Bradata agama MiciOsobni album
StoryEditor
Nesvakidašnji ljubimci Anje Lincner

Upoznajte bradatu agamu Mici i kraljevskog pitona Miju

Bradata agama i kraljevski piton dosta su karakterno različiti, agama je komunikativnija i aktivnija, dok se kraljevski piton voli izležavati

Kada pomislimo na kućne ljubimce, obično nam na pamet padnu psi, mačke, ptice, zec ili pak zamorac, no u svijetu ljubitelja egzotičnih životinja definicija kućnog ljubimca znatno je šarolikija. Tako je i kod Anje Lincner koja nas je upoznala sa svojom bradatom agamom Mici i kraljevskim pitonom Mijom.

Ljubav prema reptilima

image

Kraljevski piton Mijo

Osobni album

Anja je od malih nogu razvijala ljubav prema reptilima, a sada joj se konačno ostvario san pa trenutno pod njezinim krovom stanuju dva reptila.

- Odmalena su me zanimali reptili te sam ih oduvijek htjela imati. Međutim, nikada nisam imala novca za kupnju takvih ljubimaca, do prije nekoliko godina. Teraristika je skup hobi, ali kada voliš egzotične životinje i životinje općenito, ništa nije teško, započinje Ana.

Mnogi će možda pomisliti kako egzotičnije životinje zahtijevaju više brige nego neki čupavac kojeg smatramo svakidašnjim kućnim ljubimcem.

- Upravo suprotno, dosta su nezahtjevni što se tiče brige. Agama je interaktivnija kao ljubimac i jede svakodnevno. Obično čeka doručak, čim se upali svjetlo, ali nakon toga se većinu dana sunča pod UV lampom. Ako želi van, zagrebe po staklu terarija. Zmija, s druge strane, samo povremeno izađe iz skrovišta ili prođe po sobi, objašnjava nam.

Morate znati da reptili nisu privrženi poput primjerice psa, no i oni vole pažnju.

- Pa ne bih rekla da su baš privrženi poput psa ili mačke, ali uživaju u pažnji. Pri nabavi takvih životinja dobro je znati da su naviknuti na ljude, dodaje.

image

Kraljevski piton Mijo

Osobni album

Komunikativni gurman i pasivni promatrač

Može se kazati kako su bradata agama i kraljevski piton dosta karakterno različiti. Agama je nešto komunikativnija i aktivnija, dok je kraljevski piton pasivniji i voli se izležavati.

- Agame su dosta komunikativna vrsta guštera i uvijek će Vam nekako dati do znanja ako im nešto smeta ili ako nešto žele - gestama, grebanjem po staklu ili praćenjem po sobi. Isto tako, veliki su "gurmani" pa nerijetko pokušavaju pojesti sve što im se nađe na putu. Kraljevski pitoni su, s druge strane, dosta pasivni i većinu vremena vole ležati na toplome i promatrati, ističe Anja.

Savjeti za buduće vlasnike

Prije svega pažnju treba obratiti na terarije i okruženje.

- Budući da većinu vremena provode u svojim terarijima najbitnije je da su čisti i da su im temperatura i vlaga uredni. Ako ih pak puštate van, pripazite na stvari koje leže na podu ili kablove kroz koje se mogu provući. Bradate agame su dnevne životinje i sunčaju se svaki dan te je za njih potrebno imati posebne žarulje i kvalitetan timer tako da mogu dobiti minimalno osam sati svjetla dnevno. Kraljevski pitoni su dosta nezahtjevni te za njih trebate samo dobar grijač i bravu za terarij budući da su zmije poznate po bježanju, napominje.

image

Mađarska vižla Pinki

Osobni album

Mađarska vižla Pinki

Iako su ljubitelji reptila, obitelj Lincner ima i krznenog ljubimca.

- Uz reptile, imamo i našu mađarsku vižlu Pinkija. On je još mali, ali pun je energije i brzo uči nove trikove, za kraj nam otkriva Anja.

Bilo nam je drago upoznati Anju i njezine mezimce Mici, Miju i Pinkija koji uistinu bolji dom nisu mogli poželjeti.

08.11.2023., 11:16h
LARISA KRIZMANIĆ
05. svibanj 2024 02:54