Osobni album
StoryEditor
JURAJ BILAVER

Atletiku počeo trenirati tek s 25 godina, a sada kao mlađi veteran osvaja brojna odličja

Odlučio sam ostati u natjecanjima kao veteran jer su veteranska natjecanja ipak opuštenija i dobra je atmosfera. Uz to se dobro održavam svih ovih godina pa mi brzina i skočnost nisu drastično pale, kaže Juraj

Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za atletske veterane u Zagrebu atletski virtuoz Juraj Bilaver, član Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra, postigao je izniman uspjeh. U kategoriji M35 Bilaver je zablistao osvojivši nevjerojatna tri zlatna odličja, potvrdivši tako ne samo svoju iznimnu atletsku vještinu, već i posvećenost i predanost čestim treninzima.

Od nogometa preko utrke do zvijezda

Unatoč tomu što je atletiku počeo trenirati tek 2014. godine, u atletici je postigao impresivne rezultate, a postignuća su okrunjena mnogobrojnim odličjima i priznanjima.

- Inače sam član Nogometnog kluba Arbanasi još od 2001. godine. Budući da sam bio brži i izdržljiviji od većine u Klubu, odlučio sam 2013. isprobati trčati utrku na cestovnoj utrci od Zadra do Kožina. Tu utrku sam bez posebnih priprema završio na drugom mjestu iza talentiranog atletičara Ivkovića, započinje Juraj.

U trenutku kada je pokazao svoj atletski potencijal, trener Slobodan Miolović ga je primijetio i pitao bi li se priključio Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ovaj trenutak pokazao se ključnim u Bilaverovoj atletskoj karijeri, označivši početak suradnje koja će rezultirati nevjerojatnim uspjesima.

- Kako sam već bio u nogometu i tad sam imao 25 godina, činilo mi se prekasno mijenjati sport, ali nakon desetak utrka na kojima su bili dobri rezultati, ipak sam popustio i priključio se grupi trenera Mate Bulića, kaže Juraj.

image
Osobni album

“Kako sam već bio u nogometu i tad sam imao 25 godina, činilo mi se prekasno mijenjati sport, ali nakon desetak utrka na kojima su bili dobri rezultati ipak sam popustio i priključio se grupi trenera Mate Bulića”

Juraj Bilaver

Započeo kao srednjoprugaš

Bez obzira na prepreke koje su se pojavljivale, uvijek je pronalazio snagu i motivaciju za nastavak, ne dopustivši da mu odustajanje uopće bude opcija.

- Tijekom vremena bilo je i ozljeda i nedostatka volje, ali uvijek presudi sportski duh. Odlučio sam ostati u natjecanjima kao veteran jer su veteranska natjecanja ipak opuštenija i dobra je atmosfera. Uz to se dobro održavam svih ovih godina pa mi brzina i skočnost nisu drastično pale, objašnjava Juraj.

Prije veteranske atletske karijere, bio je srednjoprugaš, iako je taj put došao neplanirano.

- Radeći sprinterske treninge i kombinirajući nogomet 2015. godine došlo je do istegnuća zadnje lože i nisam mogao raditi neke zahtjevne treninge eksplozivnosti i snage. Trener i ja odlučili smo probati neke duže dionice i tako smo se pripremali za disciplinu 800 metara. Tijekom kratkog perioda došlo je državno prvenstvo u Varaždinu i tamo u svojoj prvoj utrci na 800 metara završavam peti u državi, prisjeća se Juraj.

Tijekom naredne godine dana, predano je trenirao i prilagođavao se zahtjevima srednjoprugaške discipline, postavljajući temelje za buduće sportske podvige.

- Osvojio sam broncu na državnom prvenstvu u Zagrebu iza dvije mlade nade Marina Bloudeka i Svena Cepuša. Tu sam i ostvario svoj najbrži rezultat od 1:53,76. Te godine dobio sam i poziv za međunarodni miting Hanžekovićev memorijal, gdje sam završio na 8. mjestu, naglašava Juraj.

image
Osobni album

Završio kao skakač

Iako je tijekom svoje atletske karijere bio vrlo uspješan upravo kao srednjoprugaš, oduvijek je pokazivao zanimanje i za skakačke discipline.

- Transformacija u skakača došla je iz razloga što su mi treninzi za 800 metara postali sve teži za izdržavati uz posao u ugostiteljstvu. U to isto vrijeme se tartan staza na Višnjiku mijenjala pa nisam mogao koristiti stazu. Trenirali smo u teretani i u hodniku stare zgrade dugom 60 metara pa sam predložio treneru da probam malo troskok, kaže Juraj.

U početcima interesa za skakačke discipline, trener je ipak bio skeptičan prema ideji promjene atletske orijentacije. Ipak, uz upornost i strast, trener je naposljetku podlegao uvjerljivim argumentima i dao se nagovoriti na ovu promjenu.

- Iduća tri tjedna imali smo pripreme za dvoransko državno prvenstvo u Rijeci. Tamo sam završio na 4. mjestu sa skokom od 12,90 metara. Te iste godine dolazim do službenog osobnog rekorda od 13,76 metara na kupu Hrvatske i skoka od 13,95 na treningu, ali dalje od toga nije išlo, ističe Juraj.

image
Osobni album

Velik uspjeh

Osjeća se izvrsno nakon iznimnog uspjeha na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za atletske veterane. U kategoriji M35, koja obuhvaća najmlađe veterane, osvojio je zlatnu medalju u troskoku s impresivnih 12,27 metara. Njegov uspjeh tu ne staje - također je zabilježio sjajne rezultate u skoku u dalj s udaljenosti od 5,30 metara i skoku u vis s rezultatom od 1,53 metra.

- Natjecanje je proteklo malo teže od očekivanog zbog zgusnutog rasporeda skokova pa je bilo malo vremena za odmor. Na kraju se isplatilo jer sam u sve tri discipline ušao među 10 najboljih svih vremena u kategoriji M35, a rezultat u troskoku od 12,27 metara znači da sam drugi tablici iza velikog Siniše Ergotića, naglašava Juraj.

Pripreme za atletska natjecanja predstavljaju intenzivan period koji za njega traje otprilike dva mjeseca, pod uvjetom da se sve uskladi s njegovim ostalim obavezama, poput nogometa i posla.

- Treniram pet puta tjedno, s tim da sam zadnja dva mjeseca upisan na fitness kod prijatelja i bivšeg košarkaša Marka Jurice kod kojeg sam napredovao što se tiče snage, kaže Juraj.

image
Osobni album

Sportsko zajedništvo

Ravnoteža između tjelesne i mentalne pripreme za sportska natjecanja ključna je za postizanje najboljih rezultata na atletskoj stazi.

- Po tom pitanju je jako bitna okolina i kolege sportaši koji će te povući kroz krize. Budući da sam već 22 godine u sportu, već sam navikao na sve to i još “guram”, naglašava Juraj.

Postigao je velik uspjeh na raznim cestovnim utrkama i krosovima upisavši preko 100 nastupa i osvojivši brojna odličja.

- Postao sam prvak županije na 10 km 2014. i 2019. godine, prvak županije na pet kilometara 2015. godine i prvak županije u krosu 2014.,2016. i 2017. godine, ističe Juraj.

U priči o njegovom sportskom uspjehu, Juraj pokazuje i skromnost ukazujući na važnost zajedništva i podrške u sportskim podvizima, ističući kako je uspjeh pojedinca često rezultat suradnje i podrške cijele atletske zajednice.

- Sve zasluge idu mom treneru Mati Buliću, klupskim trenerima Danijelu Tadiću i Rezi Javidiju, kao i alfi i omegi Kluba Slobodanu Mioloviću. Ali, i svim mojim kolegicama i kolegama iz Kluba koji su tijekom svih ovih godina bili dio priče, zaključuje Juraj.

Zahtjevan ritam života jasno ukazuje na Jurajevu svestranost i sposobnost učinkovitog balansiranja između sportskih i profesionalnih obveza. Unatoč izazovima koji su se tijekom godina javljali, njegova strast prema sportu ostaje snažna, što dodatno ističe njegovu posvećenost sportskim postignućima.

Čestitamo od srca na velikom uspjehu i želimo mu puno sreće i uspjeha u veteranskoj karijeri!

image
Osobni album
17.03.2024., 08:30h
28. travanj 2024 20:04