<p>KK zadar-KK Split utakmica</p>
KK zadar-KK Split utakmicaZvonko Kucelin/kk Zadar
StoryEditor
U nedjelju na Višnjiku prva prilika za titulu

Zadar dobio i drugu u Splitu, u nedjelju na Višnjiku prva prilika za osvajanje naslova prvaka

Luka Božić je bio junak ne samo zbog uloge u završnici utakmice nego, pazite i ovo: 45 minuta na terenu, 30 poena, 15 skokova i 7 asistencija, uz valorizaciju 35

Velika pobjeda Zadra, veliki korak prema naslovu prvaka Hrvatske u košarci! Košarkaši Danijela Jusupa u neizvjesnoj utakmici nakon produžetaka slavili su protiv Splita rezultatom 84:94 (19:13, 15:25, 28:21, 13:16, 9:19). Bila je to još jedna utakmica s puno preokreta, vodstvom Splita 75:68 dvije i pol minute prije kraja, ali onda serija Božića 7:0 za produžetak, furiozan ulazak u njega i zasluženo slavlje bez drame u njemu. Zadar je na dobrom putu da vrati naslov prvaka koji je lani izgubio, uz ovakvu igru i podršku napokon punog Višnjika sve će biti spremno za veliku košarkašku feštu u Gradu košarke!

Loše je počela utakmica za Zadar, iako je dobro izgledalo kada je Božić položio iz prvog napada. Split je međutim pogodio tri trice iz prva tri pokušaja, od toga dvije Mavra iz velike daljine i iako je bilo jasno da razlika nije plod neke velike igre, neugodno je bilo vidjeti 11:2, koliko zadarskim navijačima, toliko i treneru Jusupu, koji zove minutu odmora.

Uspio se Zadar nekako stabilizirati, promašio je Split nekoliko trica, dijelom zbog toga i jer je Zadar ostavljao samoga (nepreciznog) Vuku. Nelsonovo potezanje Drežnjaka rukom za nogu (nesportska pogreška) dalo je priliku Zadru da se približi Splitu, ali za to je trebalo čekati sljedeći napad i tricu Žganeca. Nakon 14:3 Zadar je uzvratio serijom 10:1,  popustio u završnici pa je Split na prvi odmor otišao s 19:13.

Split je kontrolirao vodstvo kroz drugu četvrtinu, ali bolje je finiširao Zadar, zaostatak 34:31 pretvorio u vodstvo 34:38 na poluvremenu, zahvaljujući dobrim dijelom i dvjema tricama Žganeca kojima je otvoren reket domaćina.  I u trećoj četvrtini Žuti su imali izvrstan šut za tricu – Vuko je filigranskom preciznošću s krila od table ubacio prvu, a onda još dvije čiste iz kornera. Krenulo je i Shortera, pa je Zadar ispustio pet poena prednosti i domaćinu omogućio ulaz u posljednju četvrtinu vodstvom 62:59.

Zadar je dobrom obranom i tricom Mekića sustigao Split u prvoj polovici posljednje četvrtine. Sullivan je napravio važnu blokadu na Božiću, a Shorter s dvije  trice opet vratio vodu na splitski mlin. Unatoč nervoznijoj igri Zadra, Split se nije uspio značajnije odvojiti. Ramljak je dvaput zabio iz kontre, Drežnjak izjednačio iz slobodnog bacanja, bilo je prilike i za vodstvo, ali večeras izvrsni Runjić zakucao je za novo vodstvo, koje je tricom potvrdio Ukić.

U 38. minuti Mekić je pogodio tricu za 64:64. Božić je imao šansu za vodstvo, blokira ga Sullivan a ponovno Shorter pogađa dvije trice. Činilo se da Split rješava utakmicu, ali u simultanku je krenuo Božić, tricom i slobodnim bacanjima,  a zatim i polaganjem za 75:75 na 33 sekunde prije kraja. Nakon promašaja Shortera uzeo je Božić loptu, opalio tricu ali nije uspio riješiti utakmicu te se otišlo u produžetak.

Nije moglo bolje krenuti za Zadar – trice Drežnjaka i Žganeca, polaganje Mekića i nekoliko blokada za 75:83 u minutu i pol igre! Mirni su s linije slobodnih bacanja bili Mekić i Božić, divlje trice Ukića i Mavre (od table) nisu mogle okrenuti tijek utakmice, a Božić je pogodio onu svoju koju je promašio na isteku 40. Bravo Zadre, dvije meč lopte na Višnjiku, iskoristimo već prvu u nedjelju!

Luka Božić je bio junak ne samo zbog uloge u završnici utakmice nego, pazite i ovo: 45 minuta na terenu, 30 poena, 15 skokova i 7 asistencija, uz valorizaciju 35! Veliku partiju odigrao je i Drežnjak s 19 poena, Žganec 15 (4 trice), Ramljak 12. Na drugoj strani Shorter je ovog puta dosegnuo 20 poena, Vuko 18 a Mavra 14.

Srđan Subotić, trener Splita ovim je riječima komentirao utakmicu:

- Promašili smo na kraju neke šuteve, napravili obrambenu grešku, Zadru se otvorilo par šuteva i prelomili su. Dali smo sve od sebe, Zadar je bio za nijansu bolji. Ima se još za igrati, pokušat ćemo okrenuti u Zadru. Mislim da smo bili jako dobro veći dio utakmice, igrali puno bolje nego prvu, ali na kraju stali i omogućili Zadru seriju 15:0. Najvažnija nam je bitka sada mentalna, da budemo svjesni da serija nije bila završena, sve utakmice su bile u nekoliko poena razlike, sposobni smo okrenuti seriju.

Trener Zadra Danijel Jusup istaknuo je kako još ništa nije gotovo. 

-  Split je bio danas izuzetno motiviran, pogađali su teške šuteve ali nismo odustali. Zadovoljan sam kako nismo gubili glavu ni na minus 7, vratili smo se,  izborili produžetak i sjajnim šutem dobili sigurnost. Čestitam momcima, zahvaljujem publici i nadam se da će doći u velikom broju ne Višnjik. Dva smo finala dobili, u nedjelju krećemo od 0:0, ništa nije gotovo.

02.06.2023., 11:16h
17. svibanj 2024 05:29