<p>Otvoren Zavod za personaliziranu medicinu KBC-a</p>
Otvoren Zavod za personaliziranu medicinu KBC-aTomislav Pavlek/hina
StoryEditor
U KBC-u Zagreb

Hrvatska treća u Europi dobila laboratorij za gensko profiliranje tumora

Rezultat je to petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja

U KBC-u Zagreb svečano je u utorak otvoren Zavod za personaliziranu medicinu i Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora, kakav uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska, a omogućit će onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Rezultat je to petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja, a provodili su ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche, koja je u projekt uložila devet milijuna eura.

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt je uključivao i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Zavod za personaliziranu medicinu otvorio je premijer Andrej Plenković, uz nazočnost državne tajnice Marije Bubaš, ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i Olivera Blecka, direktora tvrtke Roche za južnu Europu, koji su zajedno istaknuli važnost ovog projekta za hrvatsko zdravstvo.

KBC Zagreb tako je postao treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i zemljama u okruženju.

Plenković: Hrvatska pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine

Premijer Plenković izrazio je ponos što se Hrvatska pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine, ističući da je to važan korak u borbi protiv karcinoma od kojih u čitavom svijetu obolijeva sve više ljudi.

- Čuli smo vapaj i želju pacijenata da im osiguramo dostupnost najsuvremenijih terapija u liječenju karcinoma, a ovaj laboratorij u području onkologije svrstava Hrvatsku u sam svjetski vrh. Zahvaljujem tvrtki Roche što je odabrala upravo Hrvatsku za realizaciju ovako važnog projekta, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo je da se u zagrebačko zdravstvo trenutno ulaže 800 milijuna eura za obnovu gotovo svih bolnica i zavoda za javno zdravstvo. Od tih 800 milijuna eura, 467 milijuna investira se u KBC Zagreb.

Laboratorij ima kapacitet i za potrebe susjednih zemalja

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je da će novootvoreni zavod i laboratorij promijeniti paradigmu liječenja ne samo u onkologiji, već i u neurologiji i kardiologiji jer će pristup liječenju ubuduće biti na molekularnoj i genskoj razini. Iznio je i podatak da je cijena jednog testiranja oko 1800 eura, te da bi trošak neučinkovitih terapija trebala snositi farmaceutska industrija.

Državna tajnica Marija Bubaš upozorila je da u Hrvatskoj broj oboljelih od raka svake godine raste za jedan posto. "Ovim projektom stvara se nacionalna onkološka baza podataka, a liječenje će biti personalizirano i učinkovitije", rekla je Bubaš.

Pročelnik Zavoda Fran Borivečki napomenuo je da će im za puni pogon trebati mjesec do dva. U Zavodu radi sedam stručnjaka, a kapacitet mu je testiranje 5000 uzoraka godišnje. Kapacitet se može povećati i do 10.000 uzoraka, te se očekuje da zagrebački laboratorij pokrivati i potrebe drugih zemalja.

U laboratoriju bi se trebale provoditi i druge napredne metode poput tekućinske biopsije kako bi se iz krvi radilo profiliranje tumorskog genoma, ali i ukupnog DNA u stanici. Na takav način ćemo promijeniti paradigmu hrvatskog zdravstva, poboljšat ćemo dijagnostiku i liječenje i to ne samo za onkološke bolesnike, poručio je Borovečki. (Hina)

19.03.2024., 14:38h
28. travanj 2024 00:58