Ana Vidov je povjesničarka umjetnosti i profesorica francuskoga jezika i književnostiAndrea Kršlović
StoryEditor
Ana Vidov o slikovnici posvećenoj trajektima

Kapetan Toni plovi na valovima dječje mašte slaveći ljubav prema brodovima

Promocije slikovnice u Kalima i Gradskoj knjižnici Zadar bile su prilike da se djeca, posebno ona s otoka, povežu s pričom koja je silno povezana s njihovim životom i svijetom trajekata

Ana Vidov je povjesničarka umjetnosti i profesorica francuskoga jezika i književnosti iz Kali koja već dugi niz godina radi kao turistička vodičica. Najviše je u poslu, otkiva nam, raduju susreti s ljudima s različitih kontinenata.

- Iako je uvijek glavna tema upoznavanje turista s našim znamenitostima, uvijek čavrljamo, saznajemo jedni o drugima i na kraju zaključujemo da smo zapravo svi isti, bez obzira odakle dolazimo, započinje Ana koja je oduvijek voljela pisati.

image

Naslovnica

Andrea Kršlović

Sin - urednik

Tijekom pandemije koronavirusa napokon je pronašla vremena za tu ljubav i napisala slikovnicu svom, tada šestogodišnjem sinu, o trajektima, naziva “Kapetan Toni”.

- Od najranijeg djetinjstva veliki je obožavatelj trajekata, on je dao ime glavnom liku. Volim reći da je on i urednik, odobrio je sve ilustracije, upozorio me na neke detalje čak i u pisanju. No, poticaj je bilo i to što nemamo baš slikovnica o trajektima, pronašli smo samo jednu, kaže Ana koja, naravno, kao roditelj želi djetetu omogućiti što više sadržaja koje voli i koji će ga obradovati.

Slikovnica je namijenjena djeci vrtićke dobi, a valja napomenuti i da ima svojevrsni edukativni karakter. Riječ je o dječaku koji promatra trajekte, dočekuje ih u luci, gleda kako pristaju...

- Dječak poželi biti mornar koji će raditi na trajektu, no kad mu se jednog dana pruži prilika da dođe na komandni most i promatra plovidbu s pozicije kapetana, tada počne maštati kako će ipak biti kapetan. Potičemo snove, ali šaljemo i poruku da se čovjek može predomisliti, govori Ana.

image

Ilustracije potpisuje Lana Cimera

Andrea Kršlović

Oduševljena djeca

Proces od pisanja priče do izdavanja trajao je, saznajemo od Ane, prilično dugo, a slikovnicu je svojim ilustracijama obogatila također Kaljka Lana Cimera.

- Bila sam u kontaktu s drugih dvoje ilustratora, ali to nije u potpunosti bilo onako kako sam ja zamišljala. Lani sam spomenula sasvim slučajno kako moj sin obožava trajekte, donijela mi je desetak crteža trajekata koje je radila za svoj gušt. Predložila sam joj ilustraciju slikovnice, i to je bilo to, ističe Ana.

Ana je članica udruge ZaPis i ističe spisateljicu Mirjanu Mrkelu kao pomoć i podršku u stvaralaštvu, prva je pročitala djelo i dala “zeleno svjetlo”, baš kao i prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

A kad je riječ o financijskoj pomoći, Ana naglašava zahvalnost Zadarskoj županiji, Općini Kali, Općini Preko, Jadroliniji i privatnoj tvrtki Porta Marina.

Promocije slikovnice u Kalima i Gradskoj knjižnici Zadar bile su prilike da se djeca, posebno ona s otoka, povežu s pričom koja je silno povezana s njihovim životom i svijetom trajekata.

“Kapetan Toni” nije samo priča o maštovitosti jednog dječaka, već je to i priča o važnosti lokalne zajednice te o ljubavi prema pomorskoj tradiciji koja plovi kroz svaku stranicu ove jedinstvene slikovnice.

23.04.2024., 14:26h
03. svibanj 2024 10:30