Borik i Puntamika - veliko gradilišteFilip Brala
StoryEditor
prednosti i nedostatci

Puntamika je daleko od “elitnog” kvarta?

Kroz dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, gradski dužnosnici imaju priliku rješavati ključne probleme poput nedostatka zelenila, infrastrukturnih poboljšanja i održavanja javnih prostora. Implementacija održivih urbanističkih planova koji uzimaju u obzir potrebe stanovnika ključna je za stvaranje bolje Puntamike za sadašnje i buduće generacije

Puntamika odiše posebnim šarmom, međutim, iza te slike očaravajuće idile kriju se složeni problemi i izazovi s kojima se susreću njeni stanovnici, stoga smo razgovarali s lokalcima o nijansama života u ovom kvartu koji se često opisuje kao poželjan za stanovanje, ali koji se suočava s izazovima brze urbanizacije i nedostatkom infrastrukture.

Primjerice, Tanja Pavić dijeli svoje razočaranje betonizacijom kvarta i nedostatkom zelenih površina i javnih prostora, dok Davor Šimićev ističe probleme s nedostatkom parkinga i nedovršenim projektima koji su obećavali poboljšanja. Otkrivamo i probleme s kanalizacijom, neurednošću kvarta te nedostatkom modernih infrastrukturnih rješenja poput brzog Interneta.

I dok neki vide Puntamiku kao elitni kvart, stvarnost koju otkrivaju naši sugovornici ukazuje na složeniju sliku - to je kvart s ogromnim potencijalom, ali i suvremenim izazovima koje treba rješavati.

Administrativne granice

Puntamika se pruža od obale desnom stranom Ulice Grge Novaka, sa sjeverne strane Streljane, siječe Put Nina, sjevernom stranom rasadnika, makadamskim putem do Ulice Hrvatskog sabora na raskrižje ulica Put Nina i Hrvatskog sabora, ulicom Put Nina do k.br. 141 do križanja ulica Ante Kovačića i Stanka Vraza, desnom stranom Ulice Maka Dizdara do ulice Put Dikla, desnom stranom Put Dikla cca 60 m, zatim se spušta do uvale Draženice, Obalom kneza Trpimira od k.br. 37 do 59 do marine Borik, obuhvaćajući marinu Borik, prelazi na Obalu kneza Domagoja od k.br. 1 do 19 te obalom do Ulice Grge Novaka.

Nedostatak zelenila

Sugovornici naglašavaju da vole svoj kvart i smatraju ga ugodnim za život, ističu dobrosusjedske odnose, blizinu mora... No, ističu i nedostatak određenih sadržaja, probleme infrastrukture, neodržavanje zelenih površina ili pak njihov nedostatak.

Tanja Pavić živi u Ulici Marina Držića gotovo cijeli svoj život i kaže da su joj susjedi dobri, susretljivi te da nikad nije dolazilo do nesuglasica. Prisjetila se kako su se u djetinjstvu igrali na livadi kod crkve.

- Premda sam pretpostavljala da će se na jednoj od rijetkih preostalih slobodnih površina nešto izgraditi, ipak sam neugodno iznenađena betonizacijom. Nema zelenila, parkova, dječjih igrališta ili bilo čega od javnog interesa što bi oplemenilo kvart, govori Tanja i dodaje da je u ulici sve vruće s obzirom da više nema zelenila.

- Ne znam kome je to bilo u interesu, gdje je bila struka i kako se to u urbanističkim planovima nije predvidjelo, pita se Tanja.

image

Neodržavane zelene površine

Marina KneŽeviĆ

Problem parkinga

I Davor Šimićev živi cijeli život na Puntamici i, kako kaže, puno je puta pokušavao ukazivati gradskoj vlasti, odnosno nadležnima na određene probleme, no nažalost - bezuspješno.

- Ja kao pojedinac ne mogu ništa, ali kad bi veći broj građana reagirao, vjerujem da bi se neke stvari drukčije odvijale jer se to tiče svih nas. Već sada je gorući problem nedostatak parkinga, a mi slovimo kao izrazito turistički dio grada. Na onim dijelovima javnih površina koje su državne ili gradske trebalo je omogućiti parking građanima i turistima. Primjerice, nasuprot Yahtinga je bila borova šuma, idealna za park s postojećim parkingom, a sada će se tu graditi neke tzv. vile. Osim toga, jako mi smeta ograda od Marine jer je to pomorsko dobro, parking je trebalo dati lokalcima kad se ugovarala koncesija, makar u zimskom periodu kada zjapi prazan. Kakvu korist imamo mi, građani ovoga kvarta, od toga što se izgradilo ili dalo u koncesiju, govori Davor i ističe da se, otkad zna za sebe, priča da će se napraviti šetnica od Kolovara do Puntamike što i dalje nije u realizaciji.

image

Prekomjerna izgradnja

Marina KneŽeviĆ

Izlijevanje kanalizacije

Šime kao pozitivne aspekte navodi blizinu grada, kao i plaže, te mogućnost mirnog života i dobre susjede. S druge strane, smatra da je Grad trebao napraviti ili uvjetovati sadržaje od javnog interesa, kao što su tržnica, pošta, park, zelenilo...

- Na mjestu nekadašnje nikad dovršene Dalme trebao je biti nekakav tržni centar, bar se tako pričalo, a sada je i to stalo i ne znam što će od toga biti, dodaje Šime.

Jedna sugovornica, koja je htjela ostati anonimna (podaci poznati redakciji), naglasila je da imaju problema s kanalizacijom i da je kvart često neuredan.

- Kanalizacija nije dobro napravljena, kad pada kiša, izljeva se iz šahtova od Yahtinga do škole. Zatim, moram naglasiti kronični nedostatak zelene površine, nema nijednog parka! Zbog nedostatka parkinga, automobili su parkirani s obiju strana ceste. Dosta toga je neuredno, moramo konstantno zvati komunalne službe da pokose travu, da se pokupi smeće, kanti je jako malo na toliku količinu ljudi u ljetnim mjesecima. Punta je jako zapuštena, gosti nam se žale i čude se stanju, kazuje sugrađanka koja je također istaknula i problem s Internetom.

- Imamo staru infrastrukturu, iako je optički kabel došao do novih zgrada, nas nisu obuhvatili, kaže.

Na koncu, rekla je da često čuje da živi u elitnom kvartu, no da je stvarno stanje jako daleko od toga...

image

Puntamika 2015. godine

Dino Stanin/PIXSELL

Zajednički angažman je ključan

Dakle, iako Puntamika privlači svojom obalom i blizinom mora, jasno je da postoje problemi koji zahtijevaju pažnju. Potrebno je uspostaviti ravnotežu između očuvanja kvartovskog identiteta i prilagođavanja suvremenim potrebama.

Kroz dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, gradski dužnosnici imaju priliku rješavati ključne probleme poput nedostatka zelenila, infrastrukturnih poboljšanja i održavanja javnih prostora. Implementacija održivih urbanističkih planova koji uzimaju u obzir potrebe stanovnika ključna je za stvaranje bolje Puntamike za sadašnje i buduće generacije.

U konačnici, razmjena mišljenja naglašava važnost zajedničkog angažmana i suradnje kako bi se ostvarile promjene i poboljšanja koja će omogućiti Puntamici da postane još ugodnije mjesto za život.

28.04.2024., 08:00h
11. svibanj 2024 16:19