Arheološki muzej ZadarLinda Vidović
StoryEditor
Petak, 2. lipnja u 19 sati

U Arheološkom muzeju izložba "Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad"

Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti plijene pozornost promatrača

Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe „Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad“ u petak, 2. lipnja 2023. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba.

Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke,  jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti  plijene pozornost promatrača.

image

Plakat izložbe

Arheološki Muzej Zadar
31.05.2023., 08:36h
20. lipanj 2024 23:49