<p>Arheologija općine Klakar</p>
Arheologija općine KlakarAmzd
StoryEditor
u Arheološkom muzeju

U četvrtak otvorenje gostujuće izložbe "Arheologija Općine Klakar"

Brojna i iznimno značajna arheološka nalazišta potvrđuju kontinuiranu naseljenost ovoga područja od razdoblja mlađeg kamenog doba ili neolitika pa do današnjih dana

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati vas na otvorenje gostujuće izložbe Općine Klakar i Muzeja Brodskog Posavlja "Arheologija Općine Klakar" u četvrtak, 29. veljače u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Općina Klakar nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji, istočno od Slavonskog Broda. Brojna i iznimno značajna arheološka nalazišta potvrđuju kontinuiranu naseljenost ovoga područja od razdoblja mlađeg kamenog doba ili neolitika pa do današnjih dana. Prve vijesti o arheološkim nalazima s ovoga područja sežu u 19. stoljeće kada pojedini predmeti (ostava novca iz Gornje Bebrine, ostava brončanih predmeta iz Donje Bebrine te bakrena križna sjekira i rimska vojna kaciga dospijevaju u tadašnji Narodni muzej u Zagrebu, a danas se čuvaju u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Obimom iznimno velika arheološka istraživanja na prostoru Općine Klakar uslijedila su od 2009. pa do 2018. na području lučkog područja Luke Slavonski Brod, a provelo ih je više institucija i privatnih arheoloških tvrtki. Istražene su velike površine prapovijesnih naselja sopotske kulture iz mlađeg kamenog doba i eneolitičke badenske kulture kao i naselja iz brončanog i mlađeg željeznog doba te iz razdoblja srednjeg vijeka. Rezultati ovih istraživanja ukazali su iznimnu arheološku baštinu brodskog Posavlja i naselja u sastavu Općine Klakar, a pokretni arheološki nalazi čuvaju se u fundusu Muzeja Brodskog Posavlja.

Prepoznajući veliki potencijal arheološke baštine, Općina Klakar inicirala je te financijski omogućila sustavna arheološka rekognosciranja cjelokupnih područja svih naselja u svom sastavu, a koja brodski muzej provodi od 2022. u cilju potpunijeg uvida i rasprostiranja arheoloških nalazišta. Jedan od dosadašnjih rezultata uspješne suradnje muzeja i Općine predstavlja i izložba "Arheologija Općine Klakar" na kojoj su prezentirani najznačajniji arheološki nalazi izrađeni od keramike, kamena, kosti, stakla, srebra, bakra, bronce i željeza datiranih od prapovijesti do srednjeg i novog vijeka.

26.02.2024., 12:52h
06. svibanj 2024 15:54