjižnice zapravo političko pitanje i da će tražiti pripojenje Znanstvene Gradskoj knjižnci Zadar.

image

Sjednica Gradskog vijeća

Linda Vidović
14.02.2023., 14:30h
11. svibanj 2024 19:59