<p>Otvorenje izložbe</p>
Otvorenje izložbeAm Zd
StoryEditor
DAN ARHEOLOŠKOG MUZEJA ZADAR

Pogledajte izložbu "Iz smrti - život" od srijede u Muzeju ninskih starina

Izložba predstavlja arheološke nalaze iz Nina na način da prikažu "običan", ali ne manje važan, svakodnevni život stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća

Otvorenje izložbe "Iz smrti - život" autora Vladimira Kusika održat će se u srijedu, 6. prosinca u 12 sati u Muzeju ninskih starina. Otvorenjem ove izložbe završava se program obilježavanja Dana Arheološkog muzeja Zadar.

Tijekom ranog srednjeg vijeka, Hrvati su se pokapali zajedno s različitim predmetima korištenim tijekom života – od posuda s hranom i mačeva do češljeva, kresiva, nakita i britvi. Predmeti svjedoče o pokušaju ožalošćenih da pokojnika na što dostojniji način otpreme na drugi svijet i često su imali kultnu namjenu, a danas arheolozima pružaju podatke o različitim aspektima ranosrednjovjekovnog života.

Izložba "Iz smrti – život" predstavlja arheološke nalaze iz Nina na način da prikažu "običan", ali ne manje važan, svakodnevni život stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća. Istraženih ranosrednjovjekovnih naselja, od kojih je jedno istraženo upravo u Ninu, vrlo je malo pa više od tri stotine istraženih grobova i više od tisuću pronađenih predmeta u njima na ninskom području ostaju vidljivi odrazi zajednice. Iz mrtvih, saznajemo o životu živih.

Tematske cjeline o pogrebnim običajima i vjerovanjima, odijevanju, životu u naselju, oružju, iznimnim nalazima i rezultatima bioarheoloških analiza, predstavljaju zaokruženu sliku života ranosrednjovjekovne ninske zajednice.

04.12.2023., 13:34h
03. svibanj 2024 09:31