Potres u Siriji i Turskoj- potraga za preživjelimaHina
StoryEditor
ŽUPANIJSKA KRONIKA

Korizmeni post i odricanja

Moj prvi svećenik don Ive, župnik čak 29 godina, stalno je ponavljao nama ministrantima, ali i vjerničkom puku s oltara kako je korizma prekrasno vrijeme za odricanje i obraćanje, ali i vrijeme u kojem se možemo više približiti Gospodinu i drugima...

Od blagana Pepelnice ili Čiste sride započelo je 40-odnevno, odnosno 44-odnevno vrijeme korizme koje traje sve do Velikog četvrtaka, do Mise večere. Korizma je poseban oblik pokorničke priprave vjernika za proslavu Kristovog vazmenog otajstva – Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana u spomen na Kristovo uskrsnuće, koji simbolizira pobjedu života nad smrću, blagdan na kojem počiva vjera svih onih koji vjeruju u uskrsnuće nakon ovozemaljskog života.

Korizma je vrijeme koje većina građana iskoristi za napuštanje, ili makar privremeno ukidanje, loših životnih navika poput pušenja, slatkog, alkohola, prejedanja, društvenih mreža, igara na sreću, sportskih kladionica…

Međutim, post ne uključuje samo ustezanje od hrane i materijalnih užitaka. Postiti se može od ogovaranja, neljubaznosti, laži, sebičnosti, nepraštanja, škrtosti, psovanja, posjetima bolesnima, starijima i osamljenima, osnaženjem svog braka… Ono što ne smijemo zaboraviti da u ovom trenutku ima puno ljudi i djece koji trpe zbog rata, potresa i oskudice. Svojim odricanjem možemo i njima pomoći.

Moj prvi svećenik don Ive, župnik čak 29 godina, stalno je ponavljao nama ministrantima, ali i vjerničkom puku s oltara kako je korizma prekrasno vrijeme za odricanje i obraćanje, ali i vrijeme u kojem se možemo više približiti Gospodinu i drugima.

Vaš Vele!

image

Velimir Brkić - Vele

Zt
02.03.2023., 11:52h
02. svibanj 2024 15:47