<p>Morata i Mbappe večeras skupa na travnjaku</p>
Morata i Mbappe večeras skupa na travnjakuHina/epa
StoryEditor
Večeras u 21 sat

Okršaj između dvije velesile Španjolske i Francuske u prvoj polufinalnoj utakmici Eura 2024.

Večeras u 21 sat po lokalnom vremenu, ljubitelje nogometa širom svijeta očekuje prava nogometna poslastica. Na terenu će se suočiti dvije nogometne velesile, Španjolska i Francuska u borbi za veliko finale Europskog prvenstva u Münchenu

Španjolska, poznata po svojoj tehničkoj igri i individualnoj kvaliteti, ulazi u susret s nizom impresivnih nastupa iza sebe. Jedina je momčad koja je pobijedila u svih 5 utakmica prvenstva, a nijedna nacija nije ostvarila šest pobjeda na jednom Euru ili postigla šest uzastopnih pobjeda u povijesti Europskog prvenstva. Zahvaljujući brzim pasovima i brzini krilnih napadača, pobjede se redaju jedna za drugom, Španjolska ima najbolji postotak pobjeda od svih europskih nacija, s 15 pobjeda u 19 utakmica pod vodstvom trenera De la Fuentea. Očekuje se klasična postava uz tri nova igrača zbog odsustva Danija Carvajala i Robina Le Normanda koji moraju služiti suspenziju i Pedrija koji je bio prisiljen napustiti teren u ranoj fazi četvrtfinala u petak s ozljedom kolateralnih ligamenata koljena. Stoga bi veterani Nacho i Jesus Navas mogli ući u defanzivni red, dok bi Dani Olmo trebalo da zamijeni Pedrija. Naprijed, kapetan Alvaro Morata će biti vjerovatno podržan od strane Nica Williamsa i 16-godišnjeg Lamine Yamala.

S druge strane, Francuska koja je svjetski prvak iz 2018. dolazi na teren sa željom da vrati staru slavu. Njihov put nije bio tako lagan kao kod Španjolske, završivši drugi u skupini D iza Austrije, Francuska nije imala inspiriran nastup u pobjedi protiv Belgije u osmini finala, a protiv Portugala u četvrtfinalu prošli su tek nakon produžetaka i izvođenja penala. Vratar Mike Maignan morao je napraviti nekoliko ključnih obrana kako bi Francuska ostala u igri, a odlučujući udarac s bijele točke zabio je Theo Hernandez  Očekuje se njihova klasična ofenzivna igra uz visoki presing i dodavanja na krila da bi možda uspjeli razbiti poletnu obranu Španjolske. Francuski izbornik ne može zanemariti ni lošu formu i ozljedu kapetana Kyliana Mbappea, s obzirom da je Realov napadač prisilno napustio teren prije penala, ali Francuska je uspjela riješiti situaciju. S Mbappeom koji nije bio u top formi, Francuska je postigla samo četiri gola u pet utakmica na Euru 2024. – tri iz penala i jedan autogol. Nakon suspenzije se vraća i Adrien Rabiot, ali se ne zna hoće li preuzeti mjesto Eduarda Camavinge. 

Međusobni okršaji

Od 2013. godine, ove dvije reprezentacije su odigrale četiri međusobna dvoboja, a po dva puta su trijumfirale i jedna i druga reprezentacija.

Unatoč tome što je Španjolska igra možda i najljepši nogomet na turniru, očekuje se da će jako teško probiti najbolju obranu na prvenstvu, jer Francuska nije primila nijedan gol iz igre na Euru. Individualna kvaliteta ne izostaje, ali večeras ćemo saznati koji tim će odnijeti pobjedu i otići u finale.

09.07.2024., 14:46h
Anđela Veršić
21. listopad 2024 12:23