<p>Hrvatska odbojkaška reprezentacija</p>
Hrvatska odbojkaška reprezentacijaŠime Zelić/Pixsell
StoryEditor
Od 17 sati

Hrvatska odbojkaška reprezentacija danas na Višnjiku igra za treće mjesto Zlatne euoropske lige

Hrvatska je u polufinalu izgubila od Ukrajine pa će od 17 sati na Višnjiku igrati za broncu protiv Češke

Nažalost, nije se ponovila prošla godina, kada je Hrvatska u borbi za broncu pobijedila Ukrajinu na Final Fouru Zlatne europske lige, nakon što su izgubili oba susreta u skupini. I ove su sezone izgubili naši od Ukrajine oba meča, no suparnici su dobili i polufinalni, te tako izborili nedjeljno finale u 20 sati protiv Turske, koja je s 3:2 (22:25, 25:17, 19:25, 25:23, 15:12) ranije pobijedila Češku. Hrvatska će tako u 17 sati u ŠC Višnjik igrati za broncu protiv Češke.

- Nadali smo se trećoj sreći, da ćemo u trećoj utakmici s Ukrajinom pobijediti. Igrali smo s pojačanjem, Zhukouskim koji nam se vratio. Kako smo imali dvije ozljede tehničara to nam je u jednu stranu išlo u korist jer nisu znali našu taktiku. S druge strane manjak uigranosti nas je koštao. Prvi set su oni dobro poveli, borili smo se da se vratimo i pri kraju smo izgubili na malu razliku. U drugom setu smo mi bili ti koji su vodili i na kraju uzeli taj set. Treći set odlično smo ušli, no na kraju su oni napravili par poena s kojima su se uspjeli odvojiti te na kraju pobijediti. U četvrtom setu su jednostavno pokazali da su bolja momčad, nabili su jako dobar ritam od početka i jednostavno ih nismo uspjeli pobijediti, istaknuo je reprezentativac Marino Marelić.

 Krenuo je hrvatski izbornik Cedric Enard u drugi polufinalni meč Zlatne europske lige s novim (starim) igračem na poziciji organizatora igre, Zhukouskim, jer su oba tehničara ozlijeđena (Bakonji i Višić), s Đirlićem na dijagonali kao korektorom, primačima-pucačima Šestanom i Marelićem, te srednjim blokerima Nikačevićem i Mihaljem, uz libera Busak Vidakovića.

- Ušli smo u utakmicu nervozno i izgubili prvi set. Drugi set smo se bolje posložili, smirili smo prijem i poštovali trenerove zadatke što je urodilo plodom. Treći set smo dobro krenuli, imali smo šanse, vodili smo dva – tri poena što se protiv ovakve ekipe mora realizirati jer ako se ne realizira završi 3:1 kao što je završilo u ovoj utakmici.  Oni su se kasnije opustili, dobro servirali i tu je bilo teško okrenuti vodu na naš mlin. Sada se okrećemo utakmici za brončanu medalju protiv Češke. Dat ćemo sve od sebe da budemo brončani i opravdamo povjerenje Hrvatskog odbojkaškog saveza i svih navijača koji nas podržavaju,  istaknuo je reprezentativac Tino Busak Vidaković.

Početak utakmice bio je poprilično nervozan od strane Hrvatske, puno se htjelo, ali i puno griješilo. Na kraju tog prvog seta, koji je pripao Ukrajini s 25:23, zapravo su naše pogreške presudile. Čak 12 poena iz naših pogrešaka direktno je otišlo suparnicima (7 na servisu), a to je uz njihovih 12 poena u napadu (isto kao i Hrvatska), donijelo prevagu Ukrajini. Ukrajini koja je baš kao i mi imala jedan poen as servisom (uz 4 pogreške) te niti jedan blok, za razliku od naša dva (Marelić i Đirlić).

Ako su u prvom setu kalibrirali nišanske sprave i ispitivali snagu suparnika, u drugom su se naši posložili i krenuli punom snagom od starta, što je rezultiralo s vodstvom od 4:1. No, Ukrajina je moćna i polako sustižu, poen po poen, do 9:9 i od tada se igra rovovska bitka, gdje nitko ne uspijeva ostvariti značajniju prednost.  Do dva vezana poena Marelića na smeču i Šestana u bloku, za 20:17 i time out Ukrajine. Nije im pomoglo, Hrvatska je samouvjereno osvojila drugi set sa 25:21, uz samo 4 pogreške poklonjene suparniku, usput njih natjeravši na 10!

Treći set bio je ponovo borba poen za poen, za koji se svatko dobrano morao pomučiti. Nakon bloka jedan na jedan Đirlića, za 11:9, Ukrajinci uzimaju predah, ne bi li zaustavili Hrvatsku, da im ne odmakne daleko. Jesu, do 15:12, da bi Ukrajina serijom 3-0 ponovno došla u egal, a onda Hrvatska tražila time out. No, protivnik je u naletu, as servisom za 21:18 na Hanžiću koji je zamijenio Marelića u tom dijelu igre ponovno nas prisiljavaju na predah. Teško je stizati zahuktale Ukrajince, koji osvajaju sa 25:21 treći set. Slab prijem servisa (ukupno 24-46% nakon tri seta) ne dozvoljava Hrvatskoj veću kreativnost u napadu, pa se slabo koristi napad preko sredine, već samo preko kraja mreže.

Nekako ispuhani ušli su hrvatski reprezentativci u četvrti set, dozvolivši Ukrajini da se odmah odlijepi na 8:2. Do tada je Enard već iskoristio dva time outa. Izgubivši svježinu u nastavku, naši reprezentativci nisu više mogli parirati moćnoj Ukrajini koja je hitala ka osvajanju seta i meča. Izvadio je iz igre Enard Šestana, uveo Zeljkovića, Zhukouskog zamijenio nedovoljno oporavljenim Višićem, Đirlića, Cvancigerom, ali niti to nije pomoglo. Odlaze Ukrajinci prvi puta u meču na +10 (19:9), da bi sve na kraju završilo njihovom pobjedom od 25:12 za 3-1 u setovima.

Petar Đirlić bio je s 17 poena  najučinkovitiji u našim redovima, Marelić je dodao 13, dok je kod Ukrajinaca briljirao Tupči s 18.

25.06.2023., 11:12h
27. travanj 2024 16:22