<p>Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić</p>
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin PiletićDaniel Kasap/hina
StoryEditor
SVJETSKI DAN DJECE

Do 2026. Vlada će dodatnim sredstvima osigurati novih 26 tisuća mjesta u vrtićima

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje kako bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije, dodao je resorni ministar

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog dana djece, da će do 2026. godine u vrtićima diljem Hrvatske biti otvoreno još 26 tisuća mjesta kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Uz besplatan školski prijevoz i besplatne udžbenike jedan od strateških ciljeva Vlade je do 2026. novim investicijama, nakon što smo uložili u izgradnju, obnovu i dogradnju preko 500 vrtića diljem Hrvatske, osigurati dodatna sredstva za još 26.000 djece u predškolskim ustanovama, rekao je Piletić nakon sjednice Vijeća za djecu održane u povodu Svjetskog dana djece.

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje kako bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije, dodao je resorni ministar. Jedinice lokalne samouprave, kao osnivači vrtića, dodijeljeni će novac uložiti za "unapređenje usluga, bolje kapacitete, bolju opremu, i za bolje plaće naših odgojitelja".

Ministar je tom prigodom uručio Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2023. godini. Među dobitnicama su profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić za inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok" nakon koje je Vlada iz proračuna izdvojila 1,33 eura (10 kuna) za jedan besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola.

Profesorica Ivana Dobrotić rekla je da od Vlade očekuje povećanje iznosa subvencije za školski obrok te proširenje broja korisnika i na učenike srednjih škola, a na pokretanje inicijative profesorice je potaknula objava u dnevnim novinama o djeci u jednoj školi koja su ostala bez obroka jer ga njihovi roditelji nisu platili.

- Znajući da u Hrvatskoj živi trenutno 20 posto djece u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, naravno da smo onda reagirale jer smo smatrale da je nedopustivo da se takve stvari događaju i da jednostavno moramo voditi računa o tim najranjivijim dijelovima populacije, prije svega o djeci i tim targetiranim populacijama, naglasila je Dobrotić. (Hina)

20.11.2023., 14:31h
15. srpanj 2024 21:54