<p>Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah</p>
Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj, Krešimir NežmahHrvatski Savez Informatičara/hina
StoryEditor
VELIK USPJEH

Mladi hrvatski informatičari osvojili srebro na europskom natjecanju u Pragu

Natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 75 tisuća studenata koji dolaze s 3450 sveučilišta iz 111 država svijeta

Mladi hrvatski studenti informatičari osvojili su srebrnu medalju na Europskom studentskom natjecanju u programiranju koje se od 22. do 24. ožujka održavalo u Pragu, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski savez informatičara.

Srebrnu medalju kao i plasman u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja osvojio je tim Sveučilišta u Zagrebu u kojem su bili Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Na tom novom međunarodnom natjecanju studenata europskih sveučilišta u programiranju sudjelovala su 52 tima s 48 europskih sveučilišta. Stručni voditelj hrvatskog tima bio je Ivan Paljak, a odgovorni voditelj i organizator nastupa Krešimir Malnar.

Europsko studentsko natjecanje dio je svjetskog natjecanja studentskih timova u programiranju koje je već skoro pola stoljeća potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera, ističe savez informatičara.

ICPC (International Collegiate Programming Contest) svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine.

Natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 75 tisuća studenata koji dolaze s 3450 sveučilišta iz 111 država svijeta.

Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta.

Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na tom natjecanju nastupaju od 1996. godine.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. (Hina)

25.03.2024., 09:03h
27. travanj 2024 15:12