Obilježen Međunarodni dan obiteljiPixabay
StoryEditor
Poražavajuća statistika

Udomiteljstvo u Zadarskoj županiji još je “tabu” tema

Udomiteljstvo je plemenita i odgovorna odluka jer utječe na život djece koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i na udomiteljsku obitelj. Zbog toga je takvu odluku važno odgovorno i promišljeno donijeti, poznavajući pri tome sve činjenice, kao i zakonsku regulativu vezanu uz udomiteljstvo

Na području Zadarske županije postoji samo jednan udomitelj u Biogradu na moru za dijete tradicionalnog tipa, šest udomitelja na području Benkovca, od kojih je jedan za djecu tradicionalnog tipa, a pet za odrasle. Zadar ima devet udomitelja za odrasle osobe, tri tradicionalna, pet srodničkih i jedno udomiteljstvo kao zanimanje, i 32 udomitelja za djecu, od čega ih je 26 srodnika i šest tradicionalnih. Ovo su prošlogodišnji podaci Hrvatskog zavoda za socijalni rad, predstavljeni na javnoj tribini o važnosti i promicanju udomiteljstva. Samo letimičan pogled na statistiku ukazuje na to da građani Zadarske županije nisu baš previše zainteresirani da budu udomitelji, a i u javnosti se o udomiteljstvu još uvijek jako malo govori.

- Udomiteljstvo je plemenita i izuzetno odgovorna odluka jer utječe na život djece koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i na udomiteljsku obitelj te ju je iz tog razloga važno odgovorno i promišljeno donijeti, poznavajući pri tome sve činjenice, kao i zakonsku regulativu vezanu uz udomiteljstvo. S obzirom na to da se još uvijek u nekim sredinama smatra kako su prave obitelji samo one nastale kroz biološko nasljeđe, Područna služba Zadarska provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti i senzibilizaciji javnosti za udomiteljstvo kao obliku skrbi o djetetu izvan vlastite obitelji. Ponekad je potrebna ljubav, posvećenost i privrženost samo jedne osobe koja na taj način mijenja život djeteta koje je u tom trenutku ranjivo, nesigurno i zanemareno. Također, pružanje takve ljubavi neminovno mijenja i živote ljudi koje su je spremni pružiti, ističe voditeljica Područne službe Zadarske Obiteljskog centra Mila Špinderk.

Stoga je promocija udomiteljstva jedan od prioriteta u radu zadarskoga Obiteljskog centra koji je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, organizirao okrugli stol o obitelji u sigurnom okruženju, s ciljem isticanja kako zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života u svojim obiteljima, pružiti im podršku i pokazati solidarnost u potrazi za rješenjima koji će omogućiti kvalitetniji život i pojedincu i obiteljima.

Veća i brža dostupnost usluga

image

Naslovnica letka o uslugama Obiteljskog centra

U Obiteljskom centru rade dvije socijalne radnice i četiri psihologinje što je dovelo do veće i brže dostupnosti usluga savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije i psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja.

- Što se problematike tiče, najviše korisnika zatražilo je uslugu savjetovanja zbog teškoća u komunikaciji s članovima obitelji i narušenim odnosima između roditelja i djece. Traženje pomoći vjerojatno olakšava činjenica da za dolazak kod nas nije potrebna uputnica, već samo telefonski poziv, kontakt putem e-pošte ili osobni dolazak te stranka dobije termin, pojašnjava Špinderk i napominje kako korisnici mogu biti upućeni i slanjem uputnice od strane Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Psihološka pomoć i savjetovanje

Rad u Centru je pokazao da ljudi, pogotovo mlađe životne dobi, shvaćaju važnost brige za mentalno zdravlje te da nam je svima, u određenim trenutcima života, psihološka pomoć potrebna.

U suradnji s Državnim odvjetništvom u ovoj se ustanovi provodi i psihosocijalni tretman maloljetnika i mlađih punoljetnika, počinitelja prekršajnih i kaznenih djela i individualni rad s roditeljima djece mlađe od 16 godina koja vani budu zatečena bez pratnje roditelja iza 23 sata.

- Ako bih ukratko opisala fokus rada Obiteljskog centra, to bi uključivalo rad s pojedincem, u svrhu rješavanja njegovih problema i poteškoća, jer zadovoljan pojedinac osnažuje svoju obitelj, a snažna obitelj je upravo temelj zdravog društva, naglašava Špinderk.

Usluga koja se pruža isključivo u Obiteljskom centru je obiteljska medijacija, postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa ili drugih spornih pitanja imovinske i neimovinske naravi uz pomoć obiteljskog medijatora.

- Obiteljski medijator je nepristrana, posebno educirana osoba koja na neutralan i strukturirani način vodi sudionike prema dogovoru o spornim pitanjima, educirajući sukobljene strane kako preuzeti odgovornost i naći rješenje svog sukoba te da im ono nije nametnuto, jer samo na takav način sukob može biti konstruktivan, s obzirom na to da pridonosi rješavanju problema i poboljšava kvalitetu komunikacije između sukobljenih strana, objašnjava Špinderk.

Preventivni programi

image

Centar provodi niz preventivnih i edukativnih aktivnosti

Preventivni program Kako sam, kako si? namijenjen je roditeljima i djeci polaznicima osnovne škole u svrhu podizanja razine roditeljskih znanja i vještina u odgoju djece.

- Program potiče uvažavanje specifičnosti u komunikaciji s djecom i mladima, prepoznavanje i uvažavanje različitosti kod djece i mladih te stvaranja kvalitetnih odnosa s drugima, prevenciju međuvršnjačkog nasilje, razvoj empatije u odnosima, razvoj samopoštovanja kod djece i mladih. Roditelji time unaprjeđuju roditeljska znanja i vještine za prevenciju i uočavanje nasilnog ponašanja kod djece kao i prepoznavanje znakova koja ukazuju da je dijete žrtva nasilja, govori Špinderk.

Što (ni)je ljubav? Svi oblici ljubavi program je namijenjen srednjoškolskoj i studentskoj populaciji s ciljem razvijanja tolerancije i razumijevanja, stvaranje kvalitetnih odnosa s drugima, prepoznavanja znakova da je u vezi prisutno nasilje i kontrola u svrhu prevencije nasilja.

Moram, želim, trebam je program čiji je cilj unaprjeđenja kvalitete partnerskih odnosa, podizanje razine roditeljskih znanja i vještina u odgoju djece i prihvaćanje odgovornosti roditelja i djece. Ovaj program educira djecu i roditelje o izbjegavanju pojma “savršenosti i moranja” u svrhu razvijanja osjećaja izbora, slobode i autonomije.

Sigurnost djece - odgovornost odraslih je program čija je glavna svrha razvijanja svijesti javnosti o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece i svih drugih oblika nasilja nad djecom s ciljem pružanja znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom.

- Područna služba Zadarska kontinuirano radi individualno i kroz grupni rad sa žrtvama nasilja u svrhu razvoja i međusobne podrške smanjenja osjećaja bespomoćnosti, razvoja narušenog samopouzdanja te poboljšava socijalno i emocionalno funkcioniranje žrtve nasilja, ističe Špinderk.

Podrška roditeljima

Rastimo zajedno i mi pruža podršku roditeljima u zahtjevnijim okolnostima roditeljstva i njihovoj djeci rane i predškolske dobi u svrhu prevencija izdvajanja djece iz svojih bioloških obitelji.

Rastimo zajedno i dalje program je za očeve djece u dobi do sedme godine života koji žive razdvojeno roditeljstvo s ciljem postizanja povoljnih razvojnih ishoda kod djece kroz osnaživanje aktivne roditeljske uključenosti očeva te razvoj suradničkog roditeljstva bivših bračnih ili izvanbračnih partnera.

Rastimo zajedno UNO namijenjen je posvojiteljima i njihovoj djeci u dobi od dvije do 10 godina s ciljem razvoja sigurne privrženosti djece i roditelja.

Program pripreme potencijalnih posvojitelja 4P upoznavanje je potencijalnih posvojitelja s informacijama vezanim uz postupak posvojenja; obrađene su teme rasta i razvoja djeteta, razvojnih mogućnosti i potreba djeteta, razvoja privrženosti, razvoja i formiranja identiteta djeteta, važnosti porijekla i bioloških roditelja, problemi separacije i gubitka, kako i kada reći djetetu da je posvojeno, proces tugovanja te disciplina i odgojne metode.

Održava se i Grupa podrške posvojiteljima, kako bi se djeca uspješno integrirala u obitelj i zajednicu.

Kontakt PS Zadarske

Adresa područne službe:

Velebitska 6, Zadar

Telefoni:

023 235 630, 023 235 631

E-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web adresa: www.obiteljski.hr

19.05.2024., 11:16h
27. srpanj 2024 11:06