Često se preporučuju ”namirnice za čišćenje”IZVOR Pixabay
StoryEditor
Potencijalno opasni trendovi

Pripravci za detoksikaciju - ključ zdravlja ili marketinški trik?

Programi detoksikacije u suprotnosti su s općim načelima ljudske fiziologije s obzirom na to da su i jetra i bubrezi prilično učinkoviti kada je posrijedi uklanjanje toksina iz organizma

U želji da postignemo svoje ciljeve mršavljenja i započnemo godinu s novim, zdravim pristupom životu, često smo izloženi brojnim informacijama o čudesnim dijetama, revolucionarnim vježbama i brzim rješenjima za postizanje savršene tjelesne mase. No, koliko su ovi trendovi zaista korisni i vrijedni povjerenja?

Detoksikacija nije novost

Detoksikacija je ljudima bila zanimljiva još u vrijeme Hipokrata, koji je vjerovao da četiri temeljne tjelesne tekućine - krv, sluz, crna žuč i žuta žuč - moraju ostati u ravnoteži da bi se održalo dobro zdravlje. Ako se niste osjećali dobro, to je u ono vrijeme značilo da Vaši tjelesni organi i tekućine na neki način nisu u ravnoteži.

Stoljećima se takva neravnoteža liječila na razne načine, od klistira preko emetika do terapije pijavicama i puštanjem krvi. Tijekom povijesti ritual detoksikacije i posta počeo se smatrati svojevrsnim odrazom samodiscipline, čistoće i svetosti te je postao uobičajen, osobito među ženama.

Danas postoje razne vrste

Danas detoksikacija izgleda nešto drukčije. Proizvodi za detoksikaciju, koji se nude u slobodnoj prodaji ili putem Interneta, najčešće su razni čajevi ili napitci koji se konzumiraju umjesto hrane. Ova metoda ponekad započinje postom ili se kombinira s postom tijekom cijelog programa.

Oznaku "detoks" danas sve češće nalazimo na sve većem broju pakiranja čajeva, kave, napitaka s dodatkom voća i povrća, na biljnim mješavinama ili raznim mješavinama koje čine "prirodni" sastojci.

Na takvim proizvodima često piše da jačaju imunitet i pomažu da se iz organizma izbace toksini.

Istraživanje raznih detoksikacijskih terapija, koje propisuju takozvani naturopati u SAD-u, pokazalo je da ih više od 75 posto preporučuje dijetetske mjere, što uključuje kozumiranje "namirnica za čišćenje", poput primjerice cikle, vitamina, minerala ili antioksidansa, organske hrane, probiotika, a preporučuju se i takozvane eliminacijske dijete.

image

Proizvodi za detoksikaciju najčešće su čajevi ili drugi napitci

IZVOR Pixabay

Je li detoksikacija djelotvorna?

Kratak odgovor je - ne. Recenzija objavljena 2022. godine pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati potencijalne puteve kojima se toksini uspijevaju eliminirati iz organizma, niti specifične toksine koji su navodno uklonjeni iz organizma zahvaljujući određenom načinu prehrane, ili konzumaciji nekih napitaka.

U istoj se recenziji ističe da su programi detoksikacije u suprotnosti s općim načelima ljudske fiziologije s obzirom na to da su i jetra i bubrezi prilično učinkoviti kada je posrijedi uklanjanje toksina iz organizma.

Prethodna recenzija iz 2015. na sličan je način ustanovila da provedene studije ne pružaju uvjerljive dokaze koji bi išli u prilog primjeni detoksikacijskih dijeta. Detoksikacijski proizvodi ne moraju dokazati učinkovitost da bi se mogli prodavati na tržištu, stoga Vi ne znate jesu li učinkoviti ili nisu. Zato treba biti na oprezu i prije kupnje provjeriti proizvod, kao i oznaku na kojoj pišu sastojci.

Potencijalna opasnost

Konzumacija proizvoda za detoksikaciju umjesto namirnica koje redovito jedete znači i to da u organizam unosite vrlo nizak ukupan broj kilodžula i kalorija što može rezultirati znatnim gubitkom težine u kratkome roku.

No, to nije održiv način mršavljenja. Detoksikacijske dijete koje ozbiljno ograničavaju unos kilodžula ili skupina namirnica povećavaju rizik od izostanka unosa hranjivih tvari prijeko potrebnih da bi naš organizam mogao normalno funkcionirati. Posljedica mogu biti umor, razdražljivost i loš zadah.

Neki ljudi definitivno ne bi ni trebali započinjati detoksikaciju. To se odnosi na osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima, poremećajima prehrane, na starije odrasle osobe, djecu, trudnice ili dojilje.

Pozitivan aspekt programa detoksikacije jedino bi mogla biti činjenica da on može pridonijeti podizanju svijesti o Vašim trenutačnim prehrambenim ili životnim navikama, poput pretjerane konzumacije alkohola, a mogli biste ih poboljšati ili izmijeniti.

(Marijana Hajdić Gospočić/HINA)

19.01.2024., 13:31h
27. travanj 2024 21:41