<p>Svečanost potpisivanja 11. dopune Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo</p>
Svečanost potpisivanja 11. dopune Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvoAdmir BuljubaŠiĆ/hina
StoryEditor
IZMJENE I DOPUNE

Izmjenama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo radnicima 10-ak posto veće plaće

S tim povećanjem plaće građevinskih radnika rast će iznad trenutne stope inflacije, ali Habijanec želi da to povećanje bude još i veće

Udruga poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali su u utorak sedme izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, koje će svim grupama radnika u graditeljstvu od 1. travnja donijeti desetak posto veće plaće.

Ugovor su potpisali predsjednik HUP-Udruge poslodavca u graditeljstvu Mirko Habijanec i predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić.

Habijanec je tom prilikom rekao da najnovije izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo donose javne ovlasti njihovim socijalnim partnerima iz Sindikata graditeljstva Hrvatske za kontrolu primjene kolektivnog ugovora po pitanju minimalne plaće i provedbi tih plaća. Druga stavka je, naveo je, povećanje plaća po kolektivnom ugovoru, što stupa na snagu od 1. travnja ove godine.

Plaće će se povećati od devet do deset posto u odnosu na dosadašnje, rekao je te dodao da će s tim povećanjem plaće građevinskih radnika rasti iznad trenutne stope inflacije, ali on želi da to povećanje bude još i veće.

- Naravno da je najveći problem izostanak kontrola isplate plaća po kolektivnom ugovoru. Državni inspektorat nije nam u stanju to odraditi i zato smo mi napravili ovo da mu pomažemo, da pomažemo državi da bi spriječili nelojalnu konkurenciju, odnosno crnu i sivu ekonomiju, naglasio je Habijanec, dodavši da je bruto 1 prosječna plaća u graditeljstvu Hrvatske između 1.200 i 1.500 eura. Istaknuo je da osnovica plaće jednog kvalificiranog radnika, za istu kvalificiranost, odnosno za istu grupu, treba biti jednaka u cijeloj državi.

Rekao je i da mnoge strane tvrtke koje rade u Hrvatskoj, pogotovo iz istočnih i dalekih zemalja, plaćaju radnike manje nego što im plaćaju hrvatski poslodavci.

- To je nelojalna konkurencija, to se ne smije događati u Europi, to se ne smije događati nigdje, ustvrdio je Habijanec. Smatra i da javni naručitelji ne bi smjeli davati ugovore tvrtkama koje se ne pridržavaju isplate plaća po kolektivnom ugovoru.

Naglasio je i da je danas u građevinarstvu zaposleno između 130 i 150 tisuća ljudi, dok utjecaj građevinskog sektora na BDP iznosi od šest do šest i pol posto. Po njemu, taj bi utjecaj trebao iznositi od osam do deset posto, što bi nas približilo standardima zapadnih zemalja. Stranih radnika u građevinarstvu Hrvatske ima oko 50 tisuća, od čega je polovina iz bivših republika Jugoslavije, a ostali su iz dalekih zemalja.

Habijanec naglašava da hrvatski poslodavci u građevinarstvu nemaju problema s pronalaskom radnika, već s njihovim kvalifikacijama, ali i nespretnim hrvatskim propisima.

Krajem studenoga dogovor o plaćama za 2025.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić zadovoljna je jer je dogovoreno povećanje plaća za sve grupe složenosti.

- Smatramo da treba inzistirati da plaće ne rastu samo prvoj, drugoj i eventualno trećoj grupi radnika nego svima. Taj se odnos između grupa treba zadržati i poboljšavati, rekla je Vukšić.

Otkrila je da će se do kraja studenoga 2024. s poslodavcima u građevinarstvu dogovoriti plaće i uvjeti za iduću godinu.

- Složili smo se s time da Sindikat graditeljstva Hrvatske, kao potpisnik Kolektivnog ugovora, ima pravo tražiti određene podatke, primjericce o osnovnim plaćama po grupama složenosti. To je prvi korak ka cilju da mi imamo javnu ovlast u tom praćenju primjene i da smo desna ruka Inspekciji rada, naglasila je Vukšić.

Navela je i da u hrvatskom graditeljstvu ima puno nelojalne konkurencije, uglavnom su to strane tvrtke koje rade kod nas, a koje zaobilaze ovdašnje standarde. (Hina)

20.02.2024., 13:02h
27. travanj 2024 06:46