Mladi talentiOk Zadar
StoryEditor
TRENER Marin Masnić

OK Zadar: I korak nazad može biti tri koraka naprijed, uz puno rada

Problem nam je odlazak mladih nakon kadetskog i juniorskog uzrasta na školovanje izvan Zadra. Ne vide sebe i budućnost u našem gradu, ne mogu tu naći poslovni i naročito fakultetski smjer koji njima odgovara, kaže Masnić

Prošlu smo godinu ostavili sad već daleko iza sebe. Bila je dobra, u protekloj smo sezoni bili na kraju 10., u konkurenciji 12 klubova. Naizgled, ne baš pohvalan rezultat, ali ako se zna da smo to postigli s apsolutno domaćim igračima, onda to ne može nikako biti podbačaj, ili 2023. neuspješna, dočekuje nas na Višnjiku Marin Masnić, trener Odbojkaškog kluba Zadar.

Šarolik sastav

image

Trener Marin Masnić

Osobna Arhiva

Poznato lice, iskusan strateg, skoro 20 godina u trenerskim vodama, u odbojci od 16. godine života do dan-danas. Na parketu i klupi OK Zadar, kluba s kojim je u tri desetljeća prošao puno lijepih dana i rezultata. Netom zaključena godina ne ulazi u red onih koje će se pamtiti po blistavim učincima. Ali, ipak...

- Jasno, bilo je uspona i padova. Uspjeli smo ostvariti neke pobjede koje su nas održale u Superligi. U novu sezonu smo jesenas krenuli praktički bez šest, sedam igrača, juniora koji su napustili Zadar, i otišli studirati u druge gradove, no i na to smo naviknuli u lokalnom sportu, to je stara boljka. Imali smo problema i s pojedinim starijim igračima, koji nisu mogli početi na vrijeme s pripremama. Pa su došle i ozljede, tako da smo u dosta šarolikom sastavu odradili prvi dio sezone što je nažalost za rezultiralo tim da nismo nikoga savladali u ovih 11 kola, rezimira u kratkim crtama minulih 12 mjeseci šef ‘plavog‘ stožera.

Hrvatska perspektiva

Još smo mi vrlo nisko, ali zadnjih nekoliko godina vidljiv je pomak. Mladi dečki i cure imaju određene rezultate. Treba puno rada, da se stvori kontinuitet, svaka sljedeća generacija traži nadogradnju, s jednim ili dva igrača. Nadam se da će nacionalne seniorske ekipe konačno napraviti dobar rezultat, da će na taj način pomamiti djecu da se bave odbojkom, i tada će sigurno i nama u klubovima biti lakše kad mladima odbojka bude prvi ili drugi izbor, a ne peti, šesti, na kraju osnovne škole, kada se zasite drugih sportova. Onda je dosta teško napraviti nešto, kvalitetnog, vrhunskog igrača. Mislim, ipak, da hrvatska odbojka ide uzlaznom putanjom, a vidjet ćemo na što će to sličiti za četiri, pet godina. Nekih konkretnih pomaka ima, govori Masnić.

Sve jača konkurencija

Odigrali su, nastavlja Masnić, tri, četiri dobre utakmice, gdje su imali šanse koje nisu iskoristili i jednostavno su tu gdje jesu - na dnu poretka.

- Nismo sretni, ali nema koristi plakati, treba realnosti pogledati u oči, takva je jednostavno objektivna situacija. Naime, treba kazati, i nije nikakvo opravdanje, nego gorka istina, svi drugi klubovi su ljetos puno više uložili, doveli iskusne i kvalitetne, vrhunske, igrače sa strane, čak i iz drugih zemalja. Konkurencija se značajno pojačala u odnosu na lani, i pogotovo preklani, a mi smo ostali na svojoj djeci, našem mladom kadru s kojim je, uz sav iskazani i dokazani potencijal, teško izboriti ligaški ostanak. Naša aktualna seniorska ekipa sastoji se većinom od kadeta, nešto malo juniora, četiri, pet seniora. To je prilično šaroliko društvo koje prati velika generacijska razlika, a tko imalo poznaje sport, zna da je to jako nezgodno uklopiti, ukomponirati, ma kolika bila volja svih. Nikada nismo imali mlađi sastav. Prosjek godina nam je ispod 18, razlika u jednoj godini u sportskom igranju i odrastanju je značajna, kamoli desetak godina. Imamo dosta klinaca, baza nije toliko uska. Upali smo u veliku smjenu generacija i trebat će nam koja godina da se stabiliziramo. Definitivno, čim ti dečki stasaju, siguran sam kako ćemo opet biti konkurentni, vrlo solidna momčad, naglašava Masnić.

image

Hrvatska odbojka ide uzlaznom putanjom

Ok Zadar

Talenata ne nedostaje

Kad je riječ o nastavku prvenstva, kaže Masnić, nema se tu što previše rezultatski očekivati, treba se što bolje pripremiti, pokušati nekoga iznenaditi.

- Iz Superlige ispadaju tri kluba, i mi smo tu u nezavidnoj poziciji jer smo jedini bez pobjede, drugi su se pojačali, bit će teško, jako teško, no, kako se zna reći - nada umire zadnja. Makar, vrlo je izvjesno da idemo razred niže, u Prvu ligu, što uopće ne mora biti loša stvar. Naprotiv, to je trenutno pravi rang kojemu pripadamo, u kojemu se mladi momci mogu samo razvijati, ravnopravno nositi s konkurentima, ostvariti značajan kvalitetan napredak, tumači Masnić i dodaje da imaju dosta darovitih mladića kojima treba razvoj i igra u njima dostupnoj ligi.

Superliga je dva i više koraka, levela, dodaje trener, iznad onoga što oni u ovom trenutku mogu, ne zbog njihove nedarovitosti, već jedino iz neiskustva.

- Tijekom nekoliko godina igranja Prve lige, isprofilirat će se jako dobra ekipa, siguran sam. Moramo znati da za to treba generacija koja se gradi zajedničkim igrama u više godina. Da nadarenih momaka ne manjka, pokazuju natjecanja u njihovom uzrastu, tu su u gornjem domu, ili blizu, kadeti igraju kadetsku ligu i nalaze se u sredini poretka, kroz regionalne turnire s popriličnom pozitivom love završnicu, juniori se ‘za dlaku‘ nisu plasirali na državno, već sam prelazak iz kadetskog u juniorski naraštaj predstavlja u neku ruku problem, onda možete misliti kako je prelazak iz juniora u seniorski sastav, tvrdi trener OK Zadar.

image

Seniorska momčad

Ok Zadar

Optimističan pogled u budućnost

Logistika i uvjeti su dosta dobro posloženi, naglašava.

- Imamo svaki dan termine u Dvorani Krešimira Ćosića, imamo dva profesionalna trenera. Problem nam čini nešto na što ne možemo kao klub puno utjecati, a to je odlazak mladih nakon kadetskog i juniorskog uzrasta na školovanje izvan Zadra. Ne vide sebe i budućnost u našem gradu, ne mogu tu naći poslovni i naročito fakultetski smjer koji njima odgovara, pogotovo se to odnosi na muškarce koji možda u nastavku školovanja više preferiraju tehnička usmjerenja, i odlaze za tim i drugim pozivima nalazeći se u drugim sredinama. Tu prednjači naravno Zagreb, ali ne zaostaju puno ni Split, Rijeka... Napose u odbojci tome plaćamo danak, dosta je naših kadeta gimnazijalaca, koji nakon mature kreću na veća sveučilišta. To je šira tema za koju nisam dostatno kompetentan. Kako ih zadržati, ima puno načina, priča je kompleksna, i to izlazi izvan klupskog dosega, ne držim da sam za to idealan sugovornik jer nije u pitanju samo sportska tematika, komentira Marin Masnić i poziva:

- Bilo kako bilo, dečkima treba dati podršku, nije nikakva tragedija ispasti, ako će to biti motiv da još bolje radimo, da se u miru pripremimo i za koju godinu vratimo u elitni razred odbojkaša. Nitko ne voli gubiti, ali takav je trenutno period, momcima treba potpora, a često je i korak nazad u biti tri koraka naprijed, ukoliko se situacija realno i trezveno sagleda. Optimist sam, zaključuje Masnić.

Brojni pomladak i sustavni rad

Organizirani početak igranja odbojke u Zadru bio je koncem tridesetih godina prošlog stoljeća kad su se igrale utakmice u kojima su nastupale odbojkašice, a poslije Drugoga svjetskoga rata za odbojku i košarku u Fiskulturnom društvu Zadar bio je zadužen Ante Relja. Već se u tom vremenu Zadar na razini Hrvatske nalazio relativno visoko jer su muškarci u Zagrebu bili drugi, iza Zagreba. Viktor Pavin posebno je zaslužan za stvaranje jezgre iz koje će se 1970. početi razvijati i 1971. registrirati klub, OK Zadar.

U 1985. Zadar je i seniorski prvak Hrvatske, naraštaj u kojemu su igrali Marelić, Kresoja, Novaković, Zubčić, Anić..., a trener bio Zoran Pervan. Godine 1989. Nenad Marelić postao je prvi profesionalni odbojkaški trener, u danima trajanja Domovinskoga rata klub je, razumljivo, djelovao relativno malo, ali se nije ugasio. Desetak godina muški sastav nije bio aktivan, ali je 1999. obnovljen, zahvaljujući trenerici Snježani Jurinić koja je pokrenula cijeli muški pogon kluba. U današnjem vremenu OK Zadar ima muški sastav, žensku ekipu, brojni pomladak, odbojkašku školu, kao i niz stručnjaka koji sustavnim radom stvaraju novi odbojkaški naraštaj.

14.01.2024., 10:23h
PERO LIVAJIĆ
06. svibanj 2024 00:09