Po cestama i brdimaBK Zadar
StoryEditor
BK ZADAR

Vozači, usporite, nemamo dovoljno biciklističkih staza

U protekloj sezoni osvojili su 20 medalja na državnim prvenstvima, proglašeni su po tablici Hrvatskog biciklističkog saveza najboljim cestovnim biciklističkim klubom, tu su titulu osvojili i 2017., 2019. i 2022. godine

Neki su sportaši na zimskom odmoru, neki na početku natjecateljskih sezona, a neki pak u uobičajenom standardnom programu i radu. Među posljednje spomenute spada i biciklistička družina, ona s Puta Stanova koja tiho i bez puno pompe, skromno, ali marljivo i brižno skuplja čitavu seriju kilometara i pokala. Pedalirali tamo, pedalirali onamo, nema natjecanja s kojega se cure i dečki u nebesko plavim majicama ne vraćaju bez medalja.

Biciklistički klub Zadar uvijek pokazuje kvalitetu kadra, naročito u nižim naraštajima, što je i forte uzornog sportskog kolektiva.

image

Neizostavni na biciklijadama

BK Zadar

Bilo sunce ili kiša

- Idemo li danas? Pa, naravno, bilo sunce ili kiša. Ekipa je spremna, odlučno odgovara Neven Pavić, tajnik u BK Zadar.

Lica nasmijana, veselo ozračje, pobjednička atmosfera.

- U protekloj sezoni osvojili smo 20 medalja na državnim prvenstvima, proglašeni smo po tablici Hrvatskog biciklističkog saveza najboljim cestovnim biciklističkim klubom, tu smo titulu osvojili i 2017.,2019. i 2022. godine. Tomislav Teofilov proglašen je najboljim biciklistom Hrvatske u kategoriji U15. Na državnom prvenstvu na usponu, koje je najprestižnije, odnijeli smo pobjede u sve tri najmlađe kategorije, U15 osvojio je Luka Srbić (2009.), kadetsku U17 Noa Jolić Mustać (2007.), a juniorsku U19 Luka Škara (2006.) koji je protekle sezone nastupao za klub iz Bergama, no možemo reći da je to zadarski uspjeh, kaže Pavić hvaleći kompletnu ekipu.

Ipak, izdvaja Nicolasa Gojkovića (2004.).

- Ma, momak je svakako prvo ime BK Zadra u prošloj godini. To mu je bila prva seniorska sezona, dvoumio se oko nastavka karijere i odlučio se posvetiti završetku srednjoškolskog obrazovanja u MIOC-u, a ujedno i pripremiti se za neke od državnih prvenstava. Zapravo je s vrlo malo kilometara u nogama, u odnosu na svoje konkurente, uspio ostvariti solidne rezultate, bio je četvrti na ‘Ciklokrosu’ i ‘Cesti’, a na državnom prvenstvu u disciplini ‘Kriterij’, koje se održalo u Sisku, došao je do seniorskog srebra što nama kao klubu puno znači jer je do odličja u toj kategoriji teško doći. Nakon toga je dobio poziv reprezentativnog izbornika Matije Kvasine da nastupi na Prvenstvu Europe u nizozemskom Drentheu, što je daleko najveći uspjeh jednog zadarskog biciklista u povijesti, samim tim što je nastupio na tom natjecanju, a nakon što je uspio utrku kategorije U23 završiti na solidnom 64. mjestu od 144 vozača na startu, uslijedio je poziv profesionalne ekipe ‘Adria Mobil’ za nastavak karijere u Sloveniji i sad je pred njim druga seniorska sezona. Dakle, potpuno posvećivanje profesionalnim obvezama, ukratko - ono o čemu je sanjao svih ovih 10 godina otkad se počeo baviti cestovnim biciklizmom, ističe tajnik kluba.

image

Nagrada i medalje HBS-a

BK Zadar

Nositelj kvalitete biciklizma

BK Zadar je nositelj kvalitete biciklizma u Dalmaciji i Hrvatskoj već dugi niz godina. Rad s mladim kategorijama trenera Ante Radića, koji je sada puno desetljeće na trenerskom kormilu kluba, daje rezultate koji će biti jako teško nadmašiti. Dovoljno govori brojka od 212 državnih medalja u 10 sezona. Tradicionalno sudjeluju u organizaciji županijske biciklijade “Od Branimira do Branimira”, kontinuirano su na sve tri biciklijade “Zadar-Vir” koje se održavaju u proljeće, jesen i na Stjepanje, dan poslije Božića. Biciklijade im, napominje, služe ponajprije za promociju rekreativnog biciklizma. Od ostalih rekreativnih utrka koje se održavaju u Zadru valja spomenuti “Granfondo Falkensteiner”, koji organizira istoimena hotelska kuća, a to je utrka koja okuplja veterane, rekreativce, ali i ozbiljne natjecatelje i natjecateljice koji međusobno žele odmjeriti snage na dionicama duljine od 110 i 60 kilometara.

image

Prvenstvo Hrvatske

BK Zadar

Rezultatski iskorak

- Organizirali smo lani i “62. VN 1. svibnja - Memorijal Damir Zdrilić”, našu također tradicionalnu domaću kup utrku koja se od 2009. do dan-danas vozi na krugu Ploča-Dračevac-Babindub-Ploča. Pamtit će se s nje cijelo postolje BK Zadar u kategoriji U15: Tomislav Teofilov, Luka Srbić i Ante Barešić, zatim pobjeda u kadetima Noe Jolića Mustaća i drugo mjesto kod seniora Nicolasa Gojkovića, nabraja nam Neven Pavić i dodaje kako su u klubu tijekom protekle godine i sezone imali malu smjenu generacija.

- U15 kategorija prelazi 2024. u kadete, no nadamo se da će se adaptirati na veću kilometražu vrlo brzo i nastaviti s dobrim rezultatima, a sva trojica, Teofilov, Srbić i Barešić (svi naraštaj 2009.) izboriti mjesto u kadetskoj reprezentaciji. Primili smo isto tako i nove mlade bicikliste i biciklistice, najviše natjecateljski obećavaju Krsto Dokoza i Lovre Švorinić (oba 2012.). Kod juniora, nakon jedne godine provedene u Italiji, vraća nam se Luka Škara koji je naš najtrofejniji vozač, uz njega imamo Nou Jolića Mustaća. Oni bi trebali izdominirati hrvatska prvenstva i izboriti nastup na juniorskom europskom i svjetskom, dok među juniorkama imamo nadarenu reprezentativku Martu Serapigliu kod koje također u ovoj sezoni očekujemo rezultatski iskorak. Uglavnom, vjerujemo da ćemo opet biti proglašeni najboljim klubom RH, kazuje Pavić.

image

Brzina i spretnost na dva kotača

BK Zadar

Samo dvije cure

Trenutačno u BK Zadar imaju 15 biciklista u natjecateljskom pogonu što je standardni broj s kojim se najučinkovitije može raditi. Nažalost, samo su dvije cure, no takva je situacija u hrvatskom ženskom biciklizmu općenito.

- Uglavnom smo na cesti, tijekom zime kombiniramo mtb i ciklokros treninge na Musapstanu gdje smo u šumi zaštićeni od vjetra, ali kako rekoh, sudbinski smo vezani za cestu i ovom prilikom molimo vozače i vozačice da poštuju bicikliste i biciklistice na cesti, uspore na vrijeme kad ih vide, nemamo dovoljno biciklističkih staza na kojima bismo mogli trenirati, onu jednu prema Ninu već smo izlizali koliko puta prođemo njome, ha-ha. Za brdsko prvenstvo na Učki najvažnije treninge najčešće razumljivo odrađujemo na usponima, to su Sv. Rok, Prezid, Vinjerac, Sv. Petar, otkriva Pavić i napominje kako su velebitski pravci puno duži i prikladniji za brdski trening, no nisu baš blizu, a za ostale utrke treniraju doslovno na svim okolnim županijskim cestama.

Financijska konstrukcija ovisi, nastavlja Pavić, najviše o proračunu Grada Zadra od čega se polovina utroši na plaću trenera, s ostatkom pokrivaju natjecanja.

- Uglavnom, financijska stavka je stabilna za ovaj nivo natjecanja gdje izgrađujemo mlade talente, no o ozbiljnoj seniorskoj ekipi možemo samo sanjati jer je financijski ne možemo pokriti. Grad nas maksimalno podržava u okvirima dogovorenih financija, Županija uskoči s nekim manjim iznosima. PU Zadarska nam vrhunski osigurava sva natjecanja i biciklijade, naglašava tajnik BK Zadar.

Biciklizam, šteta, kažu u Klubu, nije u školskom programu, stoga nemaju suradnju sa školama, to je razlika između Hrvatske i Slovenije - Slovenci imaju državna školska prvenstva i tu se filtriraju talenti, zbog toga Slovenija ima daleko veće uspjehe u biciklizmu u odnosu na nas. Bavljenje biciklizmom kao natjecateljskim sportom je izuzetno teško, no svakog tko to prođe osnaži fizički i psihički. Biciklistička rekreacija je za razliku od natjecateljskog biciklizma manje intenzivna i sve je više djece i odraslih prakticiraju. Iz tog rekreativnog bazena iskaču talenti koji se prebacuju u natjecateljski biciklizam.

Roditelji - velika potpora

- Hvala svim članovima i članicama BK Zadar, ali i njihovim roditeljima koji su najveća potpora u zahtjevnom sportu kakav je cestovni i brdski biciklizam, poručuje Neven Pavić, agilni tajnik, PR, ‘stručno osoblje’ i ‘katica za sve’ tima, uz potporu kompletne ekipe ‘pedalista’ u svijetlo plavim kombinezonima.

08.02.2024., 10:36h
03. svibanj 2024 20:23