<p>Gradski most</p>
Gradski mostLinda Vidović
StoryEditor
PRAVNI SAVJETI

Može li se izvanredno otkazati ugovor o radu iz zdravstvenih razloga?

Sukladno odredbama članka 116. stavak 1. Zakona o radu, radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu bez odrađivanja otkaznog roka zbog osobito važne činjenice...

Pitanje kojim se danas bavimo u ovome nastavku rubrike Pravni savjeti je sljedeće: “Uskoro se vraćam s bolovanja na kojemu sam bila zbog operacije. Radila sam na poslovima na kojima sam trebala dizati teške terete, a takve poslove sada više ne smijem odnosno ne mogu raditi. Što mi je sada činiti i je li mogu poslodavcu sada izvanredno otkazati ugovor o radu?”S.P.

ODGOVOR: Sukladno odredbama članka 116. stavak 1. Zakona o radu, radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu bez odrađivanja otkaznog roka zbog osobito važne činjenice, a to može biti i vaša radna sposobnost, odnosno nesposobnost. U izvanrednom otkazu vi ćete obrazložiti razloge zbog kojih izvanredno otkazujete ugovor o radu i navesti ćete datum s kojim prekidate vaš radni odnos.

Postoji i mogućnost da se javite liječniku specijalistu medicine rada koji će vam izdati potvrdu o tome koje poslove ne možete raditi zbog svoje radne sposobnosti. Ako poslodavac nema radnog mjesta na koje bi vas mogao rasporediti, ne preostaje mu drugo nego da vam redovno otkaže ugovor o radu - osobno uvjetovani otkaz. U tome slučaju ćete, eventualno, imati pravo na otpremninu, te pravo na novčanu naknadu za vrijeme privremene nezaposlenosti.

IVAN HRANJ, MAG. IUR.

22.03.2023., 07:20h
24. travanj 2024 07:04