Doroteja Kamber-Kontić o ciljevima i programu manifestacijeLinda Vidović
StoryEditor
Doroteja Kamber-KoNtić

Voda - vječna inspiracija umjetnicima i znanstvenicima te nezaobilazna ekološka tema suvremenog svijeta

Manifestacija “Zadar čita” donosi izlaženje izvan okvira svoje institucije, suradnju s drugima, pružanje novih prilika, prezentaciju naučenoga, poimanje pojmova i stvari na različite načine, ističe Kamber-Kontić

Gradska knjižnica Zadar pokrenula je kulturnu manifestaciju “Zadar čita” još 2009. godine kao oblik promidžbe knjige i književnosti, odnosno kao program poticanja čitanja. Posebnost je bila ta što je organizacijski koncept izlazio izvan okvira Knjižnice kao ustanove te je programski uključivao sve dobne skupine.

Cilj je bio da se, na poziv Knjižnice, sa svojim aktivnostima uključi što više sudionika: škola, vrtića, domova za starije, drugih kulturnih institucija, kao i udruga te da se u jednom tjednu trajanja programa čita i govori o čitanju na što više lokacija u Zadarskoj županiji.

Čitanje, suradnja, uključivost

Čitanje, suradnja, uključivost - glavne su odrednice ove manifestacije i upravo su ono što joj je odredilo ovakvu dugovječnost.

O ovogodišnjem izdanju, čija je tema voda, razgovarali smo s ravnateljicom Dorotejom Kamber-Kontić, kao i o uključenim institucijama, važnosti interdisciplinarnog pristupa te o bogatom programu.

Isprva, podsjeća ravnateljica, “Zadar čita” nije bio tematski određen. Prva tema koja je obilježila manifestaciju bila je putovanje, 2015. godine. Nakon toga nizale su se teme: putovanje, kava, Šuma Striborova, pismo, broj, kuća, bajke, mreža i smijeh. Bogatstvo i raznolikost program svake godine pokazali su kako sudionici pozitivno reagiraju na ponuđenu temu te spremno pokazuju svoju kreativnost.

- Ove godine odlučili smo se za vodu. Voda je jedinstvena, a opet jednostavna. Moćna, bez nje nema života. Vječna je inspiracija književnicima, glazbenicima, fotografima, slikarima, plesačima, znanstvenicima. Također je i nezaobilazna ekološka tema suvremenog svijeta, a mi se trudimo svojim programima staviti naglasak na važnost zelenih tema i ekologije uopće, tumači Kamber-Kontić i dodaje da je velik broj prijavljenih programa ove godine pokazao zainteresiranost i domišljatost sudionika.

image

Knjižnica je otvorena prema zajednici i postaje njeno središte

GKZD

Velik broj sudionika

Kao i svake godine, uključio se velik broj sudionika. Uvijek im je drago, nastavlja Kamber-Kontić, što im se, uz druge institucije, pridružuju i udruge te kreativni pojedinci koji imaju priliku pokazati svoje doživljaje kulture i književnosti.

- Kad je riječ konkretno o institucijama, uključili su se dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakultetski odjeli, domovi za starije i nemoćne, kulturne institucije i dr. s područja grada Zadra i Zadarske županije, saznajemo od ravnateljice koja ističe da raznolikost prijavitelja govori o tome kako je “Zadar čita” zaista prava kulturna manifestacija.

Otvorenost prema novim stvarima i sadržajima pruža mogućnost napredovanja, učenja, kreiranja i boljeg shvaćanja stvari oko nas.

image

Ovogodišnja tema je voda

GKZD

- Manifestacija “Zadar čita” donosi upravo to; izlaženje izvan okvira svoje institucije, suradnju s drugima, pružanje novih prilika, prezentaciju naučenoga, poimanje pojmova i stvari na različite načine. Gradska knjižnica tako realizira jedno od temeljnih poslanja narodne knjižnice, a to je otvorenost prema zajednici kojom postaje središte zajednice, ističe Kamber-Kontić.

Manifestacija traje od 18. do 23. ožujka 2024., a valja izdvojiti središnje programe Gradske knjižnice: otvorenje manifestacije u ponedjeljak, 18. ožujka u 11 sati u Spoju s Odjelom za mlade te ujedno i otvorenje izložbe “Vode Paklenice” – izložbe fotografija u organizaciji Nacionalnog parka Paklenica i Gradske knjižnice Zadar. Izložba će se moći razgledati do kraja mjeseca. Istoga dana na Odjelu za mlade u 19 sati gostuje književnik Pavao Pavličić; zatim u srijedu 20. ožujka u 19 sati dolazi književnik Robert Perišić. U četvrtak, 21. ožujka u 18 sati gostuje predavač Ante Radonjić, astronom i popularizator znanosti koji će govoriti o “Istraživanju svemira i pitanju vode”.

- Tjedan ćemo zaokružiti s glumicom i pjesnikinjom Jelenom Miholjević u petak, 22. ožujka u 19 sati također u Spoju s Odjelom za mlade. Ovo su samo neka od više od 100 događanja koja će se održati tijekom cijelog tjedna na svim lokacijama Knjižnice, kao i na lokacijama ostalih prijavljenih sudionika, zaključuje Kamber-Kontić.

16.03.2024., 08:30h
02. svibanj 2024 13:56