<p>ELEKTRIČNI ORGAZAM</p>
ELEKTRIČNI ORGAZAMHdu
StoryEditor
SONG OF SURRENDER I WARSZAWA ‘81

POVRATAK DOBROG ZVUKA Koncertni album grupe Električni orgazam i - U2 na prvom mjestu Top-liste prodaje u RH...

Dosadašnji vodeći Vojko V s naslovom Dvojko (Croatia Records) nalazi se na drugom mjestu, a remasteru ploče Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) Josipe Lisac pripala je treća pozicija. Crvena jabuka je na broju četiri s albumom Neka nova jutra (Croatia Records), dok je izdanje Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor ostao na petom mjestu.

Koncertni album grupe Električni orgazam Warszawa ’81 (Croatia Records) ovotjedni je predvodnik Top-liste prodaje. Time se Električni orgazam vratio na broj jedan liste najprodavanijih domaćih izdanja po prvi puta od 23. studenoga 2022.

Dosadašnji vodeći Vojko V s naslovom Dvojko (Croatia Records) nalazi se na drugom mjestu, a remasteru ploče Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) Josipe Lisac pripala je treća pozicija. Crvena jabuka je na broju četiri s albumom Neka nova jutra (Croatia Records), dok je izdanje Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor ostao na petom mjestu.

Koncertni zapisi benda Električni orgazam iz poljskog glavnog grada Varšave, koji potječu s nastupa netom prije uvođenja vojne diktature, prvi je album živih snimaka na broju jedan liste najprodavanijih od 11. siječnja. Prva dva tjedna 2023. godine, najprodavaniji naslov bio je Live 2022 (Dancing Bear) dua Dalmatino, snimljen na koncertu u splitskoj dvorani Gripe.

"Jako nam je drago da je ‘Warszawa ‘81‘ na vrhu liste najprodavanijih ovog tjedna u Hrvatskoj", izjavio je Srđan Gojković Gilje uime sastava Električni orgazam, "uz Filmov i Azrin live iz Kulušića, ovo je po meni treći najvažniji live zapis bilo kog novovalnog benda iz tog originalnog razdoblja kad je novi val bio na vrhuncu. Naročito što je sada cijeli koncert po prvi put izdan na vinilu i to u fantastičnom remasteru Gorana Martinca i isto tako fantastičnom omotu Darka Kujundžića. Očigledno je to i publika prepoznala."

Ovoga tjedna lista bilježi 13 promjena, od čega su četiri albuma debitirala među najprodavanijima, što je najveća brojka od 15. veljače...

Najviši novi ulaz (broj 14) ostvarila je kompilacija Zagrebački festival – antologija (Croatia Records), objavljena povodom 70 godina najstarijeg pjevačkog natjecanja u Hrvatskoj.

Ovogodišnje, 70. izdanje Zagrebačkog festivala održano je 17. ožujka, a prilikom predstavljanja održane su prezentacije dviju kolekcija singlova – Zagrebački festival – antologija i 70. Zagrebački festival 2023. (Croatia Records). Na prvoj kompilaciji nalaze se pjesme koje su po prvi puta predstavljene na Zagrebačkom festivalu, a tijekom godina su postale popularni hitovi.

Druga kolekcija singlova, posvećena ovogodišnjem izdanju, sastoji se od 18 predstavljenih naslova, a debitirala je na 21. mjestu ovotjedne liste. U protekla tri tjedna, svih 18 pjesama našla su se na listi najemitiranijih HR Top 40, a najbolji plasman ostvario je Saša Lozar sa singlom Lagano na vrijeme (broj 2). Najveći broj bodova peteročlanog žirija na natjecanju dobila je suradnja trija Feminnem i Alejuandra Buendije Trending.

Grupa CD s antologijskim albumom Antologija - Vjeruj u ljubav (Croatia Records), objavljenim povodom 50 godina diskografskog stvaralaštva, ušla je na 23. poziciju Top-liste prodaje...

Radi se o kompilaciji sa 16 pjesama koje je Grupa CD objavila tijekom 70-ih godina za Jugoton. Premda se na njemu nalazi tek 16 naslova, antologija Vjeruj u ljubav predstavlja najopsežniji presjek diskografije Grupe CD, koja je među značajnim bendovima rock-glazbe ovih prostora.

Nekadašnji frontmen sastava Crveni koralji Boris Babarović Barba i Zvonko Spajić Spajki dospjeli su među najprodavanije (broj 33) s pločom Zagrebom našim (Croatia Records). U pitanju je izdanje čije su pjesme u potpunosti posvećene Zagrebu.

Uz kompilacije posvećene Zagrebačkom festivalu, album Zagrebom našim je treći ovotjedni novitet koji je posvećen Zagrebu.

Po prvi puta od 3. siječnja 2018., grupa U2 ima najprodavaniji strani album u Hrvatskoj. U pitanju je izdanje Songs of Surrender (Universal Music Group/Universal Music Hrvatska), na kojem je objedinjeno novo čitanje 40 pjesama iz bogate diskografije irskog sastava.

Ideja o reinterpretaciji pjesama poput With or Without You, Where the Streets Have No Name, Sunday Bloody Sunday, Beautiful Day i ostalih nastala je za vrijeme svjetske zdravstvene krize, tijekom koje je frontmen Bono Vox pisao svoje memoare. Bonova biografija Surrender: 40 Songs, One Story zamišljena je u 40 poglavlja, nazvanima po singlovima odabranima za Songs of Surrender.

Pjesme su snimljene u verziji stripped down s gudačima i akustičnim instrumentima, a među sudionicima snimanja nalazi se i hrvatski violončelist Stjepan Hauser. Osim fizičkog izdanja, biografija Bona Voxa dostupna je i kao audio knjiga koju osobno čita Bono Vox, a ispod njegovog glasa za svako poglavlje mogu se čuti nove verzije pjesama.

U sklopu obilježavanja objave ploče s reinterpretacijama nekih od najpoznatijih singlova, diskografske kuće Island Music i Interscope pokrenule su projekt U2SOS40, kako bi ovih 40 pjesama dobile nastavak u obliku novih priča. Radi se o projektu za koji je 40 umjetnika i kreatora sadržaja na društvenim mrežama dobilo poziv da kreiraju sadržaj od 60 sekundi. Pri tome, svaki vizual je upotpunjen isječkom pjesme s novog albuma, a svaki stvoreni sadržaj bit će objavljen na društvenim mrežama pod oznakom #U2SOS40.

Članice južnokorejske skupine TWICE nalaze se na drugom mjestu s novim EP-jem Ready To Be (JYP Entertainment), dok je treća pozicija pripala Vanu Morrisonu za ploču Moving on Skiffle (Universal Music Group/Universal Music Hrvatska). Prošlotjedni broj jedan, grupa Gorillaz s albumom Cracker Island (Parlophone/Dancing Bear) boravi na četvrtom mjestu, a Top 5 zatvara izdanje La Femme (Matrix Musik) sastava Karlowy Vary.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 13. ožujka do 19. ožujka 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

30.03.2023., 09:13h
ZADARSKI TJEDNIK
15. svibanj 2024 02:19