Darovita generacijaVK Jadran
StoryEditor
Petar Milin

VK Jadran: Plava vitrina stogodišnjaka krcata naslova prvaka

Zamah dobrih rezultata iz protekle dvije sezone zasigurno će se, barem se opravdano tome nadamo, nastaviti i nadalje. Jadran raspolaže vrlo nadarenom generacijom juniorskih veslača koja ima sve preduvjete nastaviti kontinuitet uspjeha, zaključuje Petar Milin

Veslački klub Jadran ulazi u red najuspješnijih zadarskih sportskih klubova. U trofejnoj dvorani ima odličja sa svih važnijih međunarodnih natjecanja - od europskih i svjetskih prvenstava, olimpijskih i mediteranskih igara do nebrojeno domaćih naslova u svim kategorijama i disciplinama. Za to su zaslužne generacije veslača i veslačica koji su po meridijanima i paralelama svojim zalaganjem doprinosili klubu i proslavili i ime kluba i Zadra.

image

Trener Petar Milin

VK Jadran

Trud, rad i zora

Ako ćemo tražiti neki klub na zadarskom području koji nas konstantno raduje zapaženim rezultatima i plasmanima na domaćim i inozemnim nadmetanjima, a hvala Bogu u tome ne oskudijevamo kao u nekim drugim životnim granama, onda u taj red zasigurno ulazi i VK Jadran.

Razgovarali smo s Petrom Milinom, trenerom kluba, o proteklih 12 mjeseci rada.

- Postignutim rezultatima možemo itekako biti zadovoljni, minula sezona bila je vrlo zapažena. U sezoni u kojoj smo nastupili na ukupno 23 regate, osvojeno je devet medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u svim dobnim kategorijama, osvojena je brončana medalja Mediteranskih igara na pijesku, srebrna Balkanskog veslačkog prvenstva u Bukureštu, ukupna pobjeda u finalu Hrvatskog veslačkog kupa u Ogulinu, ukupna pobjeda na natjecanju za Kup Dalmacije, bila je to lani uistinu odlična godina, kazuju Milin.

U prvim danima veljače, u debelim modrim trenirkama na zubatom suncu, cure i momci okupljeni su oko čamaca, brodica, prije nego će, ranom zorom, zaploviti Jazinama, put mosta, širokog mora i nazad.

- Marljivi su, na zimskim treninzima, pripremama, iako tako je tijekom skoro svih 365 dana. Kod rezultata u 2023. zasigurno valja nam izdvojiti uzimanje naslova prvaka Hrvatske u disciplinama osmerca juniora i mlađih juniora, ali i srebrnu medalju u osmercu mlađih juniora s Balkanskog veslačkog prvenstva u Bukureštu, u Rumunjskoj. Zatim, Sara Žuvanić je na Mediteranskim igrama na pijesku, u Grčkoj, osvojila brončanu medalju u novoj veslačkoj disciplini, Coastal beach rowing sprintu, koja bi uskoro trebala postati i olimpijska disciplina, nabraja trener kluba.

image

Četverac na Prvenstvu Hrvatske

VK Jadran

Veliki uspjesi

Hrvatsko veslačko prvenstvo bilo je podijeljeno u dva dijela. Na onom seniorskom, održanom krajem travnja, veslači Jadrana osvojili su tri odličja. Vrlo dobar rezultat ostvarili su Ivan Mustać i Petar Miloš u dvojcu bez kormilara seniora osvajanjem drugog mjesta, dok su još dvije kolajne pridodali Sara Žuvanić u lakom samcu seniorki, osvajanjem još jednog srebra, i Luka Kraljić i Rafael Brkić u lakom dvojcu bez kormilara seniora. Upravo ta dvojica veslača bila su prošle sezone najtrofejniji veslači kluba s Branimira. Pored medalje sa seniorskog prvenstva, postali su dvostruki prvaci Hrvatske, i to u osmercu mlađih juniora i osmercu juniora, a osvojili su i srebrnu medalju na Balkanskom veslačkom prvenstvu u osmercu mlađih juniora.

- Juniori i kadeti bili su također uspješni na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, tu su naši veslači odnijeli pobjede u osmercima juniora i mlađih juniora. Izvrsni su prvog dana finalnih utrka naročito bili mlađi juniori, koji su dominirali u utrci osmeraca, i drugu godinu zaredom u toj disciplini zaslužili naslov državnih prvaka. Osmerac mlađih juniora veslali su, uz kormilara Vitu Filipija, Marino Hrboka, Roko Bubić, Frane Vulelija, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i Lovre Kolega. Bio je to osamnaesti naslov prvaka Hrvatske za veslače Jadrana u osmercu mlađih juniora, u 33 održana hrvatska veslačka prvenstva od neovisnosti do danas, ističe Milin izvrstan rezultat.

Isto su, drugog dana, ponovili i juniori u osmercu, vodeći utrku od početka do kraja, i vrativši naslov prvaka u osmercu juniora u Zadar nakon devet godina. Bio je to i trinaesti naslov prvaka Hrvatske u osmercu juniora za veslače Jadrana. Osmerac juniora, uz već spomenutog kormilara Filipija, veslali su Antonio Višić, Duje Kanjer, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Roko Skočić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i Niko Škarpona. Time je prvi dio sezone završen vrlo uspješno za VK Jadran. Dvadeset osvajača medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, a 13 prvaka svjedoči tvrdnji. Uz uspjehe na HVP, osvojeno je i prvo mjesto u poretku za Kup Veslačkog saveza Dalmacije, Jadranaši su pobijedili na svih pet održanih regata Kupa, uključujući i domaću regatu u Posedarju i drugu godinu za redom postali ukupni pobjednici Kupa.

image

Pobjednički pokal HVP-a

VK Jadran

Puna uvala brodica

Jesenski dio donio je još uspjeha.

- U nastavku sezone prvo je odrađen uspješan nastup na međunarodnoj regati u Mariboru, gdje je osvojeno ukupno pet prvih mjesta, a zatim je Sara Žuvanić donijela brončanu medalju s Mediteranskih igara na pijesku, koje su se održale u Heraklionu na otoku Kreti. U štafetnoj utrci Coastal Beach Sprint u kojoj se vesla u dvojcima na pariće i samcima prilagođenim obalnom veslanju natjecala se s Nikol Udovičićem, Ninom Varatom, Lovrom Puhom, Paolom Gitotto i Martinom Kaić, kaže trener Jadrana.

Rowing Beach Sprint nova je veslačka disciplina koja će biti zastupljena u programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. Hrvatski veslački savez od ove se sezone uključio intenzivnije u praćenje nove, izuzetno atraktivne, ‘triple’, discipline koja uključuje sprint na obali, zatim veslanje 500 metara s okretanjem i opet povratak na obalu i sprint do cilja.

Coastal rowing je sve popularniji oblik veslanja, u kojem do izražaja dolaze karakteristike koje su potrebne u klasičnom veslanju plus snalaženje u brodovima koji su veće mase iz razloga veslanja po većim valovima.

Uslijedio je uspješan nastup na Balkanskom veslačkom prvenstvu, osmerac sastavljen od šest veslača Jadrana, i dva osječkog Iktusa, ponio je srebro u Bukureštu, a veslali su Mateo Matešić, Rafael Brkić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Frane Vulelija, Roko Bubić, Jakov Wagner i Jakov Horvat, uz kormilara Vitu Filipija.

- Tako je ova generacija nadarenih veslača Jadrana zaokružila sezonu na najbolji način, nakon što su na državnom osvojili naslov prvaka u osmercu za mlađe juniore zadnje dvije godine, a sada i starijih juniora. Nakon trideset i više godina, sada pod hrvatskom zastavom, hrvatski veslači vratili su se na Balkansko prvenstvo koje se priredilo u Višegradu, u Bosni i Hercegovini. Istina, Jadranovi veslači su na tom nadmetanju u prošlosti postizali značajne rezultate u juniorskoj kategoriji, tada u sastavu jugoslavenske reprezentacije zadnji put nastupili su 1988. u turskom Istanbulu, kada su Marko Perinović i Leopold Kolega uzeli srebro u dvojcu bez kormilara juniora, prisjeća se Milin.

Nadarena ekipa

image

Sara Žuvanić

VK Jadran

Do sada su veslači Jadrana osvojili ukupno 18 medalja na Balkanskom veslačkom prvenstvu u različitim disciplinama od samca do osmerca. Između ostalog, na Balkanskom prvenstvu nastupaju vrlo jake veslačke nacije kakve su Rumunjska, Bugarska, Turska, Srbija i Grčka.

- Uoči kraja sezone nastupili smo tradicionalno u Vukovaru, na Veslačkom maratonu koji se vesla od Vukovara do Iloka, kao i u finalu Hrvatskog veslačkog Kupa, u Ogulinu na jezeru Sabljaci. Veslači Jadrana, nakon što su već bili ukupno najbolji i na Kupu Dalmacije, po prvi su put postali ukupni pobjednici Hrvatskog kupa. Natjecanje je to na kojem se susreću najbolje posade iz regionalnih kupova, a predstavljaju ih najbolje tri posade iz svakoga, u izabranim disciplinama i kategorijama. Veslači Jadrana osvojili su ukupno deset medalja, kod čega tri prva mjesta, šest drugih i jedno treće mjesto poretka, govori nam trener.

Valja spomenuti da je Veslački klub Jadran uspješno organizirao i dvije regate, onu za Kup Dalmacije održanu u Posedarju i jubilarni, deseti po redu, Jadranov veslački dvoboj osmeraca, koji se već tradicionalno u Zadru, u Uvali Jazine, odvija krajem ljeta. Nastupile su dvadeset i dvije posade, koje su se natjecale na dionici duljine 500 metara, od početka uvale do gradskog mosta.

Bio je to pravi festival veslanja uz mnoštvo zanimljivih utrka, na kratkoj, sprinterskoj dionici od 500 metara. Održano je ukupno osamnaest utrka, a natjecanje je krenulo eliminacijskim utrkama u poslijepodnevnim satima, dok su finala veslana u kasnijem večernjem i noćnom terminu kada se dio utrka veslao pod svjetlima reflektora što ovu utrku čini jedinstvenom u Hrvatskoj.

- Naši veslačice i veslači već su se okrenuli pripremama za sljedeću sezonu koja kreće regatom Kupa Dalmacije u Splitu, početkom ožujka. Zamah dobrih rezultata iz protekle dvije sezone zasigurno će se, barem se opravdano tome nadamo, nastaviti i nadalje, u narednoj sezoni, a napose sam optimist, jer Jadran upravo raspolaže vrlo nadarenom generacijom juniorskih veslača koja ima sve preduvjete nastaviti kontinuitet uspjeha, zaključuje Petar Milin, trener trofejnog, 116 godina starog kluba.

Odlazak legendi kluba

U moru predivnih vijesti, lani se nažalost upisala i jedna tužna. U 77. godini života napustio nas je Romano Bajlo, legendarni veslač i trener Jadrana. U plejadi trenera kluba, ostavio je najdublji, neizbrisiv pečat, kao tvorac svih značajnih Jadranovih odličja postao je simbol struke i poštenog, teškog rada. Uz pokojnog predsjednika Matu Marlaisa najznačajnija je osoba u proteklih pedeset godina povijesti Veslačkog kluba. Nešto ranije nas je iznenada napustio i Vanja Maričić, član zlatne juniorske generacije s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

13.02.2024., 09:19h
03. svibanj 2024 17:08