Noćna ilustracija Kopnenih vrata, FošaLuka Jeličić
StoryEditor
ZADARSKE ZNAMENITOSTI NA TRIPADVISORU

Urugvajci i Brazilci na Kopnenim vratima...

Problem s negativnim komentarima Pozdravu Suncu jest što ga je većina tih komentatora posjetila danju...

Uznapredovalo informatičko doba dalo nam je mogućnost saznati nešto što su se nekad mnogi pitali, a to je: što turisti najviše vole pogledati i učiniti u našem gradu i okolici? Jedan od najvećih svjetskih turističkih portala američki Tripadvisor, ima upravo takve kategorije i aplikacije na svojoj stranici na kojima sami gosti vrednuju svoje preference te sami i pišu o njima.

S prosječnom ocjenom 4,5 i preko 6.450 pojedinačnih dojmova, Morske orgulje su doista šampion među zadarskim znamenitostima. U opisu svojih dojmova sudjeluju turisti iz doslovno svih krajeva svijeta, Australije, V. Britanije, Njenačke, SAD, Bugarske, Grčke, Irske, Nizozemske, Indije, Kine, Švedske, Brazila, BiH, kao i domaći gosti. Skoro svi se slažu da je doživljaj i ugođaj što im ga pružaju Morske orgulje nešto jedinstveno, a mnogi dodaju i da su prošli svijeta, ali da ovako nešto još nsu vidjeli, a ni slušali.

Oduševljenje Morskim orguljama

Jasna N iz BiH, posjetila je Zadar prošli mjesec i piše kako je samo sjedenje na skalinama Orgulja i slušanje zvukova bilo čarobni doživljaj. Frau OH iz Thaye u Austriji više je puta posjećivala Morske orgulje, no svaki puta je iskustvo drugačije te će se, kaže i dalje navraćati. John L iz San Josea, Kalifornija u SAD-u je pak posebno zadovoljan što se mogao brodom smjestiti blizu Orgulja i uživati u zvukovima ove, kako je nazva, iznimne atrakcije...

Skoro svi se slažu da je doživljaj i ugođaj što im ga pružaju Morske orgulje nešto jedinstveno, a mnogi dodaju i da su prošli svijeta, ali da ovako nešto još nsu vidjeli, a ni slušali...

Turisti pokazuju također veliko oduševljenje za Kopnena vrata koja imaju istu prosječnu ocjenu 4,5 i na drugom su mjestu s 1184 komentara, a posljednji je ostavio korisnik Amore 62 iz Montevidea u Urugvaju, a nedugo prije njega je Kopnena vrata obišao i Maladebordoporai iz Rio de Janeira. Korisnik Steve_of_N 21 iz Londona si je dobro proučio zadarsku povijest i sam nastanak Kopnenih vrata koja drži za jedan od najboljih primjera takve arhitekture u Europi. Kompleks obližnjeg Perivoja kraljice Jelene zajedno s vratima mnogima je posebno privlačan te dolaze tu i češće provesti vrijeme i nakon prvog posjeta.

Obilaze, ali se ne zadržavaju

Na trećem mjestu popularnosti nalazi se Pozdrav Suncu s prosječnom ocjenom 4,0 i 2608 komentara. Ana D piše kako je s tog mjesta danju predivan pogled, a onda noću postane još bolji... Flitz8-A foddie travels iz Atene piše kako je ideja odična, ali da se njemu osobno baš i ne sviđa, a John M iz Splita je bio veoma razočaran jer da “je mračno i ne radi i okolo jure opasni klinci na skaetovima”. Dennis N iz Hamburga je bio pak oduševljen i dao bi da može i ocjenu 10. Problem sa zapravo velikim brojem negativnih komentara Pozdravu Suncu jest što ga je većina tih komentatora posjetila danju pa nisu ni imali što vidjeti. Posljedica sve češće pojave da turisti Zadar vole obići, ali ne i u njemu se zadržavati.

Nezadovoljstvo cijenom za sv. Donata

image

morske orgulje

Luka Jeličić

Na četvrtom mjestu popularnosti se našla crkva sv. Donata, također ocijenjena četvorkom, ali s 1019 komentara. Posljednji je iz ovog mjeseca, ostavio ga je Gergö Z, nepoznate lokacije i nije baš zadovoljan. Kaže da e 3,5€ prevelika cijewna za koju nije dobio ništa te da djeca plaćaju koliko i odrasli. Po njemu je Europa ionako puna starih zgrada, a u ovoj “nema ništa za vidjeti. Katedrala je puno ljepša i besplatna.” Matze iz Heilbronna u Njemačkoj također kritizira cijenu kao previsoku, no hvali izvanjski izgled sv. Donata i poznata mu je povijest građevine, no unutra mu nije bilo ničega te savjetuje turiste da odustanu od obilaska i skupe ulaznice. Tully G iz Texasa nije toliko razočaran i napominje da se o crkvi može saznati više u obližnjem Arheološkom muzeju, no praznoću sv. Donata doživljava kao “propuštenu priliku” koju bi se moglo puno bolje iskoristiti.

Kao peta ‘zadarska’ znamenitost se misteriozno našao izlet na rijeku Zrmanju, a slijede redom: Nova riva, Katedrala (ilustrirana fotografijom crkve sv. Marije), Vinarija Degarra, Arheološki muzej Zadar, Narodni trg, Trg Pet Bunara te zvonik katedrale, Sv.STošije...

19.04.2023., 09:42h
IVAN STAGLIČIĆ
12. svibanj 2024 11:24