Talk show oceana, mora i čempresa: Judita Franković Brdar, Kristian Novak i Želimir Periš (1)Linda Vidović
StoryEditor
Književnost se vratila u grad

Zadrane oduševio Talk show oceana, mora i čempresa i promocija književnosti

Publika je imala prilike čuti što se događa iza kulisa spisateljske i glumačke profesije,kako se spisatelji i glumci nose s kritikama te misle li da bi se njihova djela trebala naći na popisima lektira

Književnost se vratila u grad na velika vrata. Ni kiša niti vjetar nisu spriječili brojne Zadrane da dođu uživati u Talk showu oceana, mora i čempresa u Guma baru. Talk show u maniri američkih live emisija vodio je književnik Želimir Periš, a na kauču Guma bara našli su se književnik Kristian Novak i glumica Judita Franković Brdar. Gotovo svi stolovi su bili rezervirani, a brojna publika bila je dobro raspoložena usprkos kiši. Dobru atmosferu stvorila je prije svega Periševa opuštenost i humor kojim je animirao goste i publiku. Ovaj književno-glumački talk show odvio se u sklopu književnog festivala Petrovo uho koji organizira udruga zadarskih pisaca ZaPis. U organizaciji Talk showa sudjelovala je i izdavačka kuća OceanMore.

image

Talk show oceana, mora i čempresa: Judita Franković Brdar, Kristian Novak i Želimir Periš

Linda Vidović
Publika je imala prilike čuti što se događa iza kulisa spisateljske i glumačke profesije,kako se spisatelji i glumci nose s kritikama te misle li da bi se njihova djela trebala naći na popisima lektira. Razgovor se povremeno prekidao tzv. reklamnim blokovima u kojima su gosti i moderator promovirali novu knjigu Želimira Periša "Gracija od čempresa" te pitalicama i igrama koje su zabavljali sve prisutne. Gosti su tako odgovarali na ili ili pitalice te pogađali tko je autor citata koje je moderator odabrao. Budući da je Periš programer, nije odolio koketiranju s Chat GPT koji je pokazao da izvrsno imitira stil Kristiana Novaka, toliko dobro da je zavarao i samog autora. 

Govoreći o programu Talk showa Periš je naglasio da je namjera bila napraviti drugačiju književnu promociju. 

- Književne promocije imaju uobičajeni okvir gdje pričamo o knjizi i predstavljamo je, ali mi želimo otići korak dalje. Želimo dati knjizi publicitet koji se od nje ne očekuje pa smo odabrali talk show kao način promocije. Talk show je moderna medijska stvar u kojoj je bitna zabava. Bitno je da se svi zabave, a onda i sama knjiga, koja je povod ovog događanja, profitira, rekao je Periš te u šali dodao da on preuzima ulogu Oprah Winfrey. 

“Talk show je moderna medijska stvar u kojoj je bitna zabava. Bitno je da se svi zabave, a onda i sama knjiga, koja je povod ovog događanja, profitira”

Želimir Periš

Nakon što ih je Želimir "izrešetao" pitanjima na kauču, njegovi gosti su ipak pokazali volju i za kratki razgovor s medijima.. Kristiana Novaka ne treba posebno predstavljati, kritičari ga nazivaju načitanijim i najpopularnijim autorom u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću. Njegove knjige "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" bezvremenski su klasici koji su  redefinirali i revitalizirali hrvatsku književnost. Kada ne piše, Kristian je profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, a bio je i uspješan karatist i zborski pjevač. Krajem ove godine na svjetlo bi trebao izaći i njegov četvrti roman radnog naslova "Znaš da nema bliže" za koji autor kaže da je, kao i ostali njegovi roman, inspiriran stvarnim događajem.  

- I u ovom romanu se bavim zavičajnom međimurskom temom. Mislim da će mi ovo biti zadnji međimurski roman, koji ću napisati jer vjerujem da je već i Međimurcima lagano dosta i da je vrijeme da se prebacim na nešto drugo. Riječ je o tekstu koji je nadahnut istinitom pričom koja se dogodila prije deset godina. S obzirom na to da su neki akteri priče još uvijek živi, problematično je izlaziti s detaljima prije nego knjiga izađe van. Radi se o jednom ružnom događaju koji je zaljuljao granice te male zajednice te razotkrio tko so doista. Oni koji su dobri, pokazali su koliko su doista dobri, a oni koji su zli, pokazali su koliko su doista zli, govori Novak.

image

Talk show oceana, mora i čempresa: Judita Franković Brdar, Kristian Novak i Želimir Periš

Linda Vidović
Za sebe Novak kaže da je pisac koji kreće iz emocije i ne piše o stvarima koje ga emotivno pogađaju. Do sada je na romanima radio otprilike četiri godine jer, kako kaže, kada piše ulazi u nešto što ga pogađa i što mu je blizu srca pa se želi tome posvetiti. Romani "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" doživjeli su i svoje kazališne adaptacije, a u pripremi su i adaptacije za velike i male ekrane. "Črna mati zemla" trebala bi zaživjeti kao film dok se "Ciganin" priprema u obliku mini serije.  Govoreći o adaptacijama svojih romana, Novak ističe kako ih promatra kao zasebna umjetnička djela gdje scenaristi imaju punu slobodu, sve dok ne mijenjaju temeljnu misao.

- Knjige koje napišem su moja djeca, a kada se adaptiraju na kazališne daske ili filmsko platno, tada su to nečija tuđa djeca u kojima ja prepoznajem svoju. I koliko god radio na tekstu i pročitao ga, ne znam koliko puta, pomislim da sam otupio na svoje tekstove, a onda čujem kako netko drugi izgovara moju rečenicu na pozornici i potpuno se raspadnem, priznaje Novak. 

Na tragu razgovora s Kristianom, bio je i razgovor s Juditom Franković Brdar koja je karijeru izgradila u kazalištu i na filmu. Ona je ta koja na pozornici ili platnu izgovara tuđe rečenice pa smo s njom popričali o iskustvu bivanja na glumačkoj sceni u Hrvatskoj. Judita je publici poznata kao zvijezda filmova "Sonja i bik" i  "Izbrisana" te "Posljednji Srbin u Hrvatskoj". Zapažene uloge ostvarila je i u kazalištu. Po struci je inače magistra kroatistike i komparativne književnosti, a interes za glumu probudio se već u srednjoj školi. U svijet filma uveo ju je redatelj Dalibor Matanić jednim rođendanskim pozivom. 

image

Talk show oceana, mora i čempresa: Judita Franković Brdar, Kristian Novak i Želimir Periš

Linda Vidović
- Glumu sam zavoljela u srednjoj školi, jer sam se tada zainteresirala za svašta pa sam shvatila da u glumi mogu puno toga proći i raditi. U Zagrebu nisam upala na Akademiju dramske umjetnosti pa sam studirala kroatistiku i komparatistiku. U to vrijeme je u teatru Exit bio otvoren i glumački studio gdje sam se krenula glumački obrazovati. Gluma je zapravo uvijek bila moja tajna želja koja je postala stvarnost, priča Judita.

Govoreći o odnosu unutar glumačkih krugova, ističe kako je ljudima na početku bilo neobično što nije završila Akademiju jer nisu znali kuda bi je smjestili, ali uz puno rada  napravila je svoje mjesto na glumačkoj sceni. 

- Ljudi mi i dalje znaju reći da nisam profesionalna glumica, a ja samo nisam išla na Akademiju. Obrazovala sam se nekim drugim putem i to me uvijek poticalo da dodatno radim, pa sam samo puno više radila na sebi, priznaje. 

“Talk show je moderna medijska stvar u kojoj je bitna zabava. Bitno je da se svi zabave, a onda i sama knjiga, koja je povod ovog događanja, profitira”

Želimir Periš

Uspoređujući glumu u filmu i kazalištu, ističe da je rad na filmu dinamičniji, ali da ju kazalište drži u formi. Naglašava da ima sreće što može raditi oboje jer voli glumiti i u kazališnu i na filmu. Kada se priprema za likove, ističe kako se voli i fizički prilagoditi liku te dublje ući u njegovu srž 

- Volim ulaziti dublje u likove, ali uvijek pazim da to ne postane patologija jer moramo moći kontrolirati svoje emocije i glumu jer ona prestaje biti glumom, ako izgubimo kontrolu nad emocijama. Mislim da je važno rastegnuti te granice, ali uvijek se moraš vratiti u neutralnost da bi se mogao raditi dalje, objašnjava. 

Govoreći o planovima za budućnost, Judita ističe da postoji nekoliko filmova koji čekaju premijeru, a čeka ju i snimanje filma u Sloveniji. 

Nakon svega ostalo je reći da je ovo svakako bila jedinstvena književna promocija Periševe nove zbirke, a odaziv publike dao je naslutiti veliku popularnost kako ove zbirke, tako i budućih književnih i kazališno-filmskih djela koja će stvoriti ovaj trojac. Ostaje osjećaj da za umjetnost ipak ima nade, čak i u vremenu umjetne inteligencije i društvenih mreža.

24.05.2023., 10:07h
25. travanj 2024 01:37