<p>Pedijatrice o štetnosti e-cigareta</p>
Pedijatrice o štetnosti e-cigaretaOsobni Album/zt
StoryEditor
Nevena Švorinić i Vanja Troskot Biloglav

Mladi, kao ni njihovi roditelji, nisu svjesni opasnosti e-cigareta

Važno je da se roditelji, učitelji i liječnici što više informiraju o štetnosti e-cigareta te da o tome educiraju svoju djecu s ciljem očuvanja njihovog zdravlja, poručuje dr. Švorinić, a dr. Troskot Biloglav također rješenje za navedeni problem vidi u organizaciji edukacijskih predavanja gdje bi se ukazalo na njihovu štetnost

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, e-cigarete omogućuju zamjenu nikotina iz običnih cigareta bez prisutnosti mnogih dokazano štetnih tvari koje se nalaze u običnim cigaretama, a utječu i na druge aspekte nikotinske ovisnosti, poput oralne stimulacije i manualnog kontakta, što nije slučaj s nekim drugim metodama zamjene kao što su nikotinski flasteri ili žvakaće gume. Ipak, uporabom e-cigareta stvara se, upozoravaju iz HZJZ-a, aerosol čije se razine toksičnih tvari poput olova, kroma, nikla i formaldehida kod različitih proizvoda mogu uvelike razlikovati od onih u duhanskom dimu, pa čak ih mogu i nadjačati.

Pandemija među djecom i mladima

Nažalost, upotreba e-cigareta među mladima postala je prava pošast, a dovoljan dokaz za to koliko ih pojedinci smatraju bezazlenima jest to što se na trafikama i u prodavaonicama čak ni ne traže osobne iskaznice, već se olako prodaju kao da je riječ o paketu žvakaćih guma. Čak će ih djetetu kupiti i sami roditelji, ne znajući o čemu se zapravo radi. U skladu s navedenim, nerijetko se u rukama školaraca mogu vidjeti šareni proizvodi nalik markerima, raznih okusa i mirisa, poput manga, banane, jagode i sl.

Iako su naizgled bezazlene, parilice, e-cigarete ili kako ih već nazivate, to zasigurno nisu, a posebno ne za djecu i adolescente što su nam objasnile Nevena Švorinić, dr. med. spec. pedijatar, i Vanja Troskot Biloglav, dr. med. pedijatar, pulmolog.

Premda su se pojavile na tržištu prije 16 godina, mogli bismo kazati kako su zadnjih par godina stekle veliku popularnost, došlo je do toga da ih reklamira i nemali broj influencera, što je dodatna opast za mlađe generacije.

- Elektroničke cigarete prvi put su se pojavile na tržištu 2007. godine u SAD-u. Duhanska industrija ih je promovirala kao alternativu običnim cigaretama i pomoć prilikom prestanka pušenja. Navedena tvrdnja, međutim, nikada nije podržana dokazima jer su brojne studije potvrdile da nema razlike između apstinencije nakon korištenja običnih ili e-cigareta. E-cigarete su elektronički uređaji koji sadrže bateriju koja generira električne impulse koji griju tekućinu i pretvaraju je u aerosol koji se nakon toga inhalira, započinje dr. Švorinić.

Troskot Biloglav ukazala je na problem dostupnosti e-cigareta među ranjivim skupinama, u ovom slučaju među djecom i mladima.

- E-cigarete omogućuju udisanje nikotina u pari (“vaping”). To je proces udisanja aerosola (pare) koji nastaje zagrijavanjem tekućine ili voska (nikotin, kanabinoidi + aditivi glicerol, propilen glikol). Primarno su predviđene kao sredstvo za odvikavanje od pušenja. Međutim, svojom dostupnošću postale su vrlo popularne među mladima i djecom, dodaje Troskot Biloglav.

Opasnost “privlačnih” aroma

Najveća opasnost krije se upravo u onome što mlade najviše privlači - u aromama. Tekućina koja se nalazi u e-cigaretama, ističe Švorinić, sadrži nikotin i brojne druge kemijske dodatke. Arome se postižu, napominje, brojnim kemikalijama i aditivima kao što su aldehidi, metali, policiklički aromatski hidrokarbonati itd.

Štetnost nikotina, kao i to da je teže, govori Švorinić, prekinuti nikotinsku nego heroinsku ovisnost, već su odavno općepoznate činjenice. Uz sve navedeno, brojne su opasnosti koje se skrivaju iza e-cigareta.

- Kod djece koja koriste e-cigarete češći su kognitivni poremećaji, oštećenje memorije, hiperaktivnost, pojačana impulzivnost, sklonost rizičnim ponašanjima i vršnjačko nasilje, ističe dr. Švorinić.

Uz navedene simptome, dr. Vanja Troskot Biloglav upozorila je i na posljedice koje razne kombinacije kemikalija mogu ostaviti na plućima onih koji konzumiraju e-cigarete.

- Na tržištu je prisutno mnogo različitih proizvoda s raznim kombinacijama kemikalija. Korištenjem e-cigareta ili “vaping” proizvoda javlja se termin “ozljeda pluća”. Simptomi mogu biti razni - kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, bolovi u prsima, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, gubitak težine, vrućica, pojašnjava nam.

Problem je i u tome što su, govori nam Švorinić, osobito u SAD-u, proizvođači e-cigareta dugo zaobilazili zakonske regulative jer se nisu smatrali dijelom duhanske industrije.

- Nisu bili obvezni istaknuti koncentracije nikotina, kao ni točan kemijski sastav koji je sadržan u tekućini da bi ona dobila mirisnu aromu. Reklamiranje e-cigareta je ciljano usmjereno prema djeci i adolescentima sa zanimljivim pakiranjem, dizajnom u obliku olovke ili markera, aromom koja podsjeća na bombone ili žvakaće gume, tako da mnoga djeca iz znatiželje budu privučena ovim proizvodom, upozorava.

Pogubnost e-cigareta

Iako nisu dugo na tržištu, već su zabilježeni prvi smrtni slučajevi.

-U ožujku 2019. godine u SAD-u su primijećeni sporadični slučajevi oštećenja pluća povezani s korištenjem e-cigareta. Hospitalizirano je preko 2800 bolesnika od kojih je jedan dio završio sa smrtnim ishodom. Prvi smrtni slučaj u Europi je zabilježen 2020. godine. Osim ovisnosti, oštećenja i iritacije pluća, e-cigarete mogu izazvati i oštećenja imunološkog sustava, a potencijalno su i karcinogene, dodaje dr. Švorinić.

Veliki problem predstavlja to što roditelji nisu svjesni opasnosti e-cigareta, ali također i to što ne mogu ni primijetiti da ih njihovo dijete koristi jer izostaje karakterističan miris duhana.

- Ukoliko dijete ima poremećaj sna, česte emotivne promjene, poteškoće koncentracije i ponašanja, neobičan voćni miris odjeće, kože i daha, roditelj treba posumnjati da dijete koristi e-cigarete, napominje i upozorava na oprez.

Važnost educiranja

Iako su u EU i RH strože zakonske regulative po pitanju reklamiranja te prodaje e-cigareta i vape uređaja, i dalje je uvriježeno mišljenje da se radi o proizvodima koje djeca i mladi mogu koristiti bez opasnosti.

- Važno je da se roditelji, učitelji i liječnici što više informiraju o njihovoj štetnosti te da o tome educiraju svoju djecu s ciljem očuvanja njihovog zdravlja, poručuje dr. Švorinić, a dr. Troskot Biloglav također rješenje za navedeni problem vidi u organizaciji edukacijskih predavanja gdje bi se ukazalo na štetnost korištenja e-cigareta.

22.11.2023., 10:36h
LARISA KRIZMANIĆ
20. svibanj 2024 14:51