<p>Plivači PK Zadar na natjecanju u Splitu</p>
Plivači PK Zadar na natjecanju u SplituPl Zadar
StoryEditor
Natjecateljski vikend u Splitu

15 odličja za plivače PK Zadar na Regionalnom prvenstvu Hrvatske i Plivatonu

Na bazenima Poljud u Splitu je u subotu 17. lipnja održano Regionalno prvenstvo Hrvatske za kategorije od mlađih kadeta do seniora za Regiju 1, a priređivači su bili splitski klubovi

Kroz jutarnji i popodnevni dio natjecanja, plivalo je 330 plivača iz 12 klubova iz Dalmacije, a za PK Zadar je nastupilo 37 plivača. Većini plivača, ovo je bilo glavno natjecanje i posljednja prilika za isplivavanje normi za državno prvenstvo u srpnju. Po propozicijama natjecanja, sve kategorije natjecale su se za pojedinačne plasmane, a za mlađe kadete i kadetkinje, ovo je ujedno bilo i Ekipno prvenstvo Dalmacije. Plivači “Zadra” su došli do ukupno 15 odličja; 12 individualnih i 3 štafetna. Plivali su 2 zlatna, 10 srebrenih i 3 brončana odličja.

Za PK Zadar nastupili su: Filip Gajić, Andrija Radas, Adrian Marinović, Ivan Mrčela, Paulo Sinovčić, Lucijan Kotlar, Šime Markulin, Tin i Toni Mršić, Laura i Filip Župan, Anna Veselić, Zara Brtan, Ana Knežević, Lea Erceg, Adriana Knežević, Tonka Plavčić, Tia Butić, Rita Herceg, Dina Volarević, Marcela Lovrović, Lucija i Mia Klasić, Mia Šarić, Danica Sorić, Bernarda Petešić, Matea Grbin, Lena Brok, Cvita Knežević, Karla Sorić, Tibor Harapin, Ivano Kuman, Filip Gajić, Gabriela i Emanuela Gulan, Petar Jukić i Sarah Michelle Coha. Ekipu su pratili treneri Željko Olujić, Ivan Karavida i trenerica Maja Štrbac.

Najuspješniji po kategorijama bili su sljedeći plivači: juniorke Rita Herceg i Sarah Michelle Coha, ml. juniori Petar Jukić, Lovre Dellavia i Mia Šarić, kadetkinja Tonka Plavčić te ml. kadet Šime Markulin. Juniorka Rita Herceg osvojila je seniorsko i juniorsko srebro u disciplini 50m leptir (30.76). Također, juniorka Sarah Michelle Coha seniorsko i juniorsko srebro na 50m prsno (36.42). Mlađi junior Petar Jukić uzeo je seniorsko, juniorsko i ml. juniorsko srebro u disciplini 1500m slobodno (19:46.87). Mlađi junior Lovre Dellavia doplivao je do juniorskog i mlađe juniorskog srebra na 50m prsno (32.50). Dok je Mia Šarić isplivala mlađe juniorsko zlato u disciplini 50m leptir (31.65). U kadetskoj kategoriji, Tonka Plavčić otplivala je broncu u disciplini 200m slobodno (2:29.44), a mlađi kadet Šime Markulin osvojio je srebro na 100m leptir (1:25.17).

U štafetnim utrkama, zlatna je bila ženska mlađe juniorska štafeta na 4x200m slobodno (9:56.64) u sastavu: Mia Šarić, Danica Sorić, Bernarda Petešić, Tonka Plavčić. Brončana odličja u štafetnim utrkama osvojile su mlađe kadetska štafeta na 4x50m mješovito (2:45.32) u sastavu Lea Erceg, Adriana Knežević, Laura Župan, Ana Knežević te juniorska štafeta na 4x200m slobodno u sastavu Rita Herceg, Dina Volarević, Karla Sorić i Lucija Klasić. Od ostalih rezultata, za istaknuti su plivači koji su u svojim i starijim kategorijama ulazili u najboljih 10 u Dalmaciji, a oni su: Bernarda Petešić, Laura Župan, Adriana Knežević, Filip Župan, Ivano Kuman, Tin Mršić, Paulo Sinovčić i Lucija Klasić.

Privedena je kraju i službena natjecateljska ljetna sezona za najmlađu kategoriju plivača i plivačica. Početnici PK Zadar nastupili su 18. lipnja u Splitu, gdje se na 50m bazenu na Poljudu održao Plivaton Regije 1. Plivači uzrasta 10 godina i plivačice uzrasta 9 godina, i mlađi, plivali su discipline: 100m slobodno Ž/M, 50 m slobodno Ž/M; 50 m prsno Ž/M; 50 m leđno Ž/M; 50 m leptir Ž/M i štafetu 4x50 m slobodno Ž/M.

U konkurenciji 170 plivača iz 11 dalmatinskih klubova, za PK Zadar nastupili su početnici pod vodstvom trenera Željka Olujića i trenerice Maje Štrbac. Na natjecanju sudjeluju samo registrirani početnici pri HPS-u. Za Klub su plivali: Niko Olujić, Matej Sinovčić, Noemi Maria Knez, Mikula Jordan, Lucija Nemeš, Noa Jureško, Ruslan Procenko, Kristian Bušić, Josip Grubić, Noah Craighead, Toni Morović, Domagoj Kurtov, Matija Radas, Petar Grgić, Zara Vučković, Stjepan Babić, Leni Matulić, Roko Meić, Bruna Franić, Dea Arambašić i Lucija Ukalović. Nekima je ovo bio prvi skok u 50m bazen, dok su se neki naši plivači više puta plasirali u najboljih 10. Istaknut ćemo nastupe Lucije Ukalović koja je zauzela dva peta mjesta u disciplinama 50m slobodno i 50m leptir, te šesto mjesto Kristiana Bušića na 50m leptir. Ženska štafeta 4x50m slobodno u sastavu Lucija Ukalović, Bruna Franić, Dea Arambašić i Noemi Maria Knez, zauzela je šesto mjesto u kategoriji početnika.

Plivači koji su isplivali kvalifikacijske norme za državna prvenstva nastavljaju sa daljnjim pripremama za treći i četvrti dio Regionalnog prvenstva Hrvatske koji će se također održati u Splitu 30.lipnja. Mlađim natjecateljima slijedi odmor, a za sve ostale plivače Kluba nema mirovanja. Kao i svako ljeto, Pk Zadar se seli na otvoreni bazen Kolovare. Škola plivanja na Kolovarama započinje 26. lipnja. Iz Kluba pozivaju sve zainteresirane da se prijave u ljetnu školu plivanja koja traje do kraja kolovoza.  A kao najbolji uvod u ljeto, Klub i ove godine organizira tradicionalnu 7. po redu Fešticu koja će se održati 22. lipnja na bazenu Kolovare s početkom u 10 sati te poziva sve članove i prijatelje plivanja da dođu i zabave se. 

20.06.2023., 09:17h
02. svibanj 2024 09:38