<p>Edukacija za iznajmljivače</p>
Edukacija za iznajmljivačeTz Grada Zadra
StoryEditor
TZ GRADA ZADRA

U petak korisna edukacija za male iznajmljivače u turizmu

Cilj je upoznati iznajmljivače s novim pravilima u poslovanju, mogućnostima kvalitetnije promocije smještaja i zakonodavnim okvirom u sklopu kojega se odvija poslovanje

Sa svrhom podizanja kvalitete ponude u destinaciji, zadarska Turistička zajednica 8. ožujka organizira edukaciju namijenjenu iznajmljivačima smještaja u domaćinstvu i svima onima koji se planiraju baviti turističkim iznajmljivanjem smještaja. Multifunkcionalna dvorana Centra za kreativne industrije – Inovacija, ugostit će od 10 sati brojne stručnjake i predavače, a pored prezentacijskog dijela programa koji se bavi praćenjem trendova u poslovanju, odnosno promjenama vezanim uz predstavljanje objekta te korištenja marketinških alata, program edukacije upoznat će nositelje smještaja u domaćinstvu sa svim relevantnim novostima u turizmu. Također, na panel raspravama otklonit će se eventualne nedoumice vezane uz poslovanje, zakonske propise i administrativne obaveze iznajmljivača, a dio vremena tijekom programa edukacije bit će rezerviran i za pitanja posjetitelja.

Turistička zajednica Grada Zadra ovaj događaj organizira sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj "Interligo" uz podršku Zadarske županije, Porezne uprave i Ministarstva unutarnjih poslova. Lanjska posjećenost edukacije u hotelu Kolovare i veliki interes malih iznajmljivača, više je nego pouzdan pokazatelj kako su zadarski iznajmljivači smještaja u domaćinstvu prepoznali višestruku korist upoznavanja sa sadržajem ovog programa.

- Naši su iznajmljivači općenito poznati po profesionalnosti i ljubaznosti, ali se isto tako kontinuirano unaprjeđuju i prate trendove u turizmu. Ovakvim događajima zato im nastojimo pomoći koliko god možemo. Edukacija ima cilj da naše iznajmljivače upozna s novim pravilima u poslovanju, mogućnostima kvalitetnije promocije samog objekta te zakonodavnim okvirom u sklopu kojega se odvija poslovanje – kaže direktorica zadarskog TZ-a Iva Bencun, najavljujući program edukcije nazvan "Uspješno poslovanje u turističkoj 2024." Upravo će direktorica Bencun uvodnim obraćanjem otvoriti program edukacije, nakon čega će Meri Čizmić Kraljević i Anamarija Cicarelli iz "Interliga" obraditi teme administracije, oglašavanja ili vođenja dokumenata i knjiga. Čizmić Kraljević i Cicarelli upoznat će iznajmljivače koje sve knjige i dokumente moraju voditi iznajmljivači smještaja u domaćinstvu, kako se pripremiti za rad s portalima, koja su pravila za poslovanje s online agencijama Booking.com i Airbnb.com, kako postići vidljivost objekta te na koji način odrediti i upravljati cijenama smještaja. Savjetovalište "Interligo" godišnje održi oko 80 predavanja namijenjenih malim iznajmljivačima, a turistički stručnjaci iz ove splitske tvrtke također su izdavači časopisa "Apartman Plus", jedinog u Hrvatskoj koji je specijaliziran za iznajmljivače usluga smještaja u domaćinstvu. Zato će se predavačice iz Savjetovališta za obiteljski smještaj dotaknuti i brojnih "malih tema" vezanih uz smještaj. Najčešće se takve informacije u praksi pokazuju kao jako bitne, i to od pitanja pristupa obiteljima s malom djecom, tinejdžerima ili gostima seniorima, do mijenjanja opreme u objektu, načina formiranja cijene smještaja, uspješnog oglašavanja ili kvalitetne pripreme objekta za fotografiranje i snimanje. Čizmić Kraljević je lani na edukaciji u zadarskom hotelu "Kolovare" nagovijestila apsolutno rekordnu sezonu u Hrvatskoj, objašnjavajući kako se takvi ciljevi u turizmu ostvaruju jedino zajedničkim naporima iznajmljivača, hotelijera, ugostitelja, prijevoznika i pružatelja brojnih drugih usluga u turizmu. U međuvremenu, letvica uspjeha postavljena je još više.

- Očekivanja su i ove godine velika. Imamo kontinuitet u porastu turističkog prometa posljednje tri godine, ali i evidentan rast kvalitete turističke usluge, smještaja i drugih sadržaja, napominje direktorica Bencun i dodaje kako su upravo programi edukacije za male iznajmljivače osmišljeni kako bi se unaprijedila takva praksa. Jedan od pokazatelja uspjeha ovih turističkih programa edukacije su i nagrade koje su hrvatski iznajmljivači dobili na globalnoj razini od Booking.com-a, i to za profesionalnost, pružene usluge, čistoću i opremu kuća i apartmana.

- Vidi se kako je riječ o ljudima koji rado prate trendove te ulažu u svoje objekte, tako da su ovakve edukacije namijenjene iznajmljivačima, sigurno višestruko korisne, zaključuje Bencun.

Za program edukacije svi zainteresirani mogu se prijaviti najkasnije do četvrtka 7. ožujka (11 sati) putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Program edukacije i predavači

Predstavnice Savjetovališta za obiteljski smještaj "Interligo" otvorit će edukacijski event u zadarskom Centru za kreativne industrije s predavanjima u 10 sati, nakon čega će biti polusatna pauza (12.30 – 13.00 sati) te u nastavku programa pozdravni govor pročelnika za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Ante Sjauša. Od 13.10 sati slijedi izlaganje voditeljice pododsjeka za turizam Zadarske županije Marijane Špoljarić, potom predstavnice Porezne uprave Mare Periš i voditeljice MUP-ovog Odjela za državljanstvo i statusna pitanja stranaca Mirjane Šarić. Od 14 sati moći će se postavljati pitanja tijekom panel rasprave predavača.

04.03.2024., 12:05h
12. svibanj 2024 12:22