<p>U Maloj vijećnici </p>
U Maloj vijećnici Šime Zelić/PIXSELL
StoryEditor
Gradonačelnik Dukić i predstavnici klubova

Sastanak o proračunu opet se pretvorio u raspravu o Prostornom planu

Vijećnica Drita Dunatov (NL) predložila je referendum - da građani odluče žele li ovakav proračun ili ne

Gradonačelnik Branko Dukić održao je sastanak s predstavnicima klubova gradskih vijećnika o Proračunu Grada Zadra za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu na kojem nisu sudjelovali klubovi SDP-a i Akcije mladih.

Dukić je započeo govoreći o mogućnostima iskorištavanja europskih fondova i projektiranju četiriju vrtića, kao i obnovi škola što je zaustavljeno neizglasavanjem proračuna što je prekinuo Enio Meštrović (NL) pitavši u kojoj je fazi ispunjavanje njihovih uvjeta za razgovor o proračunu.

- Zbog čega ste podržali nezakonit proračun, mogli ste pustiti da "padne" Gradsko vijeće, mi smo predložili da ćemo, kad Vi date ostavku, i mi dati ostavku? Ovako ne ide, kazao je Meštrović podsjetivši na svoje uvjete - neizdavanje građevinskih dozvola za višestambene zgrade što smatra odgovornim za, kako kaže, devastiran grad.

Dukić je opet ponovio da Prostorni plan donosi Gradsko vijeće i da je Plan slijed procesa; održana je javna rasprava, primjedbe, njih oko 400, u procesu su obrade te je naglasio da u izradi Prostornog plana sudjeluju - svi.

Meštrović je, kako je naglasio, spreman na nove izbore, dok je Dukić kazao da je do redovnih lokalnih izbora preostalo manje od godinu dana te da bi, u slučaju ostavki, "grad držali povjerenici", a da bi se zbog procedure prijevremeni izbori poklopili s redovnima.

- Ja neću pobjeći jer imam odgovornost prema građanima, ali ta je odgovornost na svima nama, istaknuo je Dukić.

Vijećnica Drita Dunatov (NL) predložila je referendum - da građani odluče žele li ovakav proračun ili ne.

- Neka građani jedanput budu odgovorni i shvate kako je nama. Ni meni, kao ni Vama, sve ovo ne treba, ali ono u meni koje se uvijek bori protiv nepravde ne dopušta mi da sjedim doma i čekam da mi netko kaže što smijem, a što ne, rekla je Dunatov čiju je inicijativu Dukić prihvatio.

Vijećnik Damir Biloglav (DP) ponovio je svoj uvjet za podržavanje proračuna - Centar za mlade.

- Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, odnosno način kako je zamišljen, nikako mi ne odgovara. No, tamo ima puno prostora, neka se formira i Centar za mlade. Vrijeme pokazuje da je takav tip ustanove prijeko potreban, nažalost vidim u svom radu da je u vrijeme besmislenih pandemijskih mjera stradalo puno djece i mladih, obrazložio je Biloglav potrebu za mjestom gdje bi mladi mogli dobivati psihološku i drugu pomoć s ciljem sve važnijeg očuvanja mentalnog zdravlja.

Premda je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Bruno Milin, pokušao objasniti da su proračunski korisnici, građani zakinuti ovom situacijom i da bi, u slučaju da Grad ne izda građevinske dozvole, to učinilo nadležno Ministarstvo, Enio Meštrović je, sa svojim vijećnicama, napustio sastanak.

- Razgovaramo cijelu godinu o Prostornom planu, ali još mi nije jasno što točno Enio Meštrović traži od nas po pitanju Prostornog plana. Zaista ne vidim nijedan razlog da Prostorni plan bude kočnica izglasavanja proračuna, zaključio je Dukić.

30.04.2024., 15:31h
17. svibanj 2024 12:47