Sjednica gradskog vijećaFilip Brala
StoryEditor
Buran početak

Sve točke o proračunu skinute s Dnevnog reda sjednice Vijeća

Protiv su bili vijećnici Kluba HDZ-a, njihov koalicijski partner Mate Lukić (HSP) te nezavisni Dado Burčul

Na početku današnje sjednice Gradskog vijeća Enio Meštrović zatražio je skidanje točke o proračunu s Dnevnog reda.

- Budući da se ova dva, tri mjeseca nismo čuli ni s kim, nitko nije pokušao popraviti situaciju, skidamo ovu točku. Već smo javno rekli da nećemo glasati za proračun dok ne bude moratorija za izgradnju višestambenim zgrada. Dok se naši uvjeti ne ispoštuju ili ne donese novi Prostorni plan, mi nećemo podržati proračun, kazao je Meštrović dodavši da je na prethodnoj sjednici njihov amandman ozakonjen oduzimanjem sredstava za gradnju vrtića čime bi se, prema njegovom mišljenju, navukao bijes građana na vijećnike Nezavisne liste.

Daniel Radeta (SDP) kazao je da Klub vijećnika SDP-a podržava skidanje točke o proračunu.

- Proračun stoji zbog pet litara boje i malo hrabrosti, kazao je Radeta misleći na sporni grafit na Bulevaru.

Ante Rubeša (AM) istaknuo je da oni, vijećnici AM, nisu ni glasali za proračun jer njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

- Gradonačelniče, podnesite ostavku i raspustite ovaj nakaradni saziv Vijeća, pozvao je opet Rubeša.

Bruno Mlin (HDZ) istaknuo je još jednom da je riječ o proračunu grada Zadra, ne HDZ-a, SDP-a, Nezavisne liste te da je to zajednički proračun svih klubova vijećnika.

image

Glasovanje Vijeće

Snimka Zaslona

Damir Biloglav (DP) također je tražio skidanje s obzirom na to da je njegov uvjet Centar za mlade.

- Ako imamo Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade koji nema veze s konceptom za mlade, napravimo Centar za mlade, kazao je Biloglav.

Gradonačelnik Branko Dukić započeo je kazavši da je vrijeme političke kampanje.

- Svi su Vaši amandmani ispravljeni, ozakonjeni i dio su zakonitog proračuna. Naravno da Vama nezakonitost ništa ne znači, Enio, akt o zabrani izgradnje ne mogu donijeti ja, Prostorni plan donosite Vi, Gradsko vijeće, a ne ja. Radeta, ideološke teme nisu dio proračuna. Ja nisam na listama, ni u kampanji, no naravno da sam uvijek za one koji grade, a ne koji ruše, istaknuo je Dukić i nabrojao opet projekte koji su na čekanju zbog neizglasavanja proračuna.

Dado Burčul (nezavisni) podsjetio je da su za nezakonit proračun glasovali vijećnici HDZ-a.

Meštrović je kao primjer dobre prakse kad je riječ o zabrani izgradnje višestambenih zgrada naveo Makarsku i Brela, dok je Rubeša govorio o projektima koji se nisu realizirali godinama, sanaciju ulica, izgradnju dovoljnog broja vrtića...

Na koncu je, s 14 glasova za, 10 protiv, točka o proračunu skinuta s Dnevnog reda. Protiv su bili vijećnici Kluba HDZ-a, njihov koalicijski partner Mate Lukić (HSP) te nezavisni Dado Burčul.

26.03.2024., 09:57h
21. rujan 2024 02:53