<p>Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti</p>
Polaganje vijenaca povodom Dana državnostiTomislav Pavlek/hina
StoryEditor
Plenković komentirao Milanovićev nedolazak

Milanovićev nedolazak na polaganje vijenaca za Dan državnosti događaj je bez presedana

Premijer Andrej Plenković čestitao je u utorak Dan državnosti te je prilikom polaganja vijenca kod Spomenika domovini ocijenio nesudjelovanje predsjednika Republike Zorana Milanovića na tom događaju kao "slučaj bez presedana"

Plenković je novinarima nakon što je zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položio vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića sramotnim ocijenio Milanovićev stav koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom. 

- To je pitanje koje mediji trebaju dizati puno ozbiljnije i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog državnika na tlu Europe koji ne respektira Dan državnosti svoje države, rekao je premijer.

Jednako, dodao je, vrijedi i za oporbu koja također danas nije sudjelovala u obilježavanju. - No, neki su bili tu, barem troje, rekao je.

Ustvrdio je da se tu radi o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora i napomenuo da nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godine nego držati ih se.

Plenković je čestitao svim Hrvatima i Hrvaticama 30. svibnja kao ključan datum za sve hrvatske institucije, dodavši da 33 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskog naroda. 

- Sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda protiv Miloševićeve velikosrpske agresije - sve su to ključne stečevine i temelji hrvatske države, istaknuo je.

Dodao je da je stoga i današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, ponajviše onima koji su dali svoje živote i da se "prisjetimo predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost i neovisnost  i koji je uz pomoć plebiscitarnog hrvatskog naroda na referendumu 1991. upio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost".

- Zato je ovaj datum bitan. On je bio dan državnosti tijekom 90-ih, i sada je, i bit će. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo i državu i njene institucije, simbole, a ovaj datum je itekako simbol hrvatskog naroda i države, poručio je premijer. (Hina)

30.05.2023., 12:25h
23. travanj 2024 11:00